Monday 18 April 2016

WHEN IN ROME


     Τι να πει κανείς για τη Ρώμη; Την αιώνια πόλη...και γενικότερα τι να πει κανείς για την Ιταλία; Όποιος την επισκέπτεται μαγεύεται από τα ιστορικά και γραφικά στενά της, το πλήθος των αρχαίων μνημείων, το πολύ καλό φαγητό και την τρέλα των Ιταλών. Την τελευταία την έχουν αστείρευτη οι Ιταλοί και θα έλεγα πως οι Έλληνες δεν τους φτάνουν! Όμως, για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
     Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 και ώρα...περίπου 16:45 ώρα Ιταλίας. Το αεροπλάνο προσγειώνεται στην αγαπημένη πρωτεύουσα των Ιταλών και μόνιμη κατοικία του Πάπα, γνωστή ως Roma! Ακόμη, δεν επικρατεί πανικός και όλα βαίνουν με κανονικούς ρυθμούς και ταχύτητες. Το αεροδρόμιο της Ρώμης γενικώς καλό, αν και λίγο παλιό, όμως σίγουρα καλύτερο από το Terminal 3 του Charles-de-Gaulle (Paris). Αποφασίζουμε να πάρουμε το λεωφορείο για να έχουμε λίγη θέα στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στον σταθμό Termini της Ρώμης (και λόγω χαμηλού κόστους του εισητηρίου), αλλά στην πορεία αρχίζω να αναρωτιέμαι εάν κάναμε καλά. Η κίνηση στο κέντρο μοιάζει με αυτή της Αθήνας και η οδήγηση των Ιταλών οδηγών πλησιάζει τα όρια της φρενίτιδας. Τουλάχιστον έχουμε θέα το Κολοσέο...



    Αυτό που παρατήρησα στη Ρώμη και είχα ξεχάσει είναι ότι οι οδηγίες τους σε ότι αφορά τον προσανατολισμό είναι λίγο ελλιπείς και δεν είναι και Λονδίνο να πεις... Ψάχνοντας το ξενοδοχείο μας φάγαμε γύρω στο 20 λεπτο, ρωτώντας δεξιά και αριστερά τους πολίτες, άλλους στα αγγλικά και άλλους με νοηματική για την επιθυμητή τοποθεσία δίχως θετικά αποτελέσματα. Κάποια στιγμή βρίσκουμε το ξενοδοχείο μας και  νιώθουμε έτοιμοι να περπατήσουμε μέχρι να λιώσουν τα παπούτσια μας στην μαγευτική Ρώμη.
    Το να μένεις κοντά στο κέντρο είναι καλό γιατί εάν είσαι τουρίστας που του αρέσει να εξερευνεί την πόλη με το περπάτημα, τότε η Ρώμη είναι ιδανική για εσένα. Αποτελείται από πολλά παλιά σοκάκια και πλακόστρωτα που την κάνουν τόσο ειδυλλιακή και παράλληλα στο δρόμο σου συναντάς τόσα πολλά αρχαία μνημεία τεράστιου μεγέθους και κάλους (βλέπε Πάνθεον και Κολοσέο) που δεν μπορείς να μην σταματήσεις για να τα θαυμάσεις.
    
Piazza Navona


Piazza Venezia


Tι να επισκεφτείς/πού να πάς;

     Εάν είσαι πολύ τουριστικός τύπος και σου αρέσουν τα μουσεία θα σε στενοχωρήσω, αλλά η Ρώμη δεν έχει πολλά μουσεία που να αξίζουν να δεις. Αυτά που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις είναι το μουσείου του Βατικανού, την Καπέλα Σιστίνα και το καστέλο του Σαντ Άντζελο. Βέβαια, πρόσεχε λίγο τους επιτήδειους που κυκλοφορούν γύρω από τα τουριστικά μέρη που σου προτείνουν και καλά πιο φθηνό εισιτήριο που θα γλιτώσεις την ουρά...σκέτα ψέμματα. Όλοι καταλήγουν να παίρνουν το εισιτήριο που δεν μπαίνεις στην ουρά και μπαίνουν σε άλλη ουρά. Ό,τι και να κάνεις, η Ρώμη είναι πολύ τουριστικό μέρος που ειδικά μετά το Μάιο ασφυκτυεί από κόσμο που δεν γλιτώνεις. Τι λύση προτείνω; Να πηγαίνεις σχετικά νωρίς σε μέρη όπου απαιτείται να περιμένεις στη σειρά (Βατικανό ή Κολοσέο) και να έχεις φαγώσιμα και ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σου για τις δύσκολες ώρες.
     Το πιο όμορφο στη Ρώμη είναι οι πλατείες της, τα ρομαντικά δρομάκια της και τα συντριβάνια της. Όσο θα είσαι εκεί μην ξεχάσεις να περάσεις από τη Fontana di Trevi , το πιο επιβλητικό και όμορφο συντριβάνι θα δεις ποτέ στη ζωή σου. Δεν είναι τυχαίο που είναι τόσο γνωστό όσο και το παγωτό των Ιταλών. Ακόμη, μπορείς να περπατήσεις μέχρι την Piazza de Spagna και να ανέβεις τα σκαλιά των Ισπανών απ' όπου μπορείς να δεις τη Ρώμη από ψηλά (όχι πολύ ψηλά όμως, δεν είναι σαν τα σκαλιά της Μονμάρτης). Άλλες πλατείες που πρέπει να δεις είναι η Piazza Navona, Piazza Venezia και η Piazza di Popollo (περπατώντας μέχρι το τέλος τη via del Corso).


Castelo di Sant Angelo

Colosseo

          Αν σας περισσεύει χρόνος επισκεφτείτε το μικρό νησάκι Tiberina που βρίσκεται μέσα στον ποταμό Τίβερη και έπειτα περάστε στην απέναντι πλευρά της Ρώμης προς την περιοχή Trastevere, όπου βρίσκονται φοιτητικά μαγαζιά για ποτό ή φαγητό και το μεγαλύτερο ποσοστό νεολαίας της Ρώμης. Αξίζει μια επίσκεψη το βράδυ για ποτό ή late night snack. Πάνω στο νησάκι υπάρχει ένα μαγαζί μόλις περάσετε τη γέφυρα που πουλάει παγωτό. Δοκιμάστε ανεπιφύλακτα τη γεύση φυστίκι και θα με θυμηθείτε!



Trastevere

     Τι και πού να φας;

     Κάθε φορά που ταξιδεύω και ρωτάω άλλα άτομα να μου προτείνουν μέρη για φαί πάντα παίρνω αρνητικές απαντήσεις του τύπου "Ε δεν έχει ωραίο/φθηνό φαγητό εκεί, οπότε θα τρως όλο σάντουιτς". Και εντάξει να το ακούσω για το Λονδίνο που όντως δεν υπάρχει τίποτα άλλο να φας πέρα από μπέργκερς και φθηνής ποιότητας fish & chips. Αλλά για τη Ρώμη; Όχι, δεν το δέχομαι! Σαφώς εάν πας να φας τα λιπαρά λινγκουίνι σου με θέα το δωμάτιο του Πάπα, θα το πληρώσεις ακριβά. Όμως, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, νόστιμες που δεν θα σου κοστίσουν όσο το εισιτήριο της επιστροφής. Πρώτη επιλογή που έχω να σου προτείνω είναι ένα εστιατόριο κοντά στη στάση μετρό San Giovanni, το Spacio Pasta. Εκεί θα βρεις λαχταριστά μακαρόνια και την πίτσα όπως πρέπει να είναι...με λεπτή ζύμη και ελάχιστο λάδι.
     Από την άλλη αν προτιμάτε να τρώτε κάτι ελαφρύ καθώς περπατάτε για ώρες μέσα στα δρομάκια της Ρώμης, κοντά στη λεωφόρο Cavour, στη via Urbana, υπάρχει ένα μικρό μαγαζάκι το Zia Rosetta. Eκεί θα βρείτε μικρά ή μεγάλα σάντουιτς, τα rosettas, με φρέσκα υλικά και ακόμη πιο φρέσκα ψωμάκια. Το αγαπημένο μου ήταν το Marion, με καπνιστό σολωμό και τυρί ρικότα, και το Cherise, με κοτόπουλο, ρόκα και πράσινο μήλο. Επίσης, θα βρείτε φρεσκοστιμμένους χυμούς και σαλάτες. Θα το αγαπήσετε εάν είστε φαν της υγιεινής διατροφής σαν εμένα ή απλώς του φρέσκου φαγητού.
     Ένα άλλο μαγαζάκι στον ίδιο δρόμο με το προηγούμενο είναι το Aromaticus. Το μαγαζί αυτό ασχολείται με την οικολογία και πουλάει σπόρους για λουλούδια ή φυτά, παράλληλα με φρέσκους χυμούς και φαγητό. Έχει υπέροχη ατμόσφαιρα και φοβερή διακόσμηση, συν ότι έχει φοβερούς χυμούς (αν και πανάκριβους στα 5 ευρώ).


Spacio Pasta


Roσetta "Marion" από το Zia Rosetta





     Από γλυκά αρκεί να αναφέρω πως λατρεύω τα ιταλικά γλυκά. Οι Γάλλοι σαφώς έχουν μεγαλύτερη μαεστρία στη ζαχαροπλαστική, όμως αν σας αρέσουν οι ξηροί καρποί, όπως το αμύγδαλο και το φυστίκι, και οι απαλές γεύσεις, τότε οι Ιταλοί θα σας ικανοποιήσουν. Δοκιμάστε τα πολύ γνωστά, όπως tiramisu και tartufo, μέχρι την καινούργια μου λατρεία τα canolli. Από μπισκότα τα biscotti και ότι άλλο περιέχει κρέμα αμυγδάλου και φυσικά το παγωτό ή αλλιώς gelato. Θα βρείτε πολλές gelaterias στη Ρώμη, αλλά αποφύγετε εκείνες που βρίσκονται σε πολύ τουριστικά μέρη.






     Για ψώνια

     Για τοπικά προϊόντα όπως μακαρόνια και λάδι τρούφας εμείς πήγαμε στην αγορά του Campo de Fiori. Εκεί θα βρείτε τεράστια ποικιλία από ότι μπορεί να βάλει ο νους σας σε ζυμαρικά, μπαχαρικά για να φτιάξετε διάσημες μακαρονάδες, ελαιόλαδο, λάδι τρούφας και φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, αν είστε συλλέκτης θα βρείτε όμορφα παλιά κεραμικά πιάτα και σκαλισμένα σε ξύλο ελιάς χειροποίητα προϊόντα. Για μόδα και ρούχα πρέπει οπωσδήποτε να διασχίσετε την Vittorio Emannuelle και την via del Corso, όπου θα βρείτε τις πιο γνωστές ιταλικές μάρκες και όχι μόνο. 

Φρούτα και λαχανικά στο Campo de Fiori





    Ακόμη και αν δεν κάνετε τίποτα από όσα σας πρότεινα παραπάνω, υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε γενικότερα σε όλη την Ιταλία. Να νοικιάσετε ένα scooter ή vespa και να κυκλοφορήσετε στον δρόμο σαν να είστε Ιταλοί. Μόνο έτσι θα κατανοήσετε τι πάει να πει ιταλική φινέτσα και ομορφιά, ιταλικό ταμπεραμέντο και οδήγηση και τελικά τι εστί να είσαι βέρος Ιταλός! Σας φιλώ μέχρι το επόμενο ταξίδι σύντομα...





No comments :

Post a Comment