Wednesday 13 April 2016

PARFAIT ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝO ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ ΚΑΙ GRANOLA


     Πάντα λέω πως τα ταξίδια ανανεώνουν τον άνθρωπο και τον κάνουν να αλλάζει τον τρόπο σκέψης του, ακόμη και την κοσμοθεωρία του. Δεν είναι απλά ότι ξεφεύγεις από την καθημερινότητα. Γνωρίζεις νέους ανθρώπους, μαθαίνεις να είσαι ανεξάρτητος και ευέλικτος, δοκιμάζεις διαφορετικές κουζίνες και ζεις κάθε ημέρα με άλλο τρόπο. Θα μπορούσα να πω ακόμη παραπάνω πράγματα, όμως, φιλάω μερικές από τις φιλοσοφίες μου για το post που θα κάνω για το πρόσφατο ταξιδάκι μου στην αιώνια πόλη, τη Ρώμη. Πολλές οι εμπειρίες, πολύ το φαγητό και αμέτρητες οι αναμνήσεις που μάζεψα μέσα σε πέντε ολόκληρες ημέρες. Γέμισα μπαταρίες όμως για να επιστρέψω δυναμικά εδώ στο blog και να μοιραστώ μαζί σας συνταγές και πολλές φωτογραφίες.
     Όποτε φτιάνω granola σαν αυτή παθαίνω ένα περίεργο πράγμα και θέλω να την συνδυάσω με πολλά άλλα υλικά που να είναι όμως περίεργα και όχι βαρετά, όπως το σκέτο γάλα. Έτσι, σκέφτηκα πως αφού ζέστανε και ο καιρός τι θα ήταν καλύτερο από ένα δροσερό στραγγιστό γιαούρτι μαζί με την αγαπημένη μου granola; Και πάλι όμως δεν έφτανε αυτό...ήθελα και κάτι γλυκό να τα συνοδέψω. Εδώ ήρθε η ιδέα! Πράσινο μήλο, άλλα όχι μόνο του, μαζί με μέλι και καστανή ζάχαρη (και λίγο βούτυρο) μέχρι να καραμελώσουν. Και μετά από αυτό έμεινα πλήρως ικανοποιημένη.



     Η συνταγή αυτή είναι πολύ εύκολη, ειδικά εάν έχετε ήδη έτοιμη την granola σας (παίρνει χρόνο στο ψήσιμο). Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλής ποιότητας στραγγιστό γιαούρτι, ένα πράσινο μήλο και τα υπόλοιπα υλικά σίγουρα θα τα έχετε στην κουζίνα σας. Στην αρχή να ομολογήσω πως ήμουν σκεπτική για το πράσινο μήλο λόγω της όξινης γεύσης του και ήθελα να χρησιμοποιήσω κόκκινο. Παρόλα αυτά έκανα το πείραμά μου και τελικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ εύγευστο. Η γλυκόξινη γεύση που προέκυψε ταίριαζε υπέροχα με το δροσερό γιαούρτι και ούτε που το κατάλαβα ότι χρησιμοποίησα ένα ξινό φρούτο. Πραγματικά σας το προτείνω να το δοκιμάσετε έστω μια φορά για αλλαγή. Ίσως σας εκπλήσσει...

Parfait γιαουρτιού με καραμελωμένο πράσινο μήλο και granola

υλικά (για 1 άτομο)
1 πράσινο μήλο σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη ή κανονική
25 γρ βούρυτο ή 2 κουταλιές
λίγη ποσότητα granola (εδώ σας έχω μια συνταγή)
στραγγιστό γιαούρτι

πώς θα το φτιάξω;

1. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε τις φέτες του μήλου, το μέλι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε σταδιακά καθόλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, για περίπου 5-8 λεπτά, για να μην σας αρπάξει η ζάχαρη. Παρατηρήστε εάν οι φέτες μήλου έχουν μαλακώσει και εάν έχει δημιουργηθεί μια ελαφρώς παχύρευστη σος. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα αποσύρετέ το από τη φωτιά.
2. Σε ένα ψηλό ποτήρι πρώτα προσθέστε μια μεγάλη ποσότητα γιαουρτιού φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια περιμετρικά του ποτηριού. Έπειτα, προσθέστε τη στρώση του καραμελωμένου μήλου, φροντίζοντας πάλι να έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Προσθέστε ακόμη μια στρώση γιαουρτιού και στο τέλος γαρνίρετε με τη στρώση από granola σε όση ποσότητα επιθυμείτε. Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο σας αρέσει.




No comments :

Post a Comment