Friday, 19 August 2016

CHOCOLATE SEMIFREDDO WITH SPICY CHOCOLATE SAUCE (SEMIFREDDO ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ)


     Going through old documents and unnecessary things trying to clean up your desk seemed a bit hard today. I had to get rid of old copies of things I didn't need anymore, old reciepts and documents that had lost their value. I kept all the necessary stuff like Diploma Degree or my Red Cross Recognition of Diplome in Switzerland (I am a nurse after all) and actually settle everything so I can easily find it. I have written a check list with everything I need to do, because I felt a little not in the mood or lacked the energy to do stuff lately. It's my way to get things done if I write a to-do list. It just helps me to clear off my head and plan things. Like I have to plan everything for my trip to Zurich in September. Only 3 weeks left and the pressure seems bigger each day.

     Κοιτάζοντας μερικά παλιά έγγραφα και άλλα πράγματα στο γραφείο προσπαθώντας να βάλω μια τάξη, φάνηκε να είναι λίγο δύσκολο σήμερα το πρωί. Έπρεπε να ξεφορτωθώ παλιές φωτοτυπίες που δεν χρειαζόμουν πλέον, παλιές αποδείξεις και έγγραφα που είχαν χάσει την αξία τους. Κράτησα μόνο τα απολύτως απαραίτητα όπως το Πτυχίο ή την αναγνώριση του πτυχίου μου από τον Ερυθρό Σταυρό της Ελβετίας (είμαι νοσηλεύτρια άλλωστε) και πραγματικά τακτοποίησα τα πάντα ώστε να τα βρίσκω πιο εύκολα. Έγραψα μια λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνω, γιατί τελευταία ένιωθα να μην έχω όρεξη ή ενέργεια να κάνω πράγματα. Η λίστες είναι ο δικός μου τρόπος να κινητοποιηθώ. Με βοηθούν να ξεκαθαρίσω το χάος στο μυαλό μου και να προγραμματίσω πράγματα. Όπως να προγραμματίσω τα πάντα για το ταξίδι μου στη Ζυρίχη το Σεπτέμβριο. Μόνο τρεις εβδομάδες έμειναν και η πίεση φαίνεται μεγαλύτερη κάθε μέρα.



     Among all this madness, it was my Name Day on the 15th of August and I thought it was appropriate to celebrate it making something special. So, I was thinking of making a cheesecake with chocolate, but then I switched to a delicate and soft chocolate semifreddo with a dripping spicy chocolate sauce on top. I know that some of you who know how a semifreddo is made are a bit afraid of uncooked egg whites, I think this version of slightly cooking them over boiling water is somewhat safe since it's only two egg whites we are using. But if you have young children or you are pregnant, then you should avoid making/eating it. For those of you who love chocolate you are going to explode with satisfaction!

     Πέρα από αυτή την τρέλα που περιέγραψα, στις 15 Αυγούστου ήταν η ονομαστική μου εορτή και το θεώρησα πρέπον να τη γιορτάσω μαγειρεύοντας κάτι ιδιαίτερο. Σκεφτόμουν αρχικά να έφτιαχνα ένα σοκολατένιο cheesecake, όμως, μετά αποφάσισα να φτιάξω ένα βελούδινο και απαλό semifreddo με σοκολάτα και μια ρευστή σοκολατένια και πικάντικη σος από πάνω. Κάποιοι από εσάς που ξέρετε πως φτιάχνεται το semifreddo ίσως φοβάστε τα μη ψημένα ασπράδια, αλλά αυτή η εκδοχή όπου μαγειρεύονται ελαφρά πάνω από το βραστό νερό είναι ασφαλής μιας και χρησιμοποιούμε μόνο δύο ασπράδια. Όμως εάν έχετε μικρά παιδιά ή είστε έγκυος, τότε ίσως να αποφύγετε να το μαγειρέψετε. Για όσους αγαπάτε την σοκολάτα θα μείνετε άκρως ικανοποιημένοι!


Chocolate Semifreddo with Spicy Chocolate sauce

ingredients (for 10-12 persons)

for semifreddo:

1/2 cup sugar
2 egg whites
1 cup chilled heavy cream
120 gr dark chocolate (chopped)
2 tbsp butter softened

for chocolate sauce:

150gr dark chocolate (chopped)
3/4 cup full fat milk
1 cinnamon stick
1/4 tsp chile powder
2 tablespoons tequila

how do I make it?

1. First, whisk egg whites and sugar in a medium heatproof bowl set over a saucepan of simmering water until sugar dissolves and egg whites are warm (but not hot). Remove from heat. With an electric mixer beat your egg whites and sugar on medium-high speed until cool and stiff peaks form. Have a look at your egg whites at all times to avoid a grainy look (if they look grainy you've gone too far).
2. Stir chocolate and butter in a large heatproof bowl over the same saucepan of simmering water until a smooth mixture is created. Remove from heat and let it cool slightly.
3. With the electric mixer again beat the heavy cream until soft and peaks have formed again. Set aside.
4. Using a soft spatula (maryse spatula) gently fold egg white mixture in chocolate mixture and then fold in whipped cream. Don't over do it with your moves. You want a smooth and fluffy mixture. 
5. Put a plastic wrap or a baking sheet (like I dit) on a loaf pan, making sure there is some wrap hanging on the sides. Secure the hanging parts with an elastic band around the loaf, so that the plastic wrap doesn't sink in when you put the liquid mixture. When you are ready spread over your mixture. Smooth out the top and freeze for 3-4 hours if you want to serve the same day. Otherwise let it freeze overnight.
6. When time to serve, get the semifreddo out of the fridge and carefully start pulling the plastic wrap from the sides to get it out of the loaf pan. Then turn it over a big plate and get off the plastic wrap completely. To serve cut small slices and serve with chocolate sauce on top (recipe below) or just plain.

for the sauce:

1. Put milk, cinnamon stick and chili powder in a saucepan. Let it head until shimmer over medium heat. Then strain the milk mixture to get a clearer one.
2. Put your chocolate in a heatproof bowl and gradually pour over milk mixture, mixing it with a spatula to get the chocolate to melt. In the end, mix in tequila.
3. Let it cool and then keep it in your fridge covered until you are going to use it. 

Semifreddo σοκολάτας με πικάντικη σος σοκολάτας

υλικά (για 10-12 άτομα)

για το semifreddo:

1/2 κούπα ζάχαρη
2 ασπράδια αυγού
1 κούπα παγωμένη κρέμα γάλακτος
120 γρ μαύρη σοκολάτα (χοντροκομμένη)
2 κουταλιές βούτυρο μαλακό

για τη σος σοκολάτας:

150γρ μαύρη σοκολάτα (σε κομμάτια)
3/4 κούπα πλήρες γάλα
1 στικ κανέλας
1/4 κουταλάκι σκόνη τσίλι
2 κουταλιές τεκίλα

πώς θα το φτιάξω;

1. Αρχικά, ανακατέψτε τα ασπράδια αυγού μαζί με τη ζάχαρη σε ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ζεσταθούν τα ασπράδια (χωρίς να καούν). Αφαιρέστε από τη φωτιά. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπήστε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μέτρια ένταση μέχρι να κρυώσουν και να έχει σχηματιστεί μια σφιχτή μάζα. Να κοιτάτε συνέχεια τα ασπράδια ώστε να μην σχηματιστούν κόκκοι στο μείγμα (αν συμβεί τότε έχετε χτυπήσει το μείγμα πάρα πολύ).
2. Λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα μπολ πάνω από την ίδια κατσαρόλα με σιγοβρασμένο νερό μέχρι να σχηματιστεί ένα βελούδινο μείγμα. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
3. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με ένα μίξερ μέχρι να σφίξει σε σαντιγί και αφήστε στην άκρη.
4. Χρησιμοποιώντας μια μαλακή σπάτουλα (μαρίζ) απαλά ενσωματώστε το μείγμα με τα ασπράδια στην σοκολάτα και έπειτα την χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Με απαλές κινήσεις χωρίς να το παρακάνετε ανακατέψτε το τελικό μείγμα. Θέλουμε ένα απαλό και αφράτο μείγμα. 
5. Τοποθετήστε μια πλαστική μεμβράνη ή ένα χαρτί ψησίματος (όπως έκανα εγώ), φροντίζοντας να εξέχει αρκετά από τις άκρες, σε ένα μακρόστενο ταψί. Τοποθετήστε ένα λαστιχάκι γύρω γύρω από το ταψί και πιάστε τις άκρες της μεμβράνης σε αυτό, ώστε όταν βάλετε το μείγμα να μην σας βουλιάξει η μεμβράνη. Γεμίστε το ταψί με το μείγμα και τοποθετήστε το στην κατάψυξη για 3-4 ώρες αν πρόκειται να το σερβίρετε την ίδια ημέρα, αλλιώς αφήστε το ιδανικά καλυμμένο στην κατάψυξη.
6. Όταν πρόκειται να σερβίρετε βγάλτε το semifreddo από την κατάψυξη και προσεχτικά βγάλτε το από το ταψί τραβώντας την πλαστική μεμβράνη περιμετρικά. Έπειτα αναποδογυρίστε σε μια μεγάλη πιατέλα και αρχίστε να κόβετε μικρές φέτες. Σερβίρετε με τη σος σοκολάτας (πιο κάτω) ή σκέτο.

για τη σος σοκολάτας:

1. Βάλτε το γάλα, το στικ κανέλας και τη σκόνη τσίλι να ζεσταθούν σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Έπειτα αφαιρέστε από τη φωτιά και σουρώστε το μείγμα σας ώστε να έχετε ένα πιο καθαρό μείγμα.
2. Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ και περιχύστε από πάνω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας με μια μαλακή σπάτουλα μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Στο τέλος προσθέστε την τεκίλα και ανακατέψτε.
3. Αφήστε τη σος να κρυώσει ελαφρά και έπειτα διατηρήστε την στο ψυγείο καλυμμένη μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.



No comments :

Post a Comment