Η πρώτη συνταγή αυτού του "φουντ μπλογκ" έρχεται τελείως αυθόρμητα, ύστερα από ένα πρόσφατο ταξίδι στα Καλάβρυτα και ίσως ακόμη πιο τυχαία, αφού άλλος ήταν ο σκοπός της διαδρομής που οδήγησε σε αυτή τη μαρμελάδα από κυνόροδα και άγρια βατόμουρα. Τα κυνόροδα ή κυνόρροδα προέρχονται από την άγρια τριανταφυλλιά και δεν είναι άλλο παρά οι καρποί της.
Βέβαια, ως ελάχιστα ψαγμένη και ενημερωμένη σε ότι αφορά τα άγρια φρούτα δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται όταν τα είδα. Αλλά το να ταξιδεύεις παρέα με έναν επαγγελματία σεφ σε οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις, τύπου να έχεις σταματήσει στη μέση του πουθενά και να ψάχνεις για αυτά τα τόσο δα μικρούλικα κυνόροδα.
-------
The first recipe of this food blog comes out of the blue, after a recent trip to Kalavryta in northern Peloponnese. This rose hips and blackberries jam was inspired from a roadtrip to a village nearby. Rose hips or rose hews come from the wild rose plant.
However, as a total outsider when it comes to wild fruits I had no idea what these were when I saw them. But travelling with a professional chef leads you to situations where you stop in the middle of nowhere, seeking for these small fruits.
-------
The first recipe of this food blog comes out of the blue, after a recent trip to Kalavryta in northern Peloponnese. This rose hips and blackberries jam was inspired from a roadtrip to a village nearby. Rose hips or rose hews come from the wild rose plant.
However, as a total outsider when it comes to wild fruits I had no idea what these were when I saw them. But travelling with a professional chef leads you to situations where you stop in the middle of nowhere, seeking for these small fruits.
Για να περάσουμε στο ψητό, αυτοί οι καρποί είναι αρκετά ύπουλοι. Νομίζεις πως έτσι ωραίοι και κόκκινοι που είναι ότι θα φτιάξεις μια μαρμελάδα νοστιμότατη να έχεις να τρως. Αμ δε! Κατά τη δημιουργία της μαρμελάδας διαπιστώσαμε (ο φίλος μου, ο σεφ και εγώ) πως επειδή έχουν πολλά σποράκια στο εσωτερικό τους ο πολτός που αποδίδουν είναι λιγότερος σε σύγκριση με την ποσότητά τους. Μετά από ένα γρήγορο ψάξιμο περί κυνοροδομαρμελάδας (!), καταλήξαμε ότι ο πιο εύκολος τρόπος εξαγωγής πολτού είναι το βράσιμο τους σε νερό.
-----
These fruits are a bit tricky. You might think that you'll get a lovely jam from the look of them, but you're in for some trouble. During the process we realised (chef and I) that because there are a lot of seeds inside them, the pulp that comes out is much less than the fruit. After a quich search we concluded that the easiest way to get the pulp is to boil them in water for a bit.
Μαρμελάδα από Κυνόροδα και Άγρια Βατόμουρα
υλικά
250γρ πολτού από κυνόροδα (υποθετικά η διπλάσια ποσότητα κυνόροδων δίνει τον πολτό)
500 γρ βατόμουρα
750γρ νερό
750 γρ ζάχαρη
λίγο χυμό λεμονιού
λίγη αρμπαρόριζα
διαδικασία
- αρχικά, αφού πλύνετε τα κυνόροδα, τα τοποθετείτε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με λίγο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 15 περίπου λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν
- κατόπιν, με τη βοήθεια μίας μεγάλης κουτάλας και ενός chinois στραγγιστηριού (κάτι τέτοιο) τα πιέζετε με αρκετή δύναμη μέχρι να τα ξεζουμίσετε και να πάρετε τον επιθυμητό πολτό
- ύστερα ξεκινάει το εύκολο κομμάτι της συνταγής, όπου τοποθετείτε τον πολτό, τα βατόμουρα, το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα σε μια κατσαρόλα και ξεκινάτε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά
- μετά από 10 με 15 λεπτά ξεκινάτε να αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται και ανακατεύετε το μείγμα ανά διαστήματα ώστε να μην κολλήσει και καραμελώσει
- η μαρμελάδα σας θα είναι έτοιμη όταν έχει πήξει αρκετά, όχι όμως πάρα πολύ, ίσα ίσα να αισθάνεστε ότι το κουτάλι δεν ανακατεύει με ευκολία το μείγμα σας. τότε θα βγάλετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και θα την αφήσετε να κρυώσει για λίγο αφαιρώντας την αρμπαρόριζα
- τέλος, σε ένα βάζο ή μικρά βαζάκια, τοποθετείτε τη μαρμελάδα σας και αφού τα κλείσετε αναποδογυρίζετε το βάζο με το καπάκι να βρίσκεται στο κάτω μέρος. με αυτόν τον τρόπο κλείνει αεροστεγώς το βαζάκι σας...
- μετά από 10 με 15 λεπτά ξεκινάτε να αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται και ανακατεύετε το μείγμα ανά διαστήματα ώστε να μην κολλήσει και καραμελώσει
- η μαρμελάδα σας θα είναι έτοιμη όταν έχει πήξει αρκετά, όχι όμως πάρα πολύ, ίσα ίσα να αισθάνεστε ότι το κουτάλι δεν ανακατεύει με ευκολία το μείγμα σας. τότε θα βγάλετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και θα την αφήσετε να κρυώσει για λίγο αφαιρώντας την αρμπαρόριζα
- τέλος, σε ένα βάζο ή μικρά βαζάκια, τοποθετείτε τη μαρμελάδα σας και αφού τα κλείσετε αναποδογυρίζετε το βάζο με το καπάκι να βρίσκεται στο κάτω μέρος. με αυτόν τον τρόπο κλείνει αεροστεγώς το βαζάκι σας...
-----
Rose Hips and Wild Blackberries Jam
ingredients
250gr pulp of rose hips
500gr blackberries
750gr water
750gr sugar
lemon juice
apple geranium root
how to
- Initially, after you wash the rose hips, place them in a saucepan with a little water and let them boil for about 15 minutes, until soft
- Then, with the help of the big spoon and a chinois strainer (something like this) press them with enough strength to be squeezed out and get the desired pulp
-the easy part of the recipe starts now, when you place the pulp, blueberries, water, sugar, lemon juice and apple geranium root in a pot and start cooking on low heat
- After 10 to 15 minutes start to remove the foam that forms on top and stir the mixture at intervals to prevent sticking and caramelization
- Your jam is ready when it has thickened enough, but not too much, barely feeling that the spoon does not mingle easily your mixture. then remove the pan from the heat and let it cool for a while removing the apple geranium root
- Finally, in a jar or small jars, place your jam and after you close the lid, tilt the jar with the lid at the bottom. that way you airtight your jar...
Rose Hips and Wild Blackberries Jam
ingredients
250gr pulp of rose hips
500gr blackberries
750gr water
750gr sugar
lemon juice
apple geranium root
how to
- Initially, after you wash the rose hips, place them in a saucepan with a little water and let them boil for about 15 minutes, until soft
- Then, with the help of the big spoon and a chinois strainer (something like this) press them with enough strength to be squeezed out and get the desired pulp
-the easy part of the recipe starts now, when you place the pulp, blueberries, water, sugar, lemon juice and apple geranium root in a pot and start cooking on low heat
- After 10 to 15 minutes start to remove the foam that forms on top and stir the mixture at intervals to prevent sticking and caramelization
- Your jam is ready when it has thickened enough, but not too much, barely feeling that the spoon does not mingle easily your mixture. then remove the pan from the heat and let it cool for a while removing the apple geranium root
- Finally, in a jar or small jars, place your jam and after you close the lid, tilt the jar with the lid at the bottom. that way you airtight your jar...
No comments :
Post a Comment