Wednesday 28 January 2015

ΜΑΦΙΝΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΑ


Είναι αρκετός ο καιρός απουσίας από το blog, όμως, επέστεψα με πολλές ιδέες και συνταγές να δοκιμάσω και να σας δείξω. Οι γιορτές περάσανε όμορφα και λίγο κουραστικά λόγω δουλειάς, ο καιρός μια ζέστη μια κρύο, αλλά η διάθεση για μαγείρεμα και φαΐ δεν σβήνει ποτέ. Μέσα σε όλα αυτά έχω και ένα τέλειο νέο να μοιραστώ μαζί σας. Έχω πλέον στην κατοχή μου ένα φοβερό μοντέλο DSLR φωτογραφικής μηχανής, το Nikon D3200. Η χαρά μου όταν την πρωτοκράτησα δεν περιγράφεται. Όπως, επίσης δεν περιγράφονται οι άπειρες φωτογραφίες που θέλω να τραβήξω με το καινούργιο μου απόκτημα.


Πώς αισθάνεστε για τα μάφινς; Μοιάζουν λίγο με κέικ, αλλά συνήθως είναι πιο αφράτα. Τα τρως το πρωί συνδυαστικά με τον καφέ σου και βγαίνουν σε άπειρες μα άπειρες γεύσεις. Μπορεί να είναι σκέτη η ζύμη του κέικ, γεμιστή με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα ή να έχουν από πάνω μια κολασμένη στρώση από επικάλυψη...Κάπου εδώ ξερογλύφεστε και καλά κάνετε!
Σήμερα το πρωί λαχταρούσα για κάτι γλυκό και λίγο ξινό. H ιδέα για αυτά τα μάφινς μου ήρθε από μια άλλη συνταγή που είδα για γιαουρτόπιτα με λεμόνι (σύντομα θα εμφανιστεί και αυτή στο blog). Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό και η ψιλοκαψαλισμένη καρύδα από πάνω έδεσε ονειρικά με τη γεύση του λεμονιού.




Μάφινς λεμονιού με γιαούρτι και καρύδα

υλικά (για 12 μάφινς)

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ βούτυρο (λιωμένο)
1/2 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κούπα ξινόγαλα
1/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 αυγά
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
λίγη καρύδα τριμμένη

πώς να το φτιάξω;

- Σε ένα μπολ προσθέστε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε τα με τα χέρια σας ώστε να μαλακώσει η ζάχαρη και να σας έρχεται έντονα το άρωμα λεμόνι. Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε μαζί το γιαούρτι, τα αυγά, το χυμό λεμονιού, το βούτυρο και τη βανίλια μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Μεταφέρετε το υγρό μείγμα στο στερεό μαζί με τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά με απαλές κινήσεις. Σε μια φόρμα για μάφινς, είτε βουτυρώστε καλά τις θήκες ή προσθέστε χάρτινες θήκες για μάφινς. Με ένα κουτάλι προσεχτικά γεμίστε κάθε θήκη μέχρι τα 2/3 της (όχι να ξεχειλίζει το μείγμα). Από πάνω πασπαλίστε λίγη τριμμένη καρύδα.
- Ψήστε σε καλά προθεσμασμένο φούρνο στους 180 C για 15-18 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς τα μάφινς σας. Ξεφορμάρετε αφού κρυώσουν καλά τα μάφινς γιατί θα είναι ιδιαίτερα μαλακά και εύθραυστα μόλις τα βγάλετε από το φούρνο.




No comments :

Post a Comment