Tuesday 21 April 2015

MUFFINS ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Τον τελευταίο καιρό ανυπομονώ για λίγες ημέρες χαλάρωσης. Μέρες όπου να ξυπνάω μετά από έναν απολαυστικό ύπνο, να πηγαίνω για τρέξιμο ή ποδήλατο στην παραλία (τώρα που έφτιαξε ο καιρός), να τρώω ένα μεγάλο πρωινό και απλά να διώχνω την κούραση και το στρες της καθημερινότητας. Μάλιστα, αναζητώ σαν τρελή ταξιδιωτικά πακέτα χαλάρωσης και σπα σε κάποιο μεγάλο ξενοδοχείο κάπου μακριά, μέσα στη φύση ή δίπλα στη θάλασσα. Η σκέψη αυτή μπαίνει στα άμεσα σχέδιά μου για αυτό το καλοκαίρι.


Προχθές μου ήρθε μια περίεργη λιγούρα για γλυκό. Ως γνωστόν σε όσους με ξέρουν, προτιμώ τα σοκολατένια γλυκά ή τελοσπάντων κάποιο γλυκό που να περιέχει μια μικρή δόση από σοκολάτα. Όμως, καθώς έχει έρθει επίσημα η άνοιξη, το φρούτο είναι απαραίτητο συστατικό στη διατροφή μας. Εκτός από γεύση προσθέτει και θρεπτικά συστατικά στην καθόλα γλυκιά αμαρτία του γλυκού.

Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκα να φτιάξω ένα κέικ μπανάνας ή αλλιώς γνωστό ως "banana bread". Μετά, όμως, άλλαξα γνώμη (περίεργο για μένα) και αποφάσισα να φτιάξω μάφινς μπανάνας που θα είχαν γέμιση σοκολάτας στο κέντρο. Μου ήρθε στο μυαλό απευθείας η λαχταριστή εικόνα ενός ζεστού μάφιν που στο κέντρο θα ξεχειλίζει η σοκολάτα με λίγο καφέ. Τι απόλαυση!




Muffins με μπανάνα και γέμιση σοκολάτας

υλικά (για 12 μάφινς)

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας αλεύρι ολικής άλεσης
2-3 ώριμες μεσαίες μπανάνες 
1 κούπα ξινόγαλα
1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 κουταλιές αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κουταλάκι υγρή βανίλια
70γρ σοκολάτα της αρεσκείας σας
λίγη μπανάνα για γαρνίρισμα

πώς θα το φτιάξω;

- Σε ένα μεγάλο  μπολ προσθέστε τα αλεύρια μαζί με τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και την μαγειρική σόδα. Παράλληλα, πολτοποιήστε με ένα πηρούνι τις μπανάνες μέχρι να δημιουργηθεί ένας μαλακός πολτός. Προσθέστε το ξινόγαλα, το αυγό, το αραβοσιτέλαιο και την βανίλια και ανακατέψτε πολύ καλά.
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 170-180 βαθμούς. Μεταφέρετε το υγρό μείγμα μπανάνας στο μπολ με το αλεύρι σε μικρές δόσεις και ανακατέψτε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα το τελικό μείγμα. Μην το ανακατέψετε υπερβολικά ώστε να φουσκώσουν τα μάφινς σας στο ψήσιμο.
- Τοποθετήστε θήκες για μάφινς στο ειδικό ταψί σας ή αλλιώς λαδώστε ελαφρά τις θήκες του ταψιού. Γεμίστε τις θήκες στο μισό περίπου (μια μεγάλη κουταλιά μείγματος) και προσθέστε 1-2 κομμάτια σοκολάτας σπασμένα. Εγώ επέλεξα μια σοκολάτα γεμιστή με γεύση καπουτσίνο που βρήκα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό! Έπειτα, προσθέστε μια ακόμη κουταλιά από το μείγμα και γαρνίρετε με μια λεπτή φέτα μπανάνας.
- Ψήστε τα μάφινς σας για 20-25 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα εξωτερικά και εσωτερικά όταν βάζετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να την βγάζετε χωρίς να έχει υπολείμματα υγρού μείγματος.



No comments :

Post a Comment