Wednesday 20 May 2015

ΚΕΙΚ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΥΔΑΣ


Έχετε σκεφτεί πού θα πάτε φέτος το καλοκαίρι; Σε ποια παραλία θα ξαπλώσετε πίνοντας ένα δροσιστικό χυμό ή ένα ελαφρύ κοκτέιλ (για τους πιο δυναμικούς); Οι μέρες περνάνε και ο καιρός όσο πάει και καλοκαιριάζει. Οι πιο τολμηροί θα έχετε δοκιμάσει να πλατσουρίσετε σε κάποια παραλία της Αθηναϊκής ριβιέρας. Οι υπόλοιποι, που είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω διστακτικότητας, έχουμε μείνει στην ηλιοθεραπεία μόνο. Πάντως τα σαββατοκύριακα η κοσμοσυρροή στις παραλιακές περιοχές έχει αρχίσει να γίνεται όλο και μεγαλύτερη και φυσικά απολαμβάνουμε και τις ηλιόλουστες ημέρες.

Φεύγοντας λίγο από την ονειροπόληση για το καλοκαίρι, θα σας πω πως το κέικ που έφτιαξα πριν δύο μέρες προήλθε για ακόμα μια φορά μέσω του αυτοσχεδιασμού. Η αλήθεια είναι ότι λατρεύω τους ξηρούς καρπούς σε οποιαδήποτε μορφή και υφή τους. Είναι ίσως αυτή η τραγανιστή αίσθηση που αποδίδουν που μου αρέσει τόσο πολύ. Τα φυστίκια Αιγίνης φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Θα χρειαστείτε καλής ποιότητας φυστίκια για αυτή την συνταγή και λίγη παραπανίσια υπομονή μέχρι να τους βγάλετε το κέλυφος ένα-ένα.



Κέικ με φυστίκια Αιγίνης και κρέμα καρύδας

υλικά (για ένα κέικ κανονικού μεγέθους)

για το κέικ
3/4 κούπας φυστίκια Αιγίνης (χωρίς το κέλυφος)
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ξινόγαλα ή πλήρες αγελαδινό γάλα
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη λευκή
3 αυγά
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή μια δόση βανίλιας σε σκόνη
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι

για την κρέμα καρύδας
250 γρ τυρί κρέμα
100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές γάλα καρύδας
1 κούπα τριμμένη καρύδα

πώς θα το φτιάξω;

το κέικ

1. Τρίψτε τα φυστίκια σε ένα μούλτι για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να θριμματιστούν ελαφρά. Μην το παρακάνετε γιατί θα δημιουργηθεί μια πάστα, κάτι που δεν το θέλετε για τη συνταγή. 
2. Σε ένα μεσσαίο μπολ προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τη βανίλια (εάν είναι σε σκόνη, αλλιώς προσθέστε την στο γάλα εάν είναι σε υγρή μορφή) και τα τριμμένα φυστίκια. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι. 
3. Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ, χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προσθέστε τα αυγά ένα ένα και χτυπήστε καλά. 
4. Μεταφέρετε στο προηγούμενο μπολ σε μικρές δόσεις το μείγμα με το αλεύρι και λίγο από το γάλα και ανακατέψτε. Κάθε φορά φροντίστε να ανακατεύονται όλα τα υλικά πολύ καλά.
5. Βουτυρώστε μια φόρμα κέικ της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποίηση παραλληλόγραμμο σχήμα, αλλά μπορείτε εξίσου να χρησιμοποιήσετε στρογγυλή φόρμα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μεταφέρετε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήστε στο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει από το κέικ "στεγνή".
6. Αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το βγάλετε από τη φόρμα.

κρέμα καρύδας 

1. Χτυπήστε το τυρί κρέμα μαζί με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει το μείγμα. Προσθέστε 1 κούπα από τη ζάχαρη άχνη και ένα κουτάλι γάλα καρύδας και συνεχίστε το χτύπημα. Τέλος, προσθέστε και την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης και γάλακτος και συνεχίστε. 
2. Αφού ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά ελέγξτε την πυκνότητα του μείγματος. Εάν είναι πολύ πηκτό προσθέστε ελάχιστη ποσότητα γάλακτος. Εάν είναι πολύ αραιό, προσθέστε ακόμα λίγη ζάχαρη άχνη.
3. Στη συνέχεια, προσθέστε την τριμμένη καρύδα και ανακατέψτε με ελαφριές κινήσεις με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
 4. Αφήστε το μείγμα λίγο να σφίξει και στη συνέχεια απλώστε το πάνω στο κέικ σας προσεχτικά σε μικρές ποσότητες. Εάν θέλετε πασπαλίστε λίγα τριμμένα φυστίκια από πάνω




Σημειώσεις:
* Η συνταγή του κέικ προέρχεται από το Epicurious

No comments :

Post a Comment