Μόλις αρχίσουν τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου με πιάνει μια τρελή επιθυμία να ξετρυπώσω όλα μου τα πλεκτά και χουχουλιάρικα ρούχα. Να ζεστάνω λίγο καφεδάκι σκέτο ή τσάι που να μυρίζει μπαχαρικά και να ψήσω κέικ για να μοσχομυρίσει η κουζίνα. Τέτοιες στιγμές που έξω βρέχει και εσύ είσαι μέσα, είναι ιδανικές για χαλάρωση και απόλαυση. Ειδικά εάν η υπόλοιπη εβδομάδα σε έχει βρει στο τρέξιμο, τις υποχρεώσεις και το άγχος. Μέσα σε όλη την κούραση, όμως, πάντα υπάρχει λίγος χρόνος για τον εαυτό σου και εκείνες τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Όπως, ένα ζεστό, ζουμερό και λαχταριστό μπράουνι με φρέσκα σύκα και καρύδια.
Δεν υπερβάλω καθόλου με την παραπάνω περιγραφή. Και πώς θα μπορούσα άλλωστε όταν η βασική συνταγή για αυτό το brownie προέρχεται από τον Στέλιο Παρλιάρο. Εκείνος δεν χρειάζεται κοσμητικά επίθετα. Είναι αυτό που είναι εδώ και χρόνια, έχει αποδείξει σε όλους κατά πόσο γνωρίζει το αντικείμενο του και κάθε γλυκιά συνταγή του δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετική. Η μόνη διαφορά στην κλασική συνταγή του Έλληνα pastry chef είναι η προσθήκη των σύκων που συνδυάζεται υπέροχα με την σοκολάτα και τα καρύδια. Σίγουρα θα θέλετε να φάτε όλο το ταψί, αλλά εντάξει χειμώνας έρχεται θα υπάρξει καμουφλάζ!
Μπράουνι (brownies) με φρέσκα σύκα και καρύδια
(συνταγή εμπνευσμένη από τον Στέλιο Παρλιάρο)
υλικά (για 12 κομμάτια)
190 γρ. κουβερτούρα
250 γρ βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη με βούτυρο
4 αυγά
190 γρ. ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
4 φρέσκα σύκα
επιπλέον σύκα για διακόσμηση
πώς θα το φτιάξω;
1. Λιώστε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων τη σοκολάτα με το βούτυρο, ανακατεύοντας διαρκώς όσο λιώνουν ώστε να μην κολλήσει η σοκολάτα. Εάν χρησιμοποιήσετε τον δεύτερο τρόπο (το φούρνο μικροκυμάτων) προσέξτε μην τα βάλετε πάνω από 1 λεπτό στην αρχή. Δείτε πόσο έχουν λιώσει ανακατεύοντας τα και αν χρειάζονται επιπλέον λιώσιμο προσθέστε λίγα δευτερόλεπτα.
2. Έπειτα, χτυπήστε στο μίξερ μαζί τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά.
3. Προσθέστε στο μείγμα των αυγών τη σοκολάτα και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις με μια κουτάλα ή μαρίζ. Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα.
4. Καθαρίστε τα σύκα σας προσεχτικά και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Προσθέστε τα στο μείγμα του κέικ μαζί με τα χοντροκομμένα καρύδια.
5. Σε ένα μικρό παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο ταψί στρώστε μια λαδόκολλα και μεταφέρετε το μείγμα. Ένα κόλπο για να πάει παντού το μείγμα είναι να πιάσετε το ταψί από τις δύο άκρες του και να το χτυπήσετε ελαφρά πάνω σε σταθερή επιφάνεια λίγες φορές. Εάν θέλετε προσθέστε μερικά ακόμη κομμάτια από σύκα στην επιφάνεια του κέικ.
6. Ψήστε για 20-25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 C.
7. Αφήστε το μπράουνι να κρυώσει καλά πριν το κόψετε. Μπορείτε να σερβίρετε με λίγες φέτες σύκου ή παγωτό βανίλια.
Tips:
* Η συνταγή του Παρλιάρου λέει αυστηρά 20 λεπτά ψησίματος για να είναι ζουμερό το εσωτερικό, όμως, ο δικός μου φούρνος χρειάστηκε 25 και ήταν το ίδιο ζουμερό και μαλακό. Αν κάνετε πρώτη φορά μπράουνις ακολουθήστε τη συμβουλή του Παρλιάρου. Αλλιώς, εάν έχετε μια μικρή εμπειρία κρίνετε εσείς εάν χρειάζεται λίγο ακόμη (1-2 λεπτά παραπάνω, όχι μισή ώρα!)
* Αν σας αρέσουν τα φουντούκια ταιριάζουν εξίσου υπέροχα με τη σοκολάτα.
* Το μπράουνι πρέπει να κρυώσει καλά πριν το κόψετε. Ξέρω είναι δύσκολο το task, αλλά πιστέψτε με αν καείτε ή σας διαλυθεί το μπράουνι θα καταριέστε την ώρα και τη στιγμή.
No comments :
Post a Comment