Tuesday 6 October 2015

MUFFINS ΜΕ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ (RASPBERRIES)


    Χθες το πρωί καθώς κοιτούσα στο διαδίκτυο διάφορες φωτογραφίες για σπίτια, φυσικά έτυχε να πέσω πάνω σε κάτι διαμερίσματα έτοιμα επιπλωμένα προς πώληση στην Στοκχόλμη. Αμέσως η μνήμη μου γύρισε λίγα χρόνια πίσω (3 περίπου), όταν είχα μείνει για λίγο καιρό στην Στοκχόλμη για ένα μεταπτυχιακό. Έμενα σε μια ήσυχη και οικογενειακή περιοχή και συχνά έκανα βόλτες με ποδήλατο εκεί κοντά, ακόμα και το βράδυ. Κάπου εκεί κοντά στο σπίτι μου υπήρχε ένα μικρό συνοικιακό σουπερμάρκετ, όπου κάθε πρωί είχε έτοιμα ζεστά και αφράτα μάφινς με βατόμουρα ή μύρτιλλα. Φυσικά καθώς περνούσα κάθε μέρα από μπροστά δεν παρέλειπα να πάρω και από ένα.
     Με αυτή την ανάμνηση, λοιπόν, δημιουργήθηκε χθες μια τεράστια επιθυμία να ψήσω μάφινς με μούρα. Το κακό ήταν ότι δεν είχα φρέσκα μούρα στη διάθεσή μου, παρά μόνο κατεψυγμένα. Έψαξα λιγάκι στο διαδίκτυο για διάφορες συνταγές και ανακάλυψα ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω στο μείγμα των μάφινς και κατεψυγμένα μούρα χωρίς να αλλοιωθεί η συνταγή. Η δοκιμή πέτυχε και το αποτέλεσμα ήταν μάφινς με ελαφριά σύσταση και αφράτη ζύμη. Ακριβώς όπως τα ήθελα δηλαδή. Επόμενη δοκιμή μου θα είναι με μύρτιλλα και λεμόνι.



Muffins με βατόμουρα (raspberries)

υλικά (για 12 μάφινς)

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας ζάχαρη
50 γρ βούτυρο λιωμένο
1 1/2 κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό (μεγάλο)
2/3 κούπας γάλα
3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι βανίλια υγρή
1 1/2 κούπα μούρα κατεψυγμένα ή φρέσκα

πώς θα το φτιάξω;

1. Μεταφέρετε το αλεύρι (αφού το κοσκινίσετε) σε ένα μπολ και προσθέστε το baking powder και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά και βάλτε  το μπολ στην άκρη.
2. Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε με μίξερ τη ζάχαρη και το αυγό μέχρι το μείγμα σας να ασπρίσει και να αφρατέψει. Έπειτα, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε ελαφρά. Φροντίστε το λιωμένο βούτυρο να έχει κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Συνεχίστε το ανακάτεμα προσθέτοντας το γάλα με το γιαούρτι και τη βανίλια τώρα. 
3. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα σας μεταφέρετε το μείγμα με το αλεύρι σε μικρές δόσεις και ανακατεύετε κάθε φορά μέχρι να μεταφερθεί όλο το μείγμα. Στην τελευταία δόση θα διαπιστώσετε ότι το μείγμα σας είναι αρκετά δύσκολο στο ανακάτεμα και θα σας θυμίζει ζυμάρι για ψωμί. Μη φοβηθείτε, έτσι πρέπει να είναι.
4. Τελευταία θα μπούν τα βατόμουρα. Εάν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα, πριν τα προσθέσετε ανακατέψτε τα με λίγο αλεύρι ώστε να μην διαλυθούν μέσα στο μείγμα.
5. Σε ένα ταψί με θήκες για μάφινς τοποθετήστε χάρτινες θήκες ή αν δεν έχετε αλείψτε κάθε θήκη με λίγο βούτυρο. Έπειτα, προσεχτικά προσθέστε με τη βοήθεια ενός κουταλιού μικρή ποσότητα του μείγματος κάθε φορά σε κάθε θήκη ώστε στο τέλος να έχετε ίδιες ποσότητες.
6. Ψήστε στους 175 βαθμούς για 20 λεπτά.



No comments :

Post a Comment