Monday 2 November 2015

BISCUITS ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ


     Καινούργιος μήνας, φρέσκες ιδέες. Ο Νοέμβρης έφθασε, λίγο πιο ηλιόλουστος από τον Οκτώβριο, αλλά ακόμα είναι στο ξεκίνημά του. Χθες ήταν μια από εκείνες τις Κυριακές όπου έχουν μαζευτεί τόσες πολλές δουλειές που πρέπει να γίνουν για να μην με βρει και η επόμενη εβδομάδα με ένα αχούρι. Είχα αρκετό καιρό να απολαύσω ένα ελεύθερο πρωινό και απόγευμα Κυριακής, καθώς η δουλειά της νοσηλεύτριας δεν μου επιτρέπει τέτοιου είδους πολυτέλειες. Έτσι, λοιπόν, ξύπνησα λίγο πιο αργά από το συνηθισμένο, έφτιαξα πρωινό, απόλαυσα με ηρεμία τον καφέ μου, διάβασα τα μέιλς μου και σκέφτηκα τι συνταγή να ετοιμάσω για το μπλογκ.
     Μια συνταγή που είχα δοκιμάσει εδώ και καιρό και είχε πετύχει ήταν τα αγαπημένα biscuits των Βρετανών ή αλλιώς "μπισκουί" των Γάλλων. Πρόκειται για μπισκότα βουτύρου που είναι όμως ιδιαίτερα μαλακά στο εσωτερικό τους και όχι τραγανά σαν τα κλασσικά μπισκότα. Απολαμβάνονται απαραιτήτως ζεστά, ιδανικά να έχουν μόλις βγει από το φούρνο, με μαρμελάδα κάθε είδους ή ακόμα και σε αλμυρή έκδοση με τυρί και ζαμπόν. 






     Αυτή η συνταγή μοσχομυρίζει βούτυρο και απαιτεί αυτό να είναι όσο πιο παγωμένο γίνεται κατά την ανάμιξη των συστατικών. Είναι αρκετά εύκολη η διαδικασία και το ψήσιμο για λίγα λεπτά (20 μόνο φτάνουν), οπότε αποτελεί ιδανικό πρωινό ή απογευματινό σνακ μαζί με τον καφέ σας που δεν θα σας πάρει πολύ ώρα, όπως ένα κέικ. Η μόνη δυσκολία είναι στο ζύμωμα της ζύμης που ίσως να χρειαστεί να ελέγξετε με "το μάτι" το αλεύρι αν δεν σας δένει καλά η ζύμη.

Biscuits με αμύγδαλο

υλικά για 10-12 μπισκότα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κούπας ζάχαρη
110 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο
1/2 κούπα buttermilk ή ξινόγαλα
1 αυγό
1 κουταλάκι baking powder
1/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα αμύγδαλο φιλέ και επιπλέον για διακόσμηση

πώς θα το φτιάξω;

1. Σε ένα μπολ προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και τη σόδα. Έπειτα, προσθέστε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Με τα χέρια σας (φορέστε γάντια καλύτερα) προσπαθήστε να "τρίψετε" το βούτυρο με το αλεύρι. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει μια πιο χοντροκομμένη όψη αλευριού. Δεν πρέπει να έχει μείνει κομμάτι βουτύρου ολόκληρο στο μείγμα. Τέλος, προσθέστε το αμύγδαλο φιλέ.
2. Έπειτα, σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε ελαφρώς το buttermilk με το αυγό μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Μπορείτε να βρείτε το buttermilk στο σουπερμάρκετ (εγώ βρήκα της ΦΑΓΕ), αλλιώς και το ξινόγαλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του.
3. Μεταφέρετε το υγρό μείγμα στο μείγμα με το αλεύρι. Πάλι με τα χέρια σας δοκιμάστε να πλάσετε με ελαφρές κινήσεις τη ζύμη σας. Στην αρχή ίσως να σας κολλάει πάρα πολύ. Είχα και εγώ αυτό το πρόβλημα, το οποίο όμως λύθηκε προσθέτοντας λίγο παραπάνω αλεύρι. Δοκιμάστε να δείτε πόσο χρειάζεται. Η ζύμη σας θα είναι έτοιμη όταν θα είναι μαλακή, αλλά δεν θα κολλάει πάνω στα χέρια σας ή στο μπολ.
4. Αλείψτε μια επιφάνεια με λίγο αλεύρι και μεταφέρετε τη ζύμη σας. Πλάστε την σε ένα μικρό στρογγυλό σχήμα που θα έχει περίπου 1 εκατοστό πάχος. Με τη βοήθεια ενός μικρού ποτηριού ή στρογγυλής κουπάτ πιέστε το στόμιό του στη ζύμη μέχρι να αποκοπεί το μέρος που βρίσκεται στο στόμιο του ποτηριού. Τοποθετήστε το σε ένα ταψί όπου θα έχετε στρώσει ένα χαρτί ψησίματος. Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη σας μέχρι να μην σας έχει μείνει καθόλου ζύμη. Φροντίστε να τοποθετήσετε τα μπισκότα σας σε απόσταση μεταξύ τους, επειδή κατά το ψήσιμο θα φουσκώσουν.
5. Με ένα πινέλο αλείψτε λίγο buttermilk πάνω από κάθε άψητο biscuit και πασπαλίστε μικρή ποσότητα αμυγδάλων φιλέ. Ψήστε τα σε προθεσμασμένο φούρνο στους 175 C για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν μια χρυσαφένια απόχρωση.
6. Αφήστε τα να κρυώσουν για λίγα λεπτά και έπειτα κόψτε τα στη μέση προσθέτοντας λίγη μαρμελάδα. Θα είναι σκέτη απόλαυση!



No comments :

Post a Comment