Sunday 27 December 2015

ΜΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ


     Τι όμορφο που είναι να πραγματοποιείς μικρά σου όνειρα ένα ένα με τον καιρό! Ένα δικό μου μικρό όνειρο ήταν να επισκεφτώ το Άμστερνταμ και να περπατήσω στα αμέτρητα μικρά δρομάκια του και να φωτογραφίσω τα τόσο γραφικά κανάλια του. Είναι μια πόλη που έχει αναπτύξει έναν ισχυρά οικολογικό χαρακτήρα, καθώς έχει γεμίσει με ποδήλατα και συναγωνίζεται την γειτονική Κοπενχάγη σε πρωτιά και έχουν ξεφυτρώσει σε όλο το κέντρο του Άμστερνταμ μαγαζάκια με υγιεινό concept, όπως το Stach, το Dr. Blend και άλλα πολλά που διέκρινα όσο ήμουν εκεί. 
     Το Άμστερνταμ είναι μια πόλη που μαζεύει αρκετούς πολιτισμούς μαζί, γεγονός που την κάνει αρκετά φιλική σε ανθρώπους που επιθυμούν να μεταναστεύσουν για εργασία. Αυτό το χαρακτηριστικό της πολυπολιτισμικότητας ίσως σας θυμίσει Λονδίνο, όμως, επειδή είναι αρκετά μικρότερη πόλη και έχει αισθητά λιγότερο κόσμο και κίνηση, δεν θα σας κουράσει ίσως τόσο πολύ. Παρόλα αυτά, όσο είστε εκεί θα ήταν καλό να δοκιμάσετε και να εξερευνήσετε όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε σε μια πόλη που προσφέρει πολλά.

Το Rijksmuseum, ίσως το σημαντικότερο μουσείο/αξιοθέατο στο Άμστερνταμ

Πού να πάτε;
  •      Το Άμστερνταμ διαθέτει αρκετά μουσεία για μικρή πόλη. Αρκετά από αυτά όμως δεν αξίζουν τόσο την προσοχή σας και τα λεφτά σας (η είσοδος στα μουσεία ξεκινάει από 7 ευρώ και φθάνει έως 25 ευρώ). Τα σημαντικότερα για εμένα που πρέπει να επισκεφτείτε είναι:  το Rijksmuseum, από τα μεγαλύτερα μουσεία του Άμστερνταμ, περιέχει πίνακες του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Rembrandt Harmenszoon van Rijn και άλλων. Εάν είστε λάτρεις της τέχνης της ζωγραφικής θα το λατρέψετε. Όπως, επίσης το μουσείο του Vincent Van Gogh αναδεικνύει το ταλέντο του ζωγράφου, μαζί με άλλες πτυχές του χαρακτήρα του. 
  •      Για εσάς που αγαπάτε τα ζώα και σας αρέσει να τα χαζεύετε με τις ώρες, τότε ο ζωολογικός κήπος Artis Royal Zoo είναι ιδανικός, ειδικά αν ταξιδεύετε μαζί με μικρά παιδιά. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος (όπως του Βερολίνου και του Λονδίνου), όμως, περιέχει αρκετά ζωάκια και δεν θα σας κουράσει με μεγάλες αποστάσεις. 
  •      Όσοι είστε λάτρεις της μπύρας μην ξεχάσετε να περάσετε από το Heineken Experience όπου θα μάθετε περισσότερα για την αγαπημένη σας απόλαυση.
  •      Για βόλτα και απόλαυση καθαρού αέρα, μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να βολτάρετε μέχρι το Voldenpark, ένα πολύ μεγάλο πάρκο στο Άμστερνταμ στην νοτιοδυτική του πλευρά, κοντά στην πλατεία Museumplein όπου βρίσκονται το μουσείο του Van Gogh και το Rijksmuseum.
  •      Για μια βόλτα στα κανάλια με το ποταμόπλοιο. Εάν δε βρίσκεστε στο Άμστερνταμ τον Δεκέμβριο, καλύτερα είναι να δοκιμάσετε να μπείτε στο ποταμόπλοιο το βράδυ (μετά τις 5 το απόγευμα) ώστε να απολαύσετε το Light Festival που γίνεται τέτοια εποχή. Τα κανάλια στολίζονται με καλλιτεχνικές δημιουργίες που φωτίζονται και ανάβουν μόνο το βράδυ. 
  •      Ένας ωραίος περίπατος για εσάς που περπατάτε πολύ είναι από τον κεντρικό σταθμό τρένων Amsterdam Centraal μέχρι την πλατεία Leidseplein. Είναι ένας σχεδόν ευθύς δρόμος (θα το καταλάβετε που πρέπει να πάτε από τον κόσμο που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση) και περιλαμβάνει μεγάλες πλατείες όπως την Dam Square και την Leidseplein. Σε κάποιο σημείο αυτής της διαδρομής μπορείτε να στρίψετε στα αριστερά σας και να βρεθείτε στην πλατεία του Ρέμπραντ, την Rembrandtsplein.






Για shopping therapy:

  •      Επισκεφτείτε το Bijerkopf, ένα πολύ μεγάλο πολυκατάστημα στην Dam Square, όπου θα βρείτε ακριβές μάρκες ρούχων, τεράστια ποικιλία από τσάντες και αξεσουάρ και αν λατρεύετε τα είδη σπιτιού σας περιμένουν ατελείωτες ώρες μέσα σε αυτό το πολυκατάστημα. Στον τελευταίο όροφό του λειτουργεί ένα μεγάλο εστιατόριο a la carte και ένα self-service για τους βιαστικούς.
  •      Ο δρόμος Kalverstraat ίσως είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος στο Άμστερνταμ για αγορές. Σκεφτείτε τον σαν την Ερμού της Αθήνας, όπου υπάρχουν αμέτρητα μαγαζιά για όλα τα γούστα. Έπειτα, οι δρόμοι Leidsestraat, Utrechtsetraat και Beethovenstraat διαθέτουν επίσης μια τεράστια πληθώρα καταστημάτων με ρούχα, αξεσουάρ, παπούτσια και ό,τι άλλο σκεφτείτε. Οι δρόμοι είναι κοντά μεταξύ τους, οπότε αν αντέχουν τα ποδαράκια σας μπορείτε να τους γυρίσετε όλους.
  •      Αν είστε πιο χίπστερ ή σας αρέσουν τα vintage items, δοκιμάστε να επισκεφτείτε τους δρόμους της περιοχής Jordaan. Εκεί ο κόσμος, κυρίως νέοι άνθρωποι, κατακλίζει τους δρόμους Jodenbreestraat και Haarlemmerstraat.
  •      Η εταιρία Rituals διαθέτει κρέμες σώματος και σαμπουάν με μαγευτικές μυρωδιές που προέρχονται από την Ασία. Θα ξετρελαθείτε και θα νιώσετε πως χαλαρώνετε και μόνο που μυρίζετε τις πλούσιες κρέμες της εταιρίας. 






Πού να φάτε:

  •      Η αλήθεια είναι πως αν ψάχνετε για ωραίο ολλανδικό φαγητό να δοκιμάσετε θα είστε λίγο ατυχείς σε αυτό το εγχείρημα. Οι Ολλανδοί εκτός από την τεράστια παραγωγή από stroopwaffles και τηγανιτές πατάτες με μαγιονέζα, δεν το έχουν ιδιαίτερα στο gourmet. Και δεν είναι μόνο στο Άμστερνταμ έτσι. Παλιότερα που είχα επισκεφτεί άλλες περιοχές όπως το Bergen op Zoom, συνάντησα την ίδια κατάσταση. Παρόλα αυτά, διαθέτουν μεγάλη γκάμα από fast food για όλες τις ορέξεις. Εδώ θα βρείτε τα αγαπημένα σας Burger King, Subway και Starbucks.
  •     Αν σας αρέσουν τα γλυκά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στήνουν μικρούς πάγκους σε μεγάλες πλατείες του Άμστερνταμ όπου προσφέρουν τα ballen. Αυτές οι τηγανιτές μπαλίτσες θυμίζουν τους δικούς μας λουκουμάδες, αν και τις βρήκα πιο "παχουλές". Υπάρχουν σκέτες, με σταφίδες, με μήλο, με κρέμα και ό,τι άλλο σκεφτούν. Εγώ δοκίμασα τις σκέτες και με σταφίδες, πασπαλισμένες με άφθονη ζάχαρη άχνη. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε κρέπα ή βάφλα που σερβίρετε με ζεστή σος από φρούτα (τα κεράσια είναι must)!
  •      Προσωπικά τρελαίνομαι για αυγά, ομελέτες και ό,τι άλλο σερβίρεται με αυγά. Ένα μαγαζί λοιπόν που πρέπει να δοκιμάσετε αν είστε και εσείς fans, είναι το Omelegg. Λαχταριστές μερίδες από ομελέτες, αυγά στο φούρνο, ποσέ, τηγανιτά και πολύ ωραίος καφές. Επίσης, ο χώρος μέσα είναι πολύ ιδιαίτερος και μάλιστα όλα προετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σας. Αξίζει να δοκιμάσετε και το B&B Lunchroom κοντά στην Princesgracht.
  •      Για εκείνους που ψάχνουν πιο υγιεινές και καθαρές τροφές το Άμστερνταμ έχει κατακλιστεί από αμέτρητα juice bars και καταστήματα με vegan, gluten/lactose free προϊόντα. Κάποια από αυτά είναι το Stach Food, το Vinnie's και το Dr Blend.



Τα bullen εν ώρα παραγωγής...

Το Omelegg εξωτερικά και εσωτερικά (στην επόμενη φωτογραφία).




Μερικά tips...

  1.   Αγοράστε την κάρτα Iamsterdam για 24, 48 ή 72 ώρες που σας προσφέρει δωρεάν είσοδο στα περισσότερα μουσεία του Άμστερνταμ (εκτός του Rijksmuseum όπου προσφέρει μια έκπτωση). Επιπλέον, θα έχετε απεριόριστη δωρεάν χρήση των μεταφορικών μέσων (εκτός των τρένων) που συμφέρει αρκετά αν σκεφτείτε πως μια διαδρομή με το τραμ στοιχίζει 2,90 ευρώ. Ακόμη, έχετε αρκετές προσφορές και εκπτώσεις σε αρκετά εστιατόρια, εταιρίες που νοικιάζουν ποδήλατα και άλλα πολλά. 
  2.    Προσέξτε που περπατάτε! Σε όλο το Άμστερνταμ υπάρχουν ποδηλατόδρομοι (που χρησιμοποιούνται και από μικρές μηχανές) στους οποίους δεν επιτρέπεται να βαδίζετε. Είναι πιο επικίνδυνο να σας πατήσει ποδήλατο στο Άμστερνταμ παρά αυτοκίνητο. Τα αυτοκίνητα σταματάνε σε όλες τις διαβάσεις, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις και γενικά επικρατεί λιγότερο χάος εξαιτίας της μειωμένης κίνησης και ηχορύπανσης.
  3.     Εάν βρεθείτε στο Red Lights District την περιοχή δηλαδή όπου η πορνεία είναι διαδεδομένη και κατακλίζεται από τα σπίτια με το κόκκινο φωτάκι, μην σταθείτε να βγάλετε φωτογραφία τις κοπέλες ή να κάνετε χαβαλέ. Αποτελεί ελεύθερο επάγγελμα στο Άμστερνταμ και απαγορεύεται να το χλευάζετε με οποιοδήποτε τρόπο.





No comments :

Post a Comment