Εδώ και αρκετό
καιρό είχα μια ανάγκη να επισκεφθώ το Άμστερνταμ και πολύ πρόσφατα το έκανα.
Αυτή η πόλη σε γεμίζει με ενθουσιασμό καθώς διασχίζεις κάθε της κανάλι και
παρατηρείς όλα τα σπίτια της που έχουν την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της
πόλης. Την περίοδο των Χριστουγέννων που ξεκινάει από αρχές Δεκέμβρη, όλες οι
μεγάλες πλατείες της πόλης γεμίζουν με πάγκους με γλυκά και φαγητό που
στήνονται εκεί για τις γιορτές. Χαρακτηριστικό έδεσμα αποτελεί η γνωστή σε
όλους βάφλα στην οποία όμως από πάνω μπορείς να προσθέσεις ζεστή σως από
φρούτα. Εμένα η αγαπημένη μου ήταν εκείνη με τα κεράσια που σίγουρα εάν
βρεθείτε στο Άμστερνταμ εκείνη την περίοδο πρέπει να δοκιμάσετε. Το δεύτερο
γλυκάκι που προσφέρουν οι Ολλανδοί είναι τα ballen που δεν διαφέρουν πολύ από τους
δικούς μας λουκουμάδες, απλώς είναι πιο «παχουλοί».
Μέσα σε αυτό το
χριστουγεννιάτικο κλίμα, λοιπόν, αποφάσισα να δοκιμάσω μια χριστουγεννιάτικη
ζεστή σοκολάτα με μπαχαρικά και stroopwaffles.
Τα stroopwaffles είναι τραγανά μπισκότα με καραμέλα που φτιάχνουν οι Ολλανδοί
και απ’εξω μοιάζουν με το σχήμα μιας βάφλας. Ταιριάζουν ιδιανικά με την ζεστή
σοκολάτα αν και μην το παρακάνετε!
Χριστουγεννιάτικη Ζεστή Σοκολάτα με μπαχαρικά και stroopwaffles
υλικά (για δύο
κούπες)
1 κούπα
γάλα πλήρες
150 γρ
καλής ποιότητας σοκολάτα (>60% κακάο)
1 καρπός (stick) βανίλια
1 stick κανέλας
¼ κουταλάκι
πιπέρι καγιέν
2 stroopwaffles (προεραιτικά)
λίγη
σαντιγύ
πώς θα το φτιάξω;
1. Τοποθετήστε
σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και τη σοκολάτα που θα την έχετε κόψει σε μικρά
κομμάτια. Με ένα μαχαίρι ανοίξτε τον καρπό της βανίλιας κατά μήκος και με τη
βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρέστε το εσωτερικό του και προσθέστε το στο
κατσαρολάκι. Τέλος, προσθέστε το πιπέρι καγιέν και το stick κανέλας.
2. Σε
μέτρια φωτιά ξεκινήστε να ζεσταίνετε τη σοκολάτα σας και χρησιμοποιώντας έναν
αβγοδάρτη ή μια μαρίζ ανακατεύετε συνεχώς για να μην σας κολλήσει η σοκολάτα
στο κατσαρολάκι.
3. Όταν
έχει λιώσει όλη η σοκολάτα και ξεκινάει το μείγμα να πήζει βγάλτε το από τη
φωτιά (για να μην βράσει) και αφήστε το λίγο στην άκρη.
4.
Προετοιμάστε τη σαντιγύ σας όπως κάνετε κάθε φορά, δηλαδή χτυπήστε με μίξερ ένα
κουτάκι ολόκληρο κρέμα γάλακτος (με 35% λιπαρά προτίμηση) μέχρι να αρχίζει το
μείγμα να σταθεροποιείται. Η σαντιγύ θα είναι έτοιμη όταν θα “στέκεται” στους
αναδευτήρες του μίξερ.
5. Με τη
βοήθεια μιας μεγάλης κουτάλας γεμίστε τις κούπες σας με τη ζεστή σοκολάτα
προσεχτικά. Από πάνω προσθέστε λίγη σαντιγύ και πασπαλίστε λίγα τριμμένα
μπισκότα stroopwaffles
προαιρετικά. Απολαύστε την όσο ακόμα είναι ζεστή.
No comments :
Post a Comment