Saturday 2 January 2016

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ, ΠΟΣΕ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ


     Το νέο έτος έφτασε λίγο καλύτερα από το 2015. Είχα μεγαλύτερη αγωνία για την παραμονή πρωτοχρονιάς, προσπάθησα να αποβάλω κάθε αρνητική σκέψη και συναίσθημα κατάλοιπο του 2015 και να ζήσω τη στιγμή μαζί με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. Νομίζω πως μέχρι σήμερα το 2016 έχει θετική πορεία. Δεν έχω ούτε μια αρνητική σκέψη στο μυαλό μου, προσπαθώ να μην σκέφτομαι το τι θα γίνει μόλις επιστρέψω στη δουλειά και το στοίχημα να είμαι πιο αθλητική και να τρώω πιο υγιεινά αυτή τη χρονιά πιστεύω πως θα το κερδίσω. 
     Για αυτή την χρονιά έχω αρκετές επιθυμίες που θέλω να εκπληρώσω και αρκετές υποσχέσεις που έχω να δώσω στον εαυτό μου και η σημαντικότερη είναι μία: αν δεν καταφέρω να κάνω πραγματικότητα όλα αυτά που θέλω να μην με κυριεύσει η θλίψη. Η ζωή δεν έχει νόημα εάν πάντα νιώθουμε ανικανοποίητοι. Ας είμαστε θετικοί για το μέλλον και ας προσπαθούμε για ό,τι καλύτερο στη ζωή μας, χωρίς όμως να παθιαζόμαστε με το τέλειο και να στενοχωριόμαστε όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε. 
     Η πρώτη συνταγή για το 2016 που επέλεξα να κάνω είναι κάτι που ήθελα καιρό να δοκιμάσω. Τα λεγόμενα "bowls" κυκλοφορούν παντού στην μπλογκόσφαιρα και ιδιαίτερα εκείνα που συνοδεύονται από ποσέ ή τηγανιτό αυγό. Συνήθως είναι μπολ με ρύζι ή κινόα ή διάφορα σωταρισμένα λαχανικά εποχής και από πάνω περιέχουν το αγαπημένο μας φαγητό, το αυγό. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να φτιάξω κάτι πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα και αυτό ήταν το κριθαρότο. Παρόμοιο με το κριθαράκι, αλλά πιο σκληρό σαν το ριζότο, ταίριαξε μοναδικά σε αυτή τη συνταγή! Πρόκειται για μια υγιεινή επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό που δεν θα σας βαρύνει ιδιαίτερα.




Κριθαρότο με μανιτάρια πορτομπέλο, ποσέ αυγό και αβοκάντο

υλικά (για 2 μερίδες)
1 κούπα κριθαρότο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κούπες ψιλοκομμένα πορτομπέλο μανιτάρια (περίπου 2 μεσαία μανιτάρια)
1/2 σκελίδα σκόρδο
2 αυγά
λίγο ελαιόλαδο
λίγο λευκό κρασί
ξύδι
μισό αβοκάντο
1/4 κούπα ζωμός λαχανικών

πώς θα το φτιάξω;

1. Προετοιμάστε το κριθαρότο σας σε βρασμένο και αλατισμένο νερό για 13-15 λεπτά. Σουρώστε το και τοποθετήστε το πάλι στην κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο βούτυρο ώστε να μην κολλήσει.
2. Σε ένα τηγάνι προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε αρχικά το κρεμμύδι. Όταν αρχίσει να ροδίζει προσθέστε τα μανιτάρια και συνεχίστε το σωτάρισμα ανακατεύοντας συχνά. Αφού μαλακώσουν τα μανιτάρια προσθέστε λίγο κρασί και το ζωμό λαχανικών. Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το πολύ υγρό και σβήστε τη φωτιά. Έπειτα, προσθέστε το μαγειρεμένο κριθαρότο στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά.
3. Προσθέστε νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο ξύδι. Αφήστε το να σιγοβράσει. Σπάστε το πρώτο αυγό σε ένα μικρό μπολ προσεχτικά ώστε να μείνει ακέραιος ο κρόκος. Όταν το νερό αρχίζει να ζεσταίνεται δημιουργώντας μικρές φουσκαλίτσες (χωρίς να βράσει) χαμηλώστε τη φωτιά. Μεταφέρετε το μπολ κοντά στο νερό και ρίξτε με αργή κίνηση το αυγό μέσα. Αφήστε το για 3-5 λεπτά ή μέχρι να έχουν σταθεροποιηθεί τα ασπράδια γύρω γύρω. Κάντε το ίδιο με το δεύτερο αυγό.
4. Γεμίστε δύο μπολ με το κριθαρότο. Προσθέστε από πάνω το ποσέ αυγό. Κόψτε το μισό αβοκάντο σε λεπτές φέτες και μοιράστε τες στα δύο μπολ.


No comments :

Post a Comment