Thursday 10 December 2020

CHOCOLATE LAVA CAKES WITH GINGERBREAD CARAMEL FILLING

 


     There is something magic about chocolate. I have always been a fan of smelling melted chocolate being mixed into butter or a freshly baked chocolate cake. Nothing better than pure fine chocolate and the higher the content in cacao mass the better it tastes, if you ask me. So when we saw the other day a favourite Swiss brand have launched their 80% chocolate couverture (for cooking) we had to instantly make a recipe with it. It just so happened that we had recently raised the question through our Instagram account on recommended recipes for winter and lava cakes was one of them! There was no doubt, this would be our next recipe.
---
     Υπάρχει κάτι μαγικό με τη σοκολάτα. Πάντα ήμουν οπαδός του να μυρίζω τη λιωμένη σοκολάτα που αναμιγνύεται με βούτυρο ή ένα φρεσκοψημένο κέικ σοκολάτας. Τίποτα καλύτερο από μια αγνή, ντελικάτη σοκολάτα και όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε μάζα κακάο τόσο καλύτερη η γεύση, αν με ρωτάτε. Έτσι, όταν είδαμε τις προάλλες, ότι μια αγαπημένη ελβετική μάρκα κυκλοφόρησε  κουβερτούρα σοκολάτας με 80% περιεκτικότητα (για μαγείρεμα), έπρεπε να φτιάξουμε αμέσως μια συνταγή. Πρόσφατα θέσαμε το ερώτημα μέσω του λογαριασμού μας στο Instagram σχετικά με προτεινόμενες συνταγές για το χειμώνα και τα lava cakes ήταν μία από αυτές! Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία, αυτή θα ήταν η επόμενη συνταγή μας.



     Who doesn't love a melting lava cake in a cold winter afternoon? This dessert is quite simple and doesn't require a lot of preparation or baking, so it's perfect if you don't have a lot of time available or also don't want to spend so much time in the kitchen. It can also be an amazing dessert to serve during Christmas dinner or any other festive occasion. Additionally, you can prep the mixture beforehand, leave it in the fridge and then whenever you are ready to have dessert, pop the ramekins in the over to bake for 10-12 minutes. Can it get any better than this? I feel now that everyone is at home, cooking and being around the kitchen all the time, maybe an easier dessert is what we need from time to time. If you feel like this, then this recipe is made for you.
---
Ποιος δεν λατρεύει ένα λιωμένο lava cake σε ένα κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα; Αυτό το επιδόρπιο είναι αρκετά απλό και δεν απαιτεί πολλή προετοιμασία ή ψήσιμο, οπότε είναι τέλειο εάν δεν έχετε πολύ χρόνο διαθέσιμο ή επίσης δεν θέλετε να περάσετε τόσο πολύ χρόνο στην κουζίνα. Μπορεί επίσης να είναι ένα καταπληκτικό επιδόρπιο που σερβίρεται κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου δείπνου ή οποιασδήποτε άλλης γιορτής. Επιπλέον, μπορείτε να προετοιμάσετε το μείγμα εκ των προτέρων, να το αφήσετε στο ψυγείο και, στη συνέχεια, όποτε είστε έτοιμοι να φάτε το επιδόρπιο, να βάλετε τα μπολ στο φούρνο μέρος για ψήσιμο για 10-12 λεπτά. Μπορεί να γίνει καλύτερο από αυτό; Νιώθω ότι τώρα που όλοι είναι στο σπίτι, μαγειρεύουν και βρίσκονται στην κουζίνα όλη την ώρα, ίσως ένα ευκολότερο επιδόρπιο είναι αυτό που χρειαζόμαστε πού και πού. Εάν αισθάνεστε έτσι, τότε αυτή η συνταγή είναι φτιαγμένη για εσάς.


Chocolate Lava Cakes with Gingerbread Caramel filling

Ingredients (for 4 lava cakes)
100gr butter
100gr 80% dark chocolate (you can use other types of dark chocolate if you cannot find 80%)
150gr sugar
3 eggs
50gr flour
1/2 teaspoon vanilla extract
4 chocolate candies with gingerbread filling or caramel filling
cacao for serving

How do I make it?
1. Butter 4 round ceramic moulds/ramekins and then spread some cacao spreading it everywhere so it sticks on the surface of the moulds.
2. In a heatproof bowl, place the butter and chocolate (chopped) and set over a pot with boiling water. With a spatula keep mixing until the chocolate and butter melt together, being careful that you don't burn the chocolate. We wish to only melt it well, but not burn it. So keep the heat in medium and not full power. Once melted, let the bowl and chocolate mixture to the side to cool for 15 minutes. Don't skip this last step. Your chocolate should be cooled before mixed into later.
3. Using an electric mixer, place the sugar in the mixing bowl and then one by one the eggs, making sure all gets incorporated. You should keep mixing the eggs with sugar until you get a fluffy and slight yellow mixture. Add the vanilla extract in the end and mix well. Stop using the electric mixer, take the chocolate mixture from previous step once it's cooled after 15 minutes and pour it into the egg mixture. Slowly start mixing with a rubber spatula. Don't do quick moves in this step. After the chocolate has been well incorporated, finally add the flour and mix again.
4. Take the prepared moulds and place a first layer of the mixture you've prepared in previous step for the bottom, keeping some for later. Place one chocolate candy in the center of the mould and press it to go deeper. Then cover the moulds again with chocolate mixture.
5. Bake in the oven at 180C for 12 minutes or until you get a firm top with a slightly giggly texture. If you are not sure I would go for the 12 minutes and then let the cakes cool down.
6. Once ready let the cakes cool down for a few minutes, then carefully run a knife around the edges of the moulds, place the mould on a plate with bottom facing up and shake it a bit for the cake to fall. If you have prepared your moulds well as described in step 1 and also allowed for the cakes to cool down after baking, you should not have an issue.
7. Serve with some cocoa on top and some fruit. You can add some ice cream as well.
  • ---
  • Κέικ Σοκολάτας (lava cakes) με Γέμιση Καραμέλας και Gingerbread Συστατικά (για 4 κέικ) 100γρ βούτυρο 100gr 80% μαύρη σοκολάτα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλου τύπου μαύρης σοκολάτας αν δεν μπορείτε να βρείτε 80%) 150γρ ζάχαρη 3 αυγά 50γρ αλεύρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 4 σοκολατάκια με γέμιση gingerbread ή γέμιση καραμέλας κακάο για σερβίρισμα Πώς το φτιάχνω; 1. Βουτυρώστε 4 στρογγυλά κεραμικά καλούπια / μπολ και στη συνέχεια προσθέστε λίγο κακάο απλώνοντάς το παντού ώστε να κολλήσει στην επιφάνεια των καλουπιών. 2. Σε ένα θερμομονωτικό μπολ, τοποθετήστε το βούτυρο και τη σοκολάτα (σε κομμάτια) και τοποθετήστε το πάνω σε κατσαρόλα με βραστό νερό. Με μια σπάτουλα συνεχίστε να αναμιγνύεται μέχρι να λιώσουν η σοκολάτα και το βούτυρο, προσέχοντας να μην κάψετε τη σοκολάτα. Θέλουμε να λιώσουμε καλά την σοκολάτάα, αλλά όχι να την κάψουμε. Συνεπώς, διατηρήστε τη θερμότητα σε μέτρια και όχι πλήρη ισχύ. Μόλις λιώσει, αφήστε το μπολ και το μείγμα σοκολάτας στο πλάι να κρυώσει για 15 λεπτά. Μην παραλείψετε αυτό το τελευταίο βήμα. Η σοκολάτα σας πρέπει να κρυώσει πριν αναμιχθεί αργότερα. 3. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, τοποθετήστε τη ζάχαρη στο μπολ ανάμειξης και στη συνέχεια ένα προς ένα τα αυγά, φροντίζοντας να ενσωματωθούν όλα. Θα πρέπει να συνεχίζετε να αναμιγνύετε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να πάρετε ένα ανάλαφρο και ελαφρώς κίτρινο μείγμα. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας στο τέλος και ανακατέψτε καλά. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τον ηλεκτρικό μίξερ, πάρτε το μείγμα σοκολάτας από το προηγούμενο βήμα μόλις κρυώσει μετά από 15 λεπτά και ρίξτε το στο μείγμα αυγών. Ξεκινήστε αργά την ανάμιξη με μια σπάτουλα. Μην κάνετε γρήγορες κινήσεις σε αυτό το βήμα. Αφού ενσωματωθεί καλά η σοκολάτα, προσθέστε στο τέλος το αλεύρι και ανακατέψτε ξανά. 4. Πάρτε τα έτοιμα καλούπια και τοποθετήστε ένα πρώτο στρώμα του μείγματος που έχετε προετοιμάσει στο προηγούμενο βήμα για τον πυθμένα, διατηρώντας το υπόλοιπο για αργότερα. Τοποθετήστε μια καραμέλα σοκολάτας στο κέντρο του καλουπιού και πιέστε το για να πάει βαθύτερα. Στη συνέχεια, καλύψτε ξανά τα καλούπια με μείγμα σοκολάτας. 5. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 ° C για 12 λεπτά ή μέχρι να έχουν τα κεικ μια σταθερή επιφάνεια με ελαφρώς κινούμενο σώμα. Αν δεν είστε σίγουροι, ψήστε ακριβώς για τα 12 λεπτά και μετά αφήστε τα κέικ να κρυώσουν. 6. Μόλις ετοιμαστούν, αφήστε τα κέικ να κρυώσουν για λίγα λεπτά, στη συνέχεια τρέξτε προσεκτικά ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες των καλουπιών, τοποθετήστε το καλούπι σε ένα πιάτο με το κάτω μέρος προς τα πάνω και ανακινήστε το λίγο για να πέσει το κέικ. Εάν έχετε προετοιμάσει τα καλούπια σας όπως περιγράφεται στο βήμα 1 και έχετε επίσης επιτρέψει να κρυώσουν τα κέικ μετά το ψήσιμο, δεν θα πρέπει να έχετε πρόβλημα. 7. Σερβίρετε με λίγο κακάο και μερικά φρούτα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο παγωτό.


Αποτελέσματα μετάφρ


1 comment :

  1. Very informative blog and read the full Benefits of cinnamon and keep share more information.

    ReplyDelete