Monday, 22 November 2021

GREEK DESSERT "COPENHAGEN" - ΓΛΥΚΟ ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ

     There are some recipes that you love and keep making over and over again. The more you make it, the better it gets with time. If you are lucky and have made an effort to keep notes, this recipe lives on and on through generations, as it gets passed on to your children and then their children and so on. Today I would like to share with you a special recipe. One that my beloved grandmother used to make for others, but enjoy herself as well. According to my mum, the dessert "Copenhagen" was one of her favourites. I vaguely remember my mum making it on special occasions in our home. It was loved by everyone and it didn't last for too long in our house. You were lucky if you got to eat a second piece.

---

     Υπάρχουν μερικές συνταγές που αγαπάς και συνεχίζεις να φτιάχνεις ξανά και ξανά. Όσο περισσότερο τις φτιάχνεις, τόσο καλύτερες γίνεται με τον καιρό. Εάν είστε τυχεροί και έχετε κάνει μια προσπάθεια να κρατήσετε σημειώσεις, αυτή η συνταγή ζει για γενιές και γενιές, καθώς περνάει στα παιδιά σας και στη συνέχεια στα παιδιά τους και ούτω καθεξής. Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια ιδιαίτερη συνταγή. Μία που έφτιαχνε η αγαπημένη μου γιαγιά για τους άλλους, αλλά την απολάμβανε και η ίδια. Σύμφωνα με τη μαμά μου, το γλυκό Κοπενχάγη ήταν ένα από τα αγαπημένα της. Θυμάμαι αμυδρά τη μαμά μου να το έφτιαχνε σε ειδικές περιστάσεις στο σπίτι μας. Αγαπήθηκε από όλους και δεν έμενε για πολύ στο σπίτι μας. Ήσουν τυχερός αν μπορούσες να φας ένα δεύτερο κομμάτι.


   This recipe, apart from being very special for me to share with you all, it's part of the Instagram collab #mygrandmasfood organised by @pandoraskitchen.gr & @cookit_by_tasosvlahiotis in honour of our grannies.
---
    Αυτή τη συνταγή, εκτός του ότι είναι πολύ ιδιαίτερη για εμένα για να μοιραστώ μαζί σας, είναι μέρος του Instagram collab #mygrandmasfood που διοργανώθηκε από τους @pandoraskitchen.gr & @cookit_by_tasosvlahiotis



Greek Dessert "Copenhagen"

ingredients (for 10 to 12 pieces)

for the filling
3 cups ground almonds
1 cup white sugar
1 cup ground white rusk
6 eggs (separated egg yolks and whites)
1 tsp baking powder
1 tsp cinnamon & clove mix
12 phyllo pastry sheets (best for baklava)
some melted butter for the pastry sheets

for the sirup
3 1/2 cups white sugar
2 1/2 cups water
1 cinnamon stick
1 tbsp lemon juice
2 lemon slices

How do I make it?
1. Take a powerful stand mixer (or hand mixer and a bowl) and beat your egg whites until you have a firm meringue created. This will take a few minutes. Leave aside for later.
2. In a separate bowl, whisk together very well the egg yolks and the sugar until the yolks have whitened a bit and you have a fluffy mixture. Pour in the ground almonds, ground rusk, baking powder and cinnamon & clove mix and mix well with a wooden spoon. Lastly, pour inside the meringue you created in step 1 and mix well again with the wooden spoon until everything is incorporated. Try to do smooth movements with the spoon and not too quick, because we want the air created in the meringue to stay in our final mixture.
3. Take a medium baking pan and start placing the pastry sheets. First, pour some melted butter at the bottom and place carefully the first sheet. With your hands try to tap the sheet at the bottom and a bit at the corners to create a sort of mould for the filling to be added later. With a brush lightly brush the sheet with some melted butter. Add the next sheet repeating the taping at the bottom and corners and brushing with butter. Do this same step until you have placed 8 pastry sheets at the bottom of the baking pan. Pour inside the filling for the dessert and then smooth out the surface at the top. Add on top the remaining pastry sheets, but this time try to connect the sides of the top sheets with the bottom ones by pressing them at the sides. Remember to butter all your sheets one by one. Use a knife to cut the dessert in diamond shapes (you can see how I've cut it in the photos).
4. Preheat your oven to 180C and bake for 25 minutes or until the top pastry sheets are golden brown. 
5. At the last minutes of baking, start making the sirup in a large pot by adding all the ingredients. Once the sirup starts to boil in high heat, leave it boil for 5 minutes without stirring. Remain close to the sirup in case the sirup rises too much and spills out. After 5 minutes have passed turn off the heat and leave sirup to the side. 
6. When the dessert is ready from the oven, take it out and pour in the sirup evenly. Leave the dessert to cool off for a few minutes before cutting and serving.
---
Γλυκό Κοπενχάγη

υλικά

για τη γέμιση
3 φλιτζάνια αλεσμένα αμύγδαλα
1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
6 αυγά (χωρισμένοι κρόκοι και ασπράδια)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα κανέλας & γαρύφαλλου
12 φύλλα ζαχαροπλαστικής (για μπακλαβά)
λίγο λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα ζύμης

για το σιρόπι
3 1/2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 φέτες λεμονιού

Πώς θα το φτιάξω;
1. Πάρτε ένα δυνατό μίξερ βάσης (ή μίξερ χειρός και ένα μπολ) και χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σας μέχρι να δημιουργήσετε μια σφιχτή μαρέγκα. Αυτό θα διαρκέσει μερικά λεπτά. Αφήστε στην άκρη για αργότερα.
2. Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάτε πολύ καλά τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν λίγο οι κρόκοι και να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Ρίχνετε μέσα τα αλεσμένα αμύγδαλα, την τριμμένη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ και το μείγμα κανέλας & γαρύφαλλου και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Τέλος ρίχνουμε μέσα τη μαρέγκα που δημιουργήσατε στο βήμα 1 και ανακατεύετε ξανά καλά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν όλα. Προσπαθούμε να κάνουμε ομαλές κινήσεις με το κουτάλι και όχι πολύ γρήγορες, γιατί θέλουμε ο αέρας που δημιουργείται στη μαρέγκα να μείνει στο τελικό μας μείγμα.
3. Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί και αρχίζουμε να τοποθετούμε τα φύλλα ζύμης. Αρχικά ρίχνουμε λίγο λιωμένο βούτυρο στον πάτο και τοποθετούμε προσεκτικά το πρώτο φύλλο. Προσπαθήστε με τα χέρια σας να πατήσετε το φύλλο στο κάτω μέρος και λίγο στις γωνίες για να δημιουργήσετε ένα είδος φόρμας για τη γέμιση που θα προστεθεί αργότερα. Με ένα πινέλο αλείφετε ελαφρά το φύλλο με λίγο λιωμένο βούτυρο. Προσθέστε το επόμενο φύλλο επαναλαμβάνοντας το πάτημα στο κάτω μέρος και τις γωνίες και αλείφοντας με βούτυρο. Κάντε το ίδιο βήμα μέχρι να τοποθετήσετε 8 φύλλα ζύμης στον πάτο του ταψιού. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση για το γλυκό και μετά λειαίνουμε την επιφάνεια στο πάνω μέρος. Προσθέστε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα ζύμης, αλλά αυτή τη φορά προσπαθήστε να συνδέσετε τα πλαϊνά των πάνω φύλλων με τα κάτω πιέζοντάς τα στα πλάγια. Θυμηθείτε να βουτυρώσετε όλα τα φύλλα σας ένα-ένα. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε το γλυκό σε σχήματα ρόμβου (μπορείτε να δείτε πώς το έκοψα στις φωτογραφίες).
4. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180C και ψήνετε για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα πάνω φύλλα ζύμης.
5. Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος ξεκινήστε να φτιάχνετε το σιρόπι σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτοντας όλα τα υλικά. Μόλις το σιρόπι αρχίσει να βράζει σε δυνατή φωτιά, το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά χωρίς να το ανακατεύουμε. Μείνετε κοντά στο σιρόπι σε περίπτωση που το σιρόπι φουσκώσει πολύ και χυθεί. Αφού περάσουν 5 λεπτά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στο πλάι.
6. Όταν το γλυκό είναι έτοιμο από το φούρνο, το βγάζουμε και ρίχνουμε το σιρόπι ομοιόμορφα. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το κόψετε και το σερβίρετε.




No comments :

Post a Comment