Friday 19 November 2021

HOLIDAY CHESTNUT, MUSHROOM & PARSnIP MINI PIES - ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣΤΙΝΑΚΙ

     What I love about holiday season is the lights everywhere you go, the joyous spirit in everyone and of course the glorious food. Celebrating would not be the same without some good food to share with others and fill our bellies. During autumn and winter time there is a plethora of ingredients that make the best comfort food. From pumpkins to chestnuts, there are so many recipes to create. 

     Pies are one of these dishes that I enjoy making during colder months. They are so versatile and can be eaten either during lunch time or can be served in parties. This chestnut, mushroom and parsnip pie is the perfect dish to make for your guests in one special holiday occasion or simply make it for your family to enjoy. The comforting flavours from chestnuts and mushrooms make this delicious pie resemble the taste of a mince pie, but of course can be eaten by those on a vegetarian diet or wanting to try something different for a change.

---

     Αυτό που λατρεύω τη γιορτινή περίοδο είναι τα γιορτινά φώτα όπου και να πας, η χαρούμενη διάθεση στα πρόσωπα όλων και φυσικά το υπέροχο φαγητό. Οι γιορτές δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς λίγο καλό φαγητό να μοιραστούμε με φίλους και να γεμίσουμε την κοιλιά μας. Κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο υπάρχει μια πληθώρα υλικών για τα καλύτερα "comfort foods". Από κολοκύθες μέχρι κάστανα, υπάρχουν τόσες συνταγές να δημιουργήσετε.

     Οι πίτες είναι από τα φαγητά που μπορούμε να απολαύσουμε τους πιο κρύους μήνες. Είναι τόσο πολύπλευρα φαγητά και μπορούμε να τα φάμε σαν μεσημεριανό ή να τα σερβίρουμε σε γιορτινές εκδηλώσεις. Αυτή η συνταγή με κάστανα, μανιτάρια και παστινάκε είναι το ιδανικό φαγητό να φτιάξετε για τους καλεσμένους σας σε μια ιδιαίτερη γιορτινή περίσταση ή απλώς να το φτιάξετε για την οικογένειά σας. Οι ζεστές μυρωδιές από τα κάστανα και τα μανιτάρια κάνουν αυτή τη νόστιμη πίτα να μοιάζει με κιμαδόπιτα, αλλά φυσικά σε αντίθεση με τη δεύτερη μπορεί να φαγωθεί από όσους ακολουθούν μια vegeterian διατροφή ή όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.




Holiday Chestnut, Mushroom & Parsnip Pies

ingredients

for the pies
200gr button mushrooms chopped
180gr chestnuts cooked and chopped
300gr parsnip boiled and mashed
1 small red onion chopped
25gr butter
100gr nuts toasted* (almonds, cashews and walnuts)
1 tsp minced fresh rosemary
50gr rolled oats
100gr mature cheddar (or vegan cheese for gratin) grated
1 egg lightly beaten 
salt & pepper to taste
6-8 small ramekins for pies/panacotta/tarts

*To toast the nuts, if raw, place them in a small pan and toast them at medium heat for 5 minutes. You will need to shake the pan many times  during the 5 minutes in order for the nuts not to burn.

for the dough
250gr plain flour or dinkel whole white flour
125ml water
55gr butter
55gr olive oil or other vegetable oil
1 egg white lightly beaten (keep the egg yolk to glaze the pies later)
pinch of salt

How do I make it?
1. Start with making the filling for the pies. In a large pot place the butter and cook the chopped onion for a bit until lightly soft. Then add the chopped mushrooms and rosemary and cook a bit more until they have become soft as well. Add salt and pepper as needed. Take your pot off the heat and add the chestnuts and toasted nuts. Add the mashed parsnip, oats and grated cheese and the beaten egg, mix well and leave to the side.
2. On to making the dough for the pies. In a large bowl shift the flour and let the bowl to the side. Take a small pot and heat up in medium heat the water together with the butter and oil until the butter has melted and the mixture start to boil slightly. Whisk in the beaten egg white, making sure to always whisk the mixture so your egg white isn't cooked. 
3. Take the bowl with the flour inside and pour in the wet mixture. Using a wooden spoon mix together quickly, but not too much, just until a soft dough is created in a form of a ball.
4. In a clean and floured surface, roll out the dough gently until it's about 1 to 2 cm thick. Divide the dough into four equal pieces and then  cut each piece in one bigger and one smaller round size. Take one pie ramekin and place the bigger size of the cut dough at the bottom pressing with your fingers at the sides of the ramekins making sure the dough covers the ramekins at the sides until the top. Repeat this for all the ramekins you are using.
5. Using a spoon fill all the ramekins with the pie filling. Once you are done take the smaller round size of the cut dough and place it on top of the filling. With your fingers press the dough at the sides of the ramekin top to stick it with the other dough. Take a fork and press the dough at the sides all around the ramekin. It will help the dough stay together during baking and also create a nice shape for the pies. Glaze the pies with the egg yolk you have kept adding some water to the yolk in a bowl and using a brush to glaze the pies. 
6. Chill the pies while you preheat your oven to 200C. Once the oven is ready, bake the pies at 180C for 50 minutes or until golden brown.
7. Let the pies cool a bit before trying to take them off the ramekins. Enjoy on their own or served with some salad on the side if you are having a small lunch.

---
Γιορτινές Πίτες με Κάστανα, Μανιτάρια και Παστινάκι

υλικά

για τις πίτες
200 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
180 γρ κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
300 γρ παστινάκι βρασμένο και πολτοποιημένο
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
25 γρ βούτυρο
100 γρ ξηρούς καρπούς καβουρδυσμένους* (αμύγδαλα, κάσιους και καρύδια)
1 κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
50 γρ βρώμη 
100 γρ ώριμο τσένταρ (ή vegan τυρί για γκρατέν) τριμμένο
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
αλάτι & πιπέρι 
6-8 μικρά ραμεκίν για πίτες/πανακότα/τάρτες

*Για να καβουρδίσετε τους ξηρούς καρπούς, αν είναι ωμοί, τους βάζετε σε ένα μικρό τηγάνι και τους ψήνετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Θα χρειαστεί να ανακινήσετε πολλές φορές το τηγάνι μέσα στα 5 λεπτά για να μην καούν οι ξηροί καρποί.

για τη ζύμη
250 γρ αλεύρι απλό ή αλεύρι ντίνκελ ολικής αλέσεως
125 ml νερό
55 γρ βούτυρο
55 γρ ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο (κρατήστε τον κρόκο για να επαλείψετε τις πίτες ύστερα)
πρέζα αλάτι

Πώς θα το φτιάξω;
1. Ξεκινήστε φτιάχνοντας τη γέμιση για τις πίτες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγο μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσουν και αυτά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι όσο χρειάζεται. Αποσύρετε την κατσαρόλα σας από τη φωτιά και προσθέστε τα κάστανα και τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο παστινάκι, τη βρώμη και το τριμμένο τυρί και το χτυπημένο αυγό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στο πλάι.
2. Ώρα να φτιάξετε τη ζύμη για τις πίτες. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι και αφήστε το μπολ στην άκρη. Παίρνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το νερό μαζί με το βούτυρο και το λάδι μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να βράζει ελαφρώς το μείγμα. Χτυπάτε το χτυπημένο ασπράδι, φροντίζοντας να ανακατεύετε πάντα το μείγμα για να μην ψηθεί το ασπράδι.
3. Παίρνουμε το μπολ με το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το υγρό μείγμα. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε γρήγορα, αλλά όχι για πολύ, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη σε μορφή μπάλας.
4. Σε μια καθαρή και αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη απαλά μέχρι να πάρει πάχος περίπου 1 με 2 εκ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια και μετά κόβουμε κάθε κομμάτι σε ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο στρογγυλό μέγεθος. Πάρτε ένα ramekin για πίτες και τοποθετήστε το μεγαλύτερο μέγεθος της κομμένης ζύμης στο κάτω μέρος πιέζοντας με τα δάχτυλά σας στα πλαϊνά των ramekins φροντίζοντας η ζύμη να καλύπτει τα ramekins στα πλαϊνά μέχρι πάνω. Επαναλάβετε αυτό για όλα τα ramekins που χρησιμοποιείτε.
5. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε όλα τα ραμεκίν με τη γέμιση πίτας. Μόλις τελειώσετε παίρνετε το μικρότερο στρογγυλό μέγεθος από την κομμένη ζύμη και το τοποθετείτε πάνω από τη γέμιση. Με τα δάχτυλά σας πιέστε τη ζύμη στα πλάγια της κορυφής του ραμεκίν για να κολλήσει με την άλλη ζύμη. Παίρνουμε ένα πιρούνι και πιέζουμε τη ζύμη στα πλάγια γύρω από το ραμεκίν. Θα βοηθήσει τη ζύμη να μείνει ενωμένη κατά το ψήσιμο και επίσης θα δημιουργήσει ένα ωραίο σχήμα για τις πίτες. Αλείψτε τις πίτες με τον κρόκο του αυγού που έχετε στη συνέχεια προσθέτοντας λίγο νερό στον κρόκο σε ένα μπολ και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο γλασάρετε τις πίτες.
6. Ψύξτε τις πίτες στο ψυγείο όσο προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200C. Μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος, ψήνετε τις πίτες στους 180C για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
7. Αφήστε τις πίτες να κρυώσουν λίγο πριν προσπαθήσετε να τις βγάλετε από τα ραμέκινα. Απολαύστε το μόνοι τους ή σερβίρετε με λίγη σαλάτα στο πλάι, εάν έχετε ένα μικρό μεσημεριανό γεύμα.



No comments :

Post a Comment