Wednesday 31 December 2014

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ BAILEYS ΚΑΙ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ - CHOCOLATE CAKE WITH BAILEYS AND CHOCOLATE GANACHE


Αυτές οι μέρες που πέρασαν με βρήκαν σε αρκετή δουλειά και χαοτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην φτιάξω καμία από τις χριστουγεννιάτικες συνταγές που είχα στο μυαλό μου. Δεν μου αρέσουν οι προχειρότητες παρόλα αυτά και όποτε μαγειρεύω κάτι (πόσο μάλλον γλυκό), θέλω να έχω χρόνο και πολύ κέφι. Λίγο πριν φύγει το 2014 σκέφτηκα να φτιάξω ένα γιορτινό γλυκό που θα περιέχει σοκολάτα και λίγο ποτό, μια και αυτές τις μέρες θα πιούμε και λίγο παραπάνω. 

-----

The days that have passed found me in a lot of work and a chaotic schedule, which resulted in not making any of the christmas recipes I had in mind. I don't like being sloppy and so whenever I cook something (especially when it comes to patisserie), I want to have a lot of time and spirit. Just before 2014 is gone I thought of making a festive pastry that will contain chocolate and some alcohol, since these days we will all drink a bit more.



    Σε όσους αρέσουν τα λικέρ, το κέικ αυτό θα τους αφήσει άφωνους. Αλλά και σε όσους δεν αρέσει, πιστεύω πως και πάλι θα σας εκπλήξει γιατί  αφήνει μια μικρή γεύση από αλκοόλ και σοκολάτα. Διάλεξα το λικέρ Baileys γιατί πρώτον ποιος ξέρει καλύτερα από ποτό από τους Ιρλανδούς; Και δεύτερον, περιέχει κακάο και βανίλια, δύο συστατικά που απολαμβάνουμε περισσότερο το χειμώνα.

-------
 If you like liquers, then this cake will leave you stunned. But even if you don't like them, I still believe that it will surprise you, because it leaves a small taste of alcohol and chocolate together. I chose Baileys because first of all who knows how to drink best than the Irish? And second, it contains traces of cocoa and vanilla, two ingredients we enjoy more during the winter.



Κέικ σοκολάτας με Baileys και γκανάς σοκολάτας

υλικά

για το σοκολατένιο κέικ
100γρ μαύρη κουβερτούρα σε κομμάτια
150γρ βούτυρο
100γρ ζάχαρη καστανή
50γρ ζάχαρη κρυσταλλική
50γρ αγνό κακάο
170γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180ml λικέρ Baileys
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

 για την γκανάς σοκολάτας
100ml κρέμα γάλακτος 
100ml Baileys
200γρ μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια
15γρ βούτυρο μαλακό

πώς θα το φτιάξω;

- Ξεκινάμε με το κέικ. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεστάνετε μαζί το βούτυρο, τη σοκολάτα, τη ζάχαρη, το κακάο και το Baileys. Φροντίστε ώστε να λιώσουν ομοιόμορφα και να μην δημιουργηθούν μικροί σβόλοι στο μείγμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά.
- Σε ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και προσθέστε το αλάτι. Στο ελαφρώς κρύο μείγμα της σοκολάτας προσθέστε ένα ένα τα αυγά και ανακατέψτε καλά κάθε φορά με ελαφριές κινήσεις. Στη συνέχεια προσθέστε σε δόσεις το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα της σοκολάτας, προσέχοντας πάλι να μην δημιουργηθούν σβόλοι.
- Αλείψτε ένα στρογγυλό ταψί με λίγο βούτυρο, προσθέστε προσεχτικά το μείγμα σας και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για 30-35 λεπτά. Δεν μας νοιάζει να ψηθεί πολύ, όπως σε άλλα κέικ. Όταν ψηθεί βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει καλά.
- Για την γκανάς σοκολάτας (με λίγο Baileys ακόμη), ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος και το Baileys σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να πάρουν μία βράση. Σε ένα μπολ όπου θα έχετε τοποθετήσει τη σοκολάτα σε κομμάτια, περιχύστε το ζεστό μείγμα της κρέμας γάλακτος και του λικέρ και αρχίστε να ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα τελείως. Καλό είναι η σοκολάτα σας να μην ήταν πριν στο ψυγείο. Προσθέστε στο τέλος το βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
- Όταν κρυώσει η γκανάς σας καλά ξεφορμάρετε με προσοχή το κέικ σας και κόψτε λιγάκι την κορυφή του ώστε να "ισιώσει" λίγο. Απλώστε τη γκανάς σοκολάτας από πάνω ώστε να καλύψετε όλη την άνω επιφάνεια του κέικ.

----

Chocolate cake with Baileys and chocolate ganache

ingredients

for the cake
  1. 100g dark chocolate, chopped
  2. 150g butter
  3. 100g brown sugar
  4. 50g caster sugar
  5. 50g pure cocoa powder
  6. 180ml Baileys Irish Cream
  7. 170gwhite flour
  8. 1 1/2 teaspoons baking powder
  9. 1/2 teaspoon baking soda
  10. 1/2 teaspoon salt
  11. 3 eggs at room temperature

for the ganache
100ml heavy cream
100ml Baileys Irish Cream
200gr dark chocolate, chopped
15gr softened butter

how do I make it?
- We start with the cake. In a small saucepan over low heat warm the butter, chocolate, sugar, cocoa and Baileys. Be sure to melt evenly and to avoid small lumps in the mixture. Remove from heat and let cool for a few minutes.
- In a bowl, sift the flour, baking powder and baking soda and add the salt. In the slightly cold mixture of chocolate, add the eggs one by one and mix well each time with gentle movements. Then add the dry mixture in small portions in the mixture of chocolate, taking care again not to create lumps.
- Grease a round pan with a little butter, add your mixture carefully and bake in a well preheated oven at 160 C for 30-35 minutes. We do not care to cook much as other cakes, as we want it to be a bit moist. When cooked remove from the oven and allow to cool thoroughly.
- For the chocolate ganache (with a little Baileys yet), heat the cream and Baileys in a saucepan to a boil. In a bowl where you put the chopped chocolate, pour the warm mixture of cream and liqueur and start to stir well until the chocolate melts completely. Its wise to keep the chocolate outside the refrigerator before the melting. Add at the end put the butter and mix well.
- When your ganache is cool unmould carefully your cake and cut a little on top of it to "straighten" a little. Apply the chocolate ganache on top to cover the entire top surface of the cake.


No comments :

Post a Comment