Saturday 4 April 2015

ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ


Τρελαίνομαι για φυστικοβούτυρο! Όχι, σοβαρά. Αυτή η ιδιαίτερη γεύση ξηρού καρπού (για την οποία δεν υπάρχει κατάλληλη λέξη) που αφήνει στο τέλος κάθε κουταλιάς είναι μοναδική. Εμένα μου αρέσει να μην είναι εντελώς απαλό, αλλά να έχουν διατηρηθεί κάποια κομματάκια από τα αλεσμένα φυστίκια για μια πιο τραγανιστή δαγκωνιά.

Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του και το απολαμβάνεις ακόμα πιο εύκολα. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης για όσους προσέχουν την διατροφή τους και ιδιαίτερα για όσους γυμνάζονται. Ταιριάζει μοναδικά με την μπανάνα και την σος καραμέλας και μπορεί να αντικαταστήσει σε κάποιες συνταγές το κανονικό βούτυρο. 

Οι Αμερικάνοι συνηθίζουν να φτιάχνουν ένα σάντουιτς με μια στρώση από φυστικοβούτυρο και μια στρώση μαρμελάδας. Ακόμη, έχει ακουστεί ότι το αγαπημένο σάντουιτς του Έλβις Πρίσλευ ήταν με φυστικοβούτυρο και μπανάνα, ενώ κάποιες φορές πρόσθετε και φέτες από μπέικον. Το σάντουιτς αυτό υπάρχει σε αρκετές παραλλαγές και μερικές φορές αποκαλείται σκέτο "the Elvis". Δεν ξέρω πως θα μου φαινόταν το μπέικον μέσα σε αυτό το σάντουιτς, αλλά έχω περιέργεια να το δοκιμάσω. 


Σε επόμενα ποστ θα σας δείξω αρκετές παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε με το βούτυρο από ξηρούς καρπούς. Είτε είναι φυστικοβούτυρο, είτε αμυγδαλοβούτυρο ή ότι άλλο θέλετε. Όλοι οι ξηροί καρποί μπορούν να γίνουν ένα παχύρρευστο άλειμμα που θα απολαμβάνετε στο πρωινό σας ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.


Σπιτικό Φυστικοβούτυρο

υλικά 
(για ένα μέτριο προς μεγάλο βαζάκι)

500 γρ αραχίδες ή φυστίκια αράπικα με κέλυφος (ψητά και ανάλατα)
2 κουταλιές σησαμέλαιο (ή ηλιέλαιο)
λίγο αλάτι
ένα δυνατό μίξερ

πώς θα το φτιάξω;

- Το πρώτο βήμα είναι να αποφλοιώσετε τα φυστίκια σας, μια διαδικασία που την βρίσκω ιδιαίτερα αγχολυτική. Προσέξτε μην σας ξεφύγει κανένα φυστίκι! 
Αφού τα αποφλοιώσετε ήρθε η ώρα της πολτοποίησης. Σε ένα καλό μίξερ, βάλτε τη μισή ποσότητα από τα φυστίκια και προσθέστε μία γενναιόδωρη κουταλιά σησαμέλαιο. Θέστε το μίξερ σας στην πιο υψηλή βαθμίδα και αφήστε τα φυστίκια να γίνουν πολτός για 2-3 λεπτά. Σταματήστε το μίξερ, ανοίξτε το καπάκι και με ένα κουτάλι σπρώξτε ότι έχει μείνει στα πλαινά του δοχείου του μίξερ προς τα κάτω ώστε να ανακατευτεί και αυτό. Κλείστε το καπάκι και συνεχίστε τη μίξη για άλλα 3 λεπτά ή μέχρι να έχει σχηματιστεί ένα ωραίο παχύρρευστο μείγμα.
- Όταν τελειώσει η ανάμειξη, μεταφέρετε προσεχτικά το μείγμα σε ένα βαζάκι, αδειάζοντας όλο το περιεχόμενο του δοχείου. Ξαναβάλτε το μίξερ στη θέση του και επαναλάβετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ποσότητα φυστικιών και σησαμέλαιου. Στο τέλος, αδειάστε το μείγμα στο βαζάκι και ανακατέψτε ελαφρά με ένα κουτάλι ώστε να αναμειχθεί καλά. 
- Διατηρήστε το εκτός ψυγείου, καθώς στο ψυγείο θα χάσει τη ρευστότητά του και θα είναι αρκετά πηχτό. 

Απολαύστε το πάνω σε μια ψημένη φετούλα ψωμιού και μια στρώση από μπανάνες!




No comments :

Post a Comment