Sunday, 26 April 2015

ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΣΙΟΥΣ


Την τελευταία εβδομάδα έχω ξεκινήσει πάλι το τρέξιμο. Ειδικά τώρα που έχει καλυτερεύσει ο καιρός και ο ήλιος δεν κρύβεται πίσω από σκούρα σύννεφα, το να μείνεις μέσα κλεισμένος φαίνεται αδύνατο. Όσο και αν πονάνε τα πόδια μου από εχθές (γιατί πιέστηκα λίγο παραπάνω), το τρέξιμο δίπλα στη φύση είναι υπέροχη εμπειρία. Χωρίς να θέλω να απαριθμήσω τα οφέλη του τρεξίματος και γενικά της άσκησης (είναι γνωστά σε όλους), θα πω πως το τρέξιμο αναζωογονεί σώμα και πνεύμα. Γι αυτό επιλέξτε τα πιο 
funky beats που σας ανεβάζουν τη διάθεση όταν τα ακούτε και τρέξτε σαν να θέλετε να φτάσετε σε κάποιον προορισμό. 

Εκτός από το τρέξιμο, βέβαια, το μυαλό μου περιτριγυρίζει και η διατροφή. Η πρώτη φορά που δοκίμασα να πιω υποκατάστατο αγελαδινού γάλακτος (τύπου σόγιας) η αντίδρασή μου ήταν περίεργη. Από τη μία έπινα κάτι το οποίο δεν έμοιαζε σε τίποτα με το γάλα που όλοι αγαπάμε ή τουλάχιστον αρκετοί, και από την άλλη είχε μια ενδιαφέρουσα γεύση ξηρού καρπού. Από τότε έχω διαβάσει αρκετά άρθρα και απόψεις για τα νέα "γάλατα" που προέρχονται από ξηρούς καρπούς με συχνότερα το αμύγδαλο και το κάσιους, αλλά και από δημητριακά όπως το ρύζι και η βρώμη. 

Στην υπόλοιπη Ευρώπη και περισσότερο στην Αμερική και Αυστραλία, τα βρίσκει κάποιος πλέον παντού. Είναι αυτό που λέμε "μοδάτα" και λίγο "hipster". Το αγελαδινό γάλα έχει κατηγορηθεί για πληθώρα βλαβερών ουσιών, όπως αντιβιοτικά και άλλα συντηρητικά. Από την άλλη μεριά, τα υποκατάστατα γάλακτος φαίνεται να υπερτερούν σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα). Προσωπικά, η άποψή μου είναι πως κάθε τύπος γάλακτος έχει κάτι να σου προσφέρει. Είτε είναι αγελαδινό/κατσικίσιο, είτε προέρχεται από ξηρούς καρπούς. Ο καθένας από εμάς επιλέγει με πρώτο κριτήριο την ανοχή ή όχι στην λακτόζη (με αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό των γαλακτοκομικών), τα οφέλη που του προσφέρονται και την προτίμηση σε γεύση.


Ενώ έχω δοκιμάσει και λατρέψει πολλές φορές το γάλα αμυγδάλου, δεν είχε τύχει ποτέ να πιω γάλα από ξηρούς καρπούς κάσιους, κυρίως λόγω του ότι δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά (μόνο σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα). Στο εξωτερικό εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε smoothies, ζεστές σοκολάτες και άλλα ροφήματα. Εμένα μου φάνηκε ευχάριστο στη γεύση, όχι τόσο έντονο σαν το γάλα αμυγδάλου και με υπέροχη κρεμώδη υφή. Και πανεύκολο στην παρασκευή του!

-------

Γάλα από καρπούς κάσιους (cashew milk)

υλικά (για μισό λίτρο περίπου)

1 κούπα κάσιους ωμά
3 κούπες φιλτραρισμένο ή βρασμένο νερό
1 κουταλιά μελάσα
1 κουταλάκι βανίλια ξηρή

πώς θα το φτιάξω;

- Μουλιάστε τα κάσιους σε λίγο νερό για λίγες ώρες. Ιδανικά αφήστε τα όλο το βράδυ. Όταν είναι έτοιμα, στραγγίστε τα και τοποθετήστε τα σε ένα καλό μπλέντερ μαζί με τις 3 κούπες νερού. Προσθέστε τη μελάσα και τη βανίλια (εάν το επιθυμείτε πιο γλυκό προσθέστε και λίγο μέλι). Θέστε το μπλέντερ σε λειτουργία για 1-2 λεπτά. 
- Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τούλι (ή ειδικό σουρωτήρι για τυριά) περάστε το γάλα από εκεί ώστε να συγκρατηθεί ο πολτός που έχει σχηματιστεί. Εάν δεν έχετε τούλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σουρωτήρι χειρός, από αυτά που έχουν πολύ λεπτές ίνες.
- Απολαύστε το σκέτο ή μαζί με λίγη βρώμη και φρούτα εποχής.



No comments :

Post a Comment