Sunday 31 July 2016

SUNDAY BRUNCH: FLATBREADS (ΠΙΤΕΣ) ΜΕ ΣΟΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ


     Οι περισσότεροι πλέον έχουμε πάει στην παραλία ή έχουμε τολμήσει να πάμε διακοπές, με αποτέλεσμα να έχουμε αποκτήσει αυτό το σοκολατένιο μαύρισμα που λαχταράμε όλο το χειμώνα. Η αλήθεια είναι πως η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού μας δίνει δυνάμεις για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Αλλά έχω μια ένσταση. Είναι ανάγκη να κάνει τόση ζέστη; Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους (#not) που δεν έχουν aircondition στο δωμάτιό τους και σιχαίνονται τους ανεμιστήρες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ξυπνάω το βράδυ μούσκεμα από τη φρικτή ζέστη. Σήμερα τα ξημερώματα ήταν από εκείνες τις φορές που ξύπνησα λίγο πιο νωρίς αναγκαστικά, με την ελπίδα πως σήμερα θα είναι καλύτερα τα πράγματα και θα κοιμηθώ σαν άνθρωπος.
     Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι θετικό στο να ξυπνάς νωρίς. Φτιάχνεις τον καφέ σου, χαλαρώνεις όσο μπορείς στο μπαλκόνι διαβάζοντας ένα βιβλίο ή περιοδικό, τρως λίγο δροσερό καρπούζι ή ότι άλλο έχεις σε δροσερό έδεσμα και απλά παίρνεις το χρόνο σου με όλα. Το καλύτερο είναι πως εάν έχεις αρκετό χρόνο ελεύθερο μπορείς να μαγειρέψεις και τίποτα να φιλέψεις τον εαυτό σου ή τους αγαπημένους σου, ειδικά εάν είναι Κυριακή και δεν δουλεύεις. Σας έχω, λοιπόν, για το κυριακάτικο πρωινό ή brunch μια αλμυρή συνταγή με τα flatbreads που παρουσίασα στην προηγούμενη συνταγή-how to. Πρόκειται για ψημένες πίτες με μια δροσερή σος από στραγγιστό γιαούρτι που δένει τόσο υπέροχα με τα μανιτάρια και το καλαμπόκι. Στην αρχή σκέφτηκα μήπως προσθέσω λίγο τυρί από πάνω, όμως, θα έφευγε η γεύση του γιαουρτιού και θα γινόταν πολύ αλμυρή η πίτα. Όμως, στο μέλλον σίγουρα θα σκεφτώ και άλλες παραλλαγές για toppings! Stay tuned...



     Τα flatbreads ψήνονται πολύ γρήγορα με τη βοήθεια του γκριλ στον φούρνο. Αυτό που χρειάζεται αυτή η συνταγή είναι μόνο το καλό σωτάρισμα των λαχανικών και να έχετε έναν δυνατό φούρνο ώστε να ψηθούν μέσα σε 5 λεπτά οι πίτες σας. Στη συνταγή που θα σας δώσω οι μερίδες βγαίνουν για 4 μικρά (ατομικά) flatbreads. Εάν έχετε μεγαλύτερες πίτες, για παράδειγμα αν είναι του εμπορίου, απλά αυξήστε την ποσότητα των λαχανικών και αντίστοιχα της σος. Τη συνταγή για τα χειροποίητα flatbreads μπορείτε να τη βρείτε εδώ, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμες πίτες σαν αυτές που χρησιμοποιούμε για σουβλάκια, το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό και νόστιμο.



Flatbreads (πίτες) με σος γιαουρτιού, μανιτάρια και καλαμπόκι

υλικά (για 4 μικρές πίτες)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μανιτάρια portobello ψιλοκομμένα
1 κούπα καλαμπόκι βρασμένο (ή κατεψυγμένο)
5-6 τοματίνια
λίγο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ψημένο κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι

πώς θα το φτιάξω;

1. Ξεκινήστε με το σωτάρισμα των λαχανικών. Σε ένα τηγάνι προσθέστε ελαιόλαδο και σωτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι που έχετε ψιλοκόψει. Μόλις αρχίσει να μαλακώνει προσθέστε τα μανιτάρια και συνεχίστε το σωτάρισμα. Στο τέλος προσθέστε το καλαμπόκι, αλατοπιπερώστε καλά και συνεχίστε για 1-2 λεπτά το σωτάρισμα και αφήστε στην άκρη μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά.
2. Σε μια λεία επιφάνεια, αφού έχετε καθαρίσει τη σκελίδα σκόρδου, πιέστε με ένα μεγάλο μαχαίρι το σκόρδο ώστε να λιώσει. Κάντε το αρκετές φορές μέχρι να λιώσει τελείως το σκόρδο και έπειτα προσθέστε το σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, προσθέστε και το στραγγιστό γιαούρτι και το ψημένο κουκουνάρι και ανακατέψτε πολύ καλά.
3. Σε ένα ταψί τοποθετήστε ένα χαρτί ψησίματος και λαδώστε ελαφρά τις πίτες σας. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στην ένδειξη για γκριλ ή στις αντιστάσεις στους 200C για 1 λεπτό περίπου ώστε να ψηθούν ελαφρά οι πίτες. Όταν περάσει το 1 λεπτό βγάλτε το ταψί από το φούρνο χωρίς να κλείσετε το φούρνο.
4. Αλείψτε κάθε πίτα με λίγη από τη σος γιαουρτιού. Προσθέστε έπειτα αρκετή ποσότητα σε κάθε πίτα από τα σωταρισμένα λαχανικά. Προσθέστε ελαφρά λίγο επιπλέον πιπέρι από πάνω και μερικές σταγόνες ελαιόλαδου. Εάν θέλετε, κόψτε μερικά τοματίνια στη μέση και τοποθετήστε τα στην κορυφή κάθε πίτας. Επαναφέρετε το ταψί στο φούρνο και ψήστε τις πίτες για 5-7 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η σος γιαουρτιού στην πίτα.
5. Αποσύρετε από το φούρνο αμέσως και αφήστε τις πίτες να κρυώσουν για ελάχιστο χρόνο και απολαύστε τες όσο είναι ακόμα ζεστές...



No comments :

Post a Comment