Tuesday 23 June 2015

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ CHIA, ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ


     Μου αρέσει να ανακαλύπτω συνεχώς νέα πράγματα. Καινούργια πρόσωπα, έντονα χρώματα, νέα μπαράκια και εστιατόρια, νησιά που δεν έχω επισκεφτεί και άλλα πολλά. Με την καθημερινή ρουτίνα της δουλειάς δεν προλαβαίνουμε να χαρούμε τα περισσότερα που συμβαίνουν γύρω μας και μας αφορούν. Τώρα που ήρθε το καλοκαιράκι η τάση να φύγω για κάποιο όμορφο ελληνικό νησί και να τρώω φρέσκα φρούτα όλη μέρα και τίποτα άλλο είναι πιο έντονη από ποτέ! 
     Μέσα σε αυτά που ονειρεύομαι για το καλοκαίρι, αλλά και γενικότερα για το μέλλον, είναι κάποια στιγμή να ασχοληθώ με το φαγητό και περισσότερο με το υγιεινό φαγητό. Όλο και περισσότερο στην Ελλάδα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους υπερτροφές που στην Ευρώπη και την Αυστραλία κυρίως υπήρχαν εδώ και καιρό. Μια από αυτές τις υπερτροφές είναι το γάλα κάνναβης (hemp). Μην πάει το μυαλό σας εκεί που μόλις πήγε. Δεν συνδέονται το ένα με το άλλο ούτε στο ελάχιστο. Οι σπόροι της κάνναβης που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική είναι βρώσιμοι και διαφέρουν κατά πολύ από εκείνους που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή παραισθησιογόνων ουσιών. 
     Η διατροφική αξία των σπόρων αυτού του φυτού είναι πολύ μεγάλη, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και μάλιστα παρόλο που πρόκειται για φυτική πρωτεΐνη, θεωρείται ολοκληρωμένη πρωτεΐνη καθώς περιέχει όλα τα αμινοξέα (όπως το κρέας, το γάλα, τα αυγά και η σόγια). Ένα ευχάριστο νέο εάν είστε χορτοφάγος ή εάν τρώτε λίγες φορές κρέας μέσα στο μήνα. Εάν δεν είστε φαν του γάλακτος κάνναβης (έχει μια ιδιαίτερη γεύση), μπορείτε να βρείτε σκόνη κάνναβης (hemp protein) και να την προσθέτετε σε smoothies, στο πρωινό σας γιαούρτι και όπου αλλού θέλετε.


Πουτίγκα με σπόρους chia, βατόμουρα και γάλα κάνναβης

υλικά (για 2 άτομα)

4 κουταλιές σπόρους chia
1 1/2 κούπα γάλα κάνναβης
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά κανέλα (προαιρετικά)
κόκκινα βατόμουρα
ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης (ή αμύγδαλα)

πώς θα το φτιάξω;
     Σε ένα βάζο μεγάλο προσθέστε τους σπόρους chia, το γάλα, το γιαούρτι, το μέλι και την κανέλα (εάν επιθυμείτε) και ανακατέψτε καλά. Σφραγίστε το βάζο και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα (ή όταν θέλετε να σερβίρετε) μοιράστε το περιεχόμενο σε δύο μπωλ και γαρνίρετε από πάνω λίγο επιπλέον μέλι, τα ψιλοκομμένα φυστίκια και τα κόκκινα βατόμουρα. 




No comments :

Post a Comment