Sunday 28 June 2015

SUNDAY BRUNCH: ΑΥΓΑ FLORENTINE ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ


     Κυριακάτικο πρωί όπου έχεις κοιμηθεί λίγο παραπάνω, ξυπνάς και το στομάχι σου δείχνει να διαμαρτύρεται λίγο παραπάνω από τις υπόλοιπες ημέρες. Αναζητάς κάτι άλλο για πρωινό σήμερα. Δεν χρειάζεται να πας για δουλειά (εάν είσαι τυχερός) και έχεις περίσσιο χρόνο για να προετοιμάσεις το πρωινό σου γεύμα. Εάν είσαι από εκείνους που έχουν μυηθεί εδώ και καιρό (περίπου 1-2 χρόνια) στην έννοια του κυριακάτικου brunch (breakfast & lunch) τότε δεν χρειάζονται πολλά λόγια. 
     Από σήμερα ξεκινάω μια σειρά με brunch φαγητά που μπορείτε να απολαύσετε σε μια πανέμορφη κουζίνα όπως η εικονιζόμενη πιο κάτω. Ακόμη, όμως, και να μην διαθέτετε τη συγκεκριμένη ή παρόμοια κουζίνα, μπορείτε να μαγειρέψετε αυτό το σχετικά εύκολο πιάτο που σας προτείνω και δεν είναι άλλο από αυγά florentine...



     Tα αυγά το πρωί θα έπρεπε από μόνα τους να αποτελούν μια ιερή στιγμή. Με όποιον τρόπο και να τα προτιμάτε (βραστά, τηγανιτά, ποσέ, ομελέτα ή σκράμπλ) έχουν μια πλούσια και γεμάτη γεύση που σας χορταίνει το πρωί. Σε αυτή την συνταγή, τα αυγά είναι ποσέ, δηλαδή έχουν μαγειρευτεί σε νερό που κοχλάζει (χωρίς να βράσει εντελώς). Σαν διαδικασία ίσως σας φανεί λίγο περίπλοκη αλλά αξίζει. Αυτό που πρέπει να φροντίσετε πριν ξεκινήσετε τη συνταγή είναι να έχετε φρέσκα αυγά για να είναι πιο σταθερός ο κρόκος σας όταν μαγειρευτεί.
    Επιπλέον, μαζί με το φίλο μου "πειράξαμε" λίγο την κλασική συνταγή και αντί για σάλτσα hollandaise προσθέσαμε σάλτσα bechamel και το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο ικανοποιητικό! Και οι δύο σάλτσες αποτελούν μερικές από τις "μητρικές" σάλτσες στη γαλλική κουζίνα. Σε μια ταινία που παρακολούθησα πρόσφατα, το "The Hundred foot Journey", ο ήρωας της, ένας μάγειρας από την Ινδία, βρίσκεται μετά από κάποια δυσάρεστα γεγονότα σε ένα χωριουδάκι στην επαρχία της Γαλλίας. Εκεί υπάρχει ένα γαλλικό εστιατόρια που το διαχειρίζεται η αρχοντική Έλεν Μίρεν. Σε αυτή την ταινία λοιπόν κατά τη μύηση του νεαρού μάγειρα στα μυστικά της γαλλικής κουζίνας, λέγεται πως ένας μάγειρας πρέπει να ξέρει να φτιάχνει (με μαεστρία) 5 σάλτσες "Μητέρες" της Γαλλικής κουζίνας: μπεσαμέλ, hollandaise, κόκκινη, εσπανιόλ και βελουτέ.


Αυγά Florentine με σάλτσα μπεσαμέλ

υλικά (για 4 άτομα)

4 χούφτες σπανάκι baby
4 φέτες ψωμί με προζύμι
4 αυγά φρέσκα
λίγο πιπέρι

για τη μπεσαμέλ

75γρ αλεύρι
75γρ βούτυρο
500ml γάλα
1 κρόκο αυγού

πώς θα το φτιάξω;

 1. Πρώτα ξεκινήστε με το σπανάκι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέστε ελάχιστο ελαιόλαδο και όταν κάψει ελαφρά σε μέτρια φωτιά προσθέστε το σπανάκι. Σωτάρετέ το ελαφρά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και να συρρικνώνεται σε μέγεθος. Δεν θέλει αρκετό χρόνο, λίγα λεπτά μόνο. Όταν είναι έτοιμο μεταφέρετέ το σε ένα μπολ.
 2. Στη συνέχεια γεμίστε ένα κατσαρολάκι με νερό και λίγο ξύδι και τοποθετήστε το σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσοχή! Δεν θέλουμε το νερό να βράσει πολύ, μόνο να αρχίσει να σιγοβράζει, δηλαδή να βγάζει μικρές φουσκάλες γύρω γύρω.
3. Σπάστε προσεχτικά ένα ένα τα αυγά σας σε ένα μικρό μπολ πριν τα μεταφέρετε στο ζεστό νερό. Κάθε φορά θα σπάτε ένα αυγό στο μπολ και θα το μεταφέρετε στο κατσαρολάκι. Προσέξτε μην σας σπάσει ο κρόκος.
 4. Όταν δείτε ότι έχει αρχίσει να σιγοβράζει το νερό πάρτε μια κουτάλα και κάντε κύκλους στο νερό ώστε να δημιουργηθεί κάτι σαν ρουφήχτρα. Τότε πάρτε το μπολ με το αυγό και πολύ προσεχτικά αδειάστε το αυγό στο νερό με το ασπράδι να πέφτει πρώτο.
 5. Αφήστε τα να μαγειρευτούν για 3 λεπτά περίπου. Έπειτα, με μια μεγάλη κουτάλα βγάλτε τα από το νερό και τοποθετήστε τα σε λίγο χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.


για τη μπεσαμέλ

     Σε μια κατσαρόλα μικρή προσθέστε αρχικά το βούτυρο μέχρι να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Ύστερα προσθέστε το αλεύρι και με μια φουέ ή αυγοδάρτη αρχίστε να ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να σφίξει το μείγμα. Αφού έχετε ανακατέψει καλά προσθέστε το γάλα και συνεχίστε το καλό ανακάτεμα. Τέλος, προσθέστε τον κρόκο και ανακατέψτε ελαφρά αυτή τη φορά. Ελέγξτε εάν το μείγμα σας είναι σφιχτό. Εάν είναι νερουλό προσθέστε ελάχιστο αλεύρι ακόμα, ενώ αν είναι πολύ σφιχτό ένα κουταλάκι γάλα. Στο τέλος, προσθέστε λίγο πιπέρι για νοστιμιά.

το στήσιμο

     Πρώτα φρυγανίστε τις φέτες ψωμιού. Έπειτα, σε κάθε φέτα τοποθετήστε πρώτα λίγο από το σπανάκι που μαγειρέψατε. Τοποθετήστε με προσοχή τα ποσέ αυγά σε κάθε φέτα ψωμιού. Από πάνω σερβίρετε μια κουταλιά από τη μπεσαμέλ που φτιάξατε και λίγο αλάτι και πιπέρι για επιπλέον νοστιμιά! 


No comments :

Post a Comment