Friday 20 November 2015

ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΡΑΜΠΛ


     Η ζαχαροπλαστική όπως φαίνεται από τις συνταγές του μπλογκ καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντός μου. Και αυτό όχι γιατί μου αρέσουν μόνο τα γλυκά. Απολαμβάνω εξίσου ή και παραπάνω μια κρεμώδη και αλμυρή τυρόπιτα ή μια πλούσια καρμπονάρα. Όμως, είναι αυτό το κάτι παραπάνω που απαιτούν οι γλυκιές συνταγές που με κάνει να τις λατρεύω και να τις μισώ ταυτόχρονα. Πολλές φορές δεν ξέρεις τι γλυκό θα σου προκύψει. Εάν δε το κάνεις πρώτη φορά και δεν είσαι σίγουρος αν κατανοείς την συνταγή, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. 
     Έτσι και εγώ αποφάσισα να φτιάξω κάτι ενδιάμεσο μεταξύ μηλόπιτας και κέικ μήλου. Αγαπώ τα μήλα σε πολλούς συνδυασμούς. Ωμά με λίγη κανέλα και ταχίνι/φυστικοβούτυρο, το πρωί μαζί με λίγη βρασμένη βρώμη και μέλι, στην κλασσική μηλόπιτα όσο είναι ακόμα ζεστή και πολλά άλλα. Μου αρέσουν όταν είναι τραγανιστά και όταν έχουν λιώσει επιτρέποντας σε όλα τα αρώματα και τη γλυκιά γεύση τους να κάνουν την εμφάνισή τους. Αυτή τη συνταγή τη βρήκα στο μπλογκ Seasons & Suppers και διαβάζοντας λίγο από τη συνταγή μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον. 




     Αρχικά, φαίνεται λίγο μπελαλίδικη και όντως είναι. Συνολικά παίρνει περίπου μια ώρα ψησίματος, αλλά είναι τα ενδιάμεσα βήματα που απαιτούν να είστε εκεί και να μην την αφήσετε να ψηθεί μόνη της. Όμως, αυτό που σκέφτομαι σε κάθε συνταγή είναι πως χαλάλι ο χρόνος που θα πάρει εάν το αποτέλεσμα με αποζημιώσει. Και συνέβη ακριβώς αυτό! Το αποτέλεσμα ήταν ένα κέικ με μαλακό περιεχόμενο που δεν θυμίζει τα συνηθισμένα κέικ. Σας αφήνει μια ελαφριά γλυκιά γεύση (πείραξα λίγο τις δοσολογίες στη συνταγή) και μια απαλή υφή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχετε δοκιμάσει ξανά να φτιάξετε ένα τέτοιο γλυκό με μήλο. 




Ιταλικό Κέικ Μήλου με κραμπλ (apple crumble cake)

υλικά
200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ ζάχαρη λευκή
100 γρ βούτυρο παγωμένο
2 αυγά
1 κουταλάκι baking powder
3 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
120γρ γιαούρτι στραγγιστό
150γρ γάλα πλήρες ή ελαφρύ
50γρ κρέμα γάλακτος 35%
60γρ ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
λίγη κανέλα

για το κραμπλ
140 γρ αλεύρι
50 γρ ζάχαρη άχνη
80γρ βούτυρο λιωμένο
1/4 κουταλάκι κανέλα

σερβίρισμα: ζάχαρη άχνη

πώς θα το φτιάξω;

1. Ξεκινάμε με τη βάση του κέικ. Σε ένα μπολ προσθέτετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το baking powder. Με τα δάκτυλά σας (ή αν έχετε ειδικό αναδευτήρι για βουτυρένια ζύμη) ανακατέψτε μεταξύ τους τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ξηρό μείγμα που να μοιάζει με άμμο. Το κόλπο είναι να προσπαθείτε να τρίψετε το αλεύρι μαζί με το παγωμένο βούτυρο. 
2. Σε μια στρογγυλή φόρμα κέικ που θα αλείψετε με ελάχιστο ελαιόλαδο ή βούτυρο, μοιράστε ομοιόμορφα τα 3/4 περίπου του μείγματος χωρίς να πιέσετε, παρά μόνο να το "σπρώξετε" ώστε να πάει στις άκρες της φόρμας. Τοποθετήστε από πάνω τις φέτες μήλου ξεκινώντας από το κέντρο και αποφεύγοντας τις άκρες. Πασπαλίστε με λίγη κανέλα και έπειτα το υπόλοιπο μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο.
3. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ψησίματος, σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε καλά τα αυγά, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν ένα ωραίο μείγμα.
4. Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά ανοίξτε το φούρνο και προσεχτικά, αφού βγάλετε έξω τη φόρμα, περιχύστε το υγρό μείγμα από πάνω. Τοποθετήστε και πάλι στο φούρνο και ψήστε για 20 λεπτά. Θα είναι έτοιμο όταν το ρευστό μείγμα που περιχύσατε θα έχει σφήξει και σταθεροποιηθεί.
5. Περιμένοντας το δεύτερο γύρο ψησίματος φτιάξτε το κράμπλ σας. Ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο με το αλεύρι,τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά βγάλτε πάλι τη φόρμα και απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα του κραμπλ με ένα κουτάλι φροντίζοντας να πάει παντού. Θα δημιουργηθούν μεγάλοι και μικροί σβόλοι, που αυτό είναι και το επιθυμητό.
6. Ψήστε για άλλα 20 λεπτά. Μετά από συνολικά 60 λεπτά θα έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα. Αφήστε το κραμπλ μήλου να κρυώσει για 15 λεπτά πριν το σερβίρετε ζεστό και λαχταριστό!



No comments :

Post a Comment