Friday 4 December 2015

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (CRINCLE COCOA COOKIES)


     Ο τελευταίος μήνας ενός χρόνου δεν ξέρω γιατί αλλά πάντα είναι εκείνος που σημαδεύει το έτος που πρόκειται να φύγει ή έφυγε προς το τέλος του. Ο Δεκέμβρης, ο μήνας των Χριστουγέννων, με βρίσκει σε μεγάλη εορταστική διάθεση, να θέλω να ψήνω συνέχεια μπισκοτάκια και κέικ που δίνουν μια ζεστή ατμόσφαιρα στον κρύο καιρό που επικρατεί εκεί έξω. Τις τελευταίες μέρες βρίσκομαι στη φάση προετοιμασίας για ένα ταξίδι που πρόκειται να κάνω στο Άμστερνταμ την επόμενη εβδομάδα. Είμαι παραπάνω από όσο θα έπρεπε ενθουσιασμένη και δεν μπορώ να περιμένω μέχρι τότε! Αυτή η πόλη νομίζω πως θα μου ταιριάξει γάντι, καθώς ξέρει να διασκεδάζει, να τρώει υγιεινά και να χρησιμοποιεί το ποδήλατο, να είναι ήρεμη και να δέχεται την διαφορετικότητα και τη δημιουργία.
     Σκέφτομαι από τώρα τις μηλόπιτες που έχω να δοκιμάσω και τα stoopwaffle που έχω να καταβροχθίσω και κρατιέμαι με δυσκολία... Το Άμστερνταμ (και η Κοπενχάγκη) είναι φιλικές προς vegan,paleo διατροφές και έχουν μπει στο νόημα των superfoods εδώ και πολύ καιρό μαζί με την Αυστραλία. Υπάρχουν πολλά μικρά μαγαζάκια που προσφέρουν smoothies με ό,τι superfood μπορείς να σκεφτείς, χυμούς ψυχρής έκθλιψης και ότι νεότερο κυκλοφορεί στον κόσμο της υγιεινής και εναλλακτικής διατροφής. Μόνος στόχος για αυτό το ταξίδι είναι να ξεκουραστώ και να γεμίσω τη φωτογραφική μου μηχανή με αμέτρητες φωτογραφίες τις οποίες θα μοιραστώ και μαζί σας.



     Επειδή πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ξέρω πως μερικοί ξετρελαίνεστε σαν εμένα για τα γλυκά και το φαί των Χριστουγέννων παρά για την ίδια τη γιορτή, σας έχω τα πιο λαχταριστά και πρωτότυπα μπισκότα που μπορείτε να φτιάξετε εκείνες τις μέρες. Είναι πολύ εντυπωσιακά καθώς το χαρακτηριστικό τους είναι ότι σχηματίζουν μικρές "ρωγμές" σαν να έχουν σπάσει, στην επιφάνειά τους. Μην σας τρομάζει κάτι τέτοιο. Η συνταγή είναι ιδιαίτερα απλή και μόνο ένα μικρό μυστικό χρειάζεται για να "σπάσουν" τα μπισκότα σας. Επιπλέον, δεν περιέχουν βούτυρο, κάτι που τα κάνει λίγο πιο ελαφριά από τους κουραμπιέδες ας πούμε...



Σοκολατένια μπισκότα Χριστουγέννων (Crincle Cocoa cookies)

υλικά (για 35-40 μπισκότα)

1 κούπα κακάο (χωρίς ζάχαρη φυσικά)
1 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο
4 αυγά
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια baking powder
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη

πώς θα το φτιάξω;

1. Σε ένα μπολ κοσκινίστε το κακάο και έπειτα προσθέστε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αραβοσιτέλαιο. Αναμείξτε πολύ καλά με ένα μίξερ και συνεχίστε την ανάμειξη προσθέτοντας ένα αυγό κάθε φορά μέχρι να τα βάλετε όλα.
2. Κατόπιν, σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Μεταφέρετε το μείγμα στο υγρό μείγμα με το κακάο σε μικρές ποσότητες. Καθώς θα προσθέτετε αλεύρι θα δείτε πως θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανακατέψετε είτε με το κουτάλι είτε με το μίξερ. Εάν διαθέτετε μίξερ για ζύμη χρησιμοποιήστε το. Αλλιώς θα παιδευτείτε λίγο παραπάνω σαν εμένα.
3. Μόλις δημιουργηθεί ένα συμπαγές μείγμα ζύμης, καλύψτε το μπολ με μια ζελατίνη και αφήστε το στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
4. Όταν έρθει η ώρα για ψήσιμο βάλτε την ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175 C. Καλύψτε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και αρχίστε το πλάσιμο των μπισκότων σας. Πλάστε μικρές μπαλίτσες κάθε φορά. Δεν θέλουμε μεγάλες γιατί θα "ανοίξουν" τα μπισκότα στο ψήσιμο. Μόλις την πλάσετε περάστε την μπάλα από το μπολ με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της μπάλας. 
5. Τοποθετήστε τις μπάλες σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Φανταστείτε η απόσταση να είναι περίπου το μέγεθος δύο μπαλών. Εγώ χρησιμοποίησα τρία ταψιά και έβαλα στο καθένα 10 με 15 μπάλες
6. Ψήστε στους 175 C για 10 λεπτά ακριβώς. Μόλις ψηθούν βγάλτε τα από το φούρνο για να παραμείνουν μαλακά. Να ξέρετε πως τα μπισκότα κρατούν υγρασία και ψήνονται λίγο ακόμα αφότου τα βγάλουμε από το φούρνο. Γι αυτό πρέπει να είμαστε ακριβείς στο ψήσιμο.
7. Αφήστε τα να κρυώσουν για 15 λεπτά και απολαύστε τα ζεστά με λίγο γάλα ή καφέ.




No comments :

Post a Comment