Friday 26 February 2016

MUFFINS ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑΣ ΤΥΡΙΟΥ



   Όλο το χειμώνα σχεδόν έλεγα "τι ωραία που κάνει κρύο και μένουμε μέσα και χουζουριάζουμε". Τώρα που η άνοιξη κοντοζυγώνει (και πιο γρήγορα απ' όσο συνηθίζει), δεν με κρατάει τίποτα μέσα στο σπίτι. Θέλω να βγω έξω για βόλτες, για τρέξιμο (έχω ξεκινήσει πάλι δυναμικά εδώ και ένα μήνα), για καφέ και ότι άλλο προκύψει. Ειδικά εάν είσαι άτομο που μένεις κοντά σε θάλασσα τότε με καταλαβαίνεις. Είναι λες και ξυπνάς από τη χειμέρια νάρκη που είχες πέσει όλους αυτούς τους μήνες, αυτή τη νωχέλεια που μας πιάνει όλους όταν κάνει κρύο και βαριόμαστε να κουνηθούμε. Τώρα λοιπόν ήρθε η στιγμή να πάρουμε το ποδήλατό μας ή τα...πόδια μας και να εξερευνήσουμε τι υπάρχει εκεί έξω.
     Όσο θα εξερευνάμε όμως, καλό είναι να έχουμε και κάποιο καύσιμο. Αυτές τις ημέρες ήμουν ανάμεσα σε κάτι ζεστό ή κάτι κρύο. Όντας αιώνια αναποφάσιστη οι επιλογές μου ήταν μηδενικές. Θυμήθηκα, λοιπόν, πως είχα μια κολοκύθα πάρει πριν από κάτι εβδομάδες (αρκετές άλλα όχι τόσες ώστε να χαλάσει) και είπα να πειραματιστώ. Είχα καιρό να φτιάξω muffins, παρόλο που τα λατρεύω επειδή είναι εύκολο να τα πάρεις παντού, σαν μικρά κεκάκια, και συνήθως είναι πιο ζουμερά από ένα κέικ. Επίσης, κάνω σαν μικρό παιδί όταν τα βλέπω να φουσκώνουν μέσα στις θήκες τους. Απλά ρεζίλι!



     Aν δεν έχετε ξαναφάει κολοκύθα μην τρομάξετε. Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και μπορεί να γίνει μέρος μιας γλυκιάς ή αλμυρής συνταγής. Σαν την γλυκοπατάτα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε μια κολοκύθα μέτριου μεγέθους και να την αφήσετε για λίγες μέρες εκτός ψυγείου (αλλά σε εσωτερικό χώρο) μέχρι να ωριμάσει ώστε να είναι πιο εύκολο να την κόψετε. 
     Αυτή η συνταγή είναι γενικά εύκολη, το μόνο που θα σας "δυσκολέψει" είναι να πολτοποιήσετε την κολοκύθα. Η γέμιση με κρέμα τυρί ταίριαξε πάρα πολύ σε αυτά τα muffins, ενώ η βουτυρένια επικάλυψη του δίνει μια πιο γλυκιά γεύση. Το καλύτερο αυτής της συνταγής είναι ότι κανένας δεν θα καταλάβει ότι έχετε χρησιμοποιήσει κολοκύθα και επίσης το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο στη συνταγή δίνει στα muffins πιο αφράτη υφή.

Muffins κολοκύθας με γέμιση κρέμας τυριού

υλικά (για 24 muffins)

για τα μάφινς
3 κούπες αλεύρι
2 κούπες πολτός κολοκύθας* (πιο κάτω οδηγίες)
3 αυγά
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι πιπερόριζα (ginger)
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 1/4 κούπας ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
2 κούπες ζάχαρη

για τη γέμιση
1 πακέτο ή 200γρ τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη

για την επικάλυψη
1/2 κούπα ζάχαρη
5 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές παγωμένο βούτυρο
1/2 κουταλάκι κανέλα

*Πολτός κολοκύθας
Κόψτε την κολοκύθα σας στη μέση, καθαρίστε τα σπόρια (όπως στο πεπόνι) και κόψτε την έπειτα σε κομμάτια και τοποθετήστε την σε ένα ταψί. Ψήστε την στους 180 C για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφού κρυώσουν τα κομμάτια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρέστε τη σάρκα της κολοκύθας. Σε ένα multi mixer ψιλοκόψτε τα κομμάτια μέχρι να πολτοποιηθούν από τα ζουμιά τους και είστε έτοιμοι!

πώς θα το φτιάξω;

1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη άχνη καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα λεπτό μείγμα σαν κρέμα. Τοποθετήστε το μπολ στο ψυγείο.
2. Ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, την κανέλα, την πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και το αλάτι και αφήστε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε με ένα μίξερ τον πολτό κολοκύθας, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να έχετε ένα ωραίο μείγμα. Σε αυτό προσθέστε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα, δεν θέλουμε να ανακατευτούν πολύ τα υλικά.
3. Ετοίμασε την επικάλυψη ανακατεύοντας όλα τα υλικά της μαζί με τα χέρια σου ώστε να δημιουργηθεί ένα μείγμα σαν σκόνη, αλλά λίγο πιο κολλώδες. Βοηθάει εάν το βούτυρο είναι πολύ παγωμένο.
4. Γέμισε τις θήκες του ταψιού για muffins με χάρτινες θήκες ή αν δεν έχεις βουτύρωσε ελαφρά τις θήκες. Πρόσθεσε μια γεμάτη κουταλιά από το μείγμα για τα muffins σε όλες τις θήκες. Έπειτα με ένα μικρό κουταλάκι θα τοποθετήσεις στο κέντρο του muffin λίγη γέμιση κρέμας τυριού που θα έχεις ετοιμάσει. Προσπάθησε να μείνεις στο κέντρο και όχι να διασπείρεις περιφερικά τη γέμιση. Αφού το κάνεις σε όλα τα muffins, πρόσθεσε πάλι μια κουταλιά από τη γέμιση των muffins καλύπτοντας τελείως τη γέμιση κρέμας τυριού. Στο τέλος πασπάλισε λίγη από την επικάλυψη σε όλα τα muffins.
5. Ψήσε στους 180 C για 25 λεπτά ακριβώς! Δεν θέλεις να αφυδατωθούν καθόλου. Βγάλτα απευθείας από τον φούρνο και άφησε τα για 10 λεπτά να κρυώσουν.

 


No comments :

Post a Comment