Monday 7 March 2016

PANCAKES ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΡΥΔΑΣ, ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΣΟΣ ΚΡΕΜΑΣ ΤΥΡΙΟΥ


     Σαν σωστή foodie που ασχολείται με την υγιεινή διατροφή και εναλλακτικά συστατικά είχα μια όμορφη ιδέα προχθές το πρωί. Τελευταία με την τσικνοπέμπτη να μας φορτώνει με πολύ φαί και μαζί της να παρασέρνει και άλλες μέρες ανεξέλεγκτης ποτοφαγίας, ήρθε ο καιρός να προσέξουμε λιγάκι τι τρώμε και κυρίως με τι "τρέφουμε" τον οργανισμό μας. Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στη γεύση ενός λαχταριστού λιπαρού γεύματος, που εκείνη την στιγμή μας γεμίζει με ευχαρίστηση, αλλά τις επόμενες ώρες ή την επόμενη ημέρα μας αφήνει φουσκωμένους και χωρίς ενέργεια.
     Η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι άγευστη ή βαρετή. Στην αρχή μόνο θα σας είναι δύσκολο να συμβαδίσετε μαζί της εάν έχετε συνηθίσει να τρώτε εντελώς διαφορετικά. Έχει παρατηρηθεί πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, αλκοόλ και κορεσμένων λιπαρών δημιουργεί ένα είδος "φλεγμονής" (inflammation) στον γαστρεντερικό σωλήνα που δημιουργεί προβλήματα στην πέψη/απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, όπως επίσης και μακροχρόνια επιπλέον προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά και άλλα. Οπότε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας και στη διατροφή σας θα σας προσφέρει αρκετά οφέλη.



     Ένα συστατικό περίεργο που είχα σκοπό να δοκιμάσω να εντάξω στη διατροφή μου είναι το αλεύρι καρύδας. Μην το μπερδέψετε με την τριμμένη καρύδα. Το αλεύρι καρύδας έχει τη μορφή του κανονικού αλευριού, αλλά λίγο πιο χοντροκομμένο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε αρκετές συνταγές αντί του κανονικού αλευριού, με προσοχή όμως διότι η αναλογία με το κανονικό αλεύρι σε συνταγές δεν είναι πάντα η ίδια (δηλαδή 1 κούπα αλεύρι καρύδας για 1 κούπα αλευριού απλού). 
     Η σημερινή συνταγή έχει την γεύση των λαχταριστών pancakes και ομολογώ πως μου άρεσε πάρα πολύ. Ήμουν αρκετά διστακτική στην αρχή για το αποτέλεσμα φοβούμενη μήπως βγουν πολύ "στεγνές" και χωρίς καθόλου γεύση. Όμως, το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό και οι τηγανίτες ήταν αφράτες όπως έπρεπε και χωρίς υπερβολική την αίσθηση της καρύδας. Επιπλέον, το ρόδι έδωσε μια πιο δροσερή και ανοιξιάτικη νότα χωρίς να "βαραίνει" παραπάνω τη γεύση των pancakes. Ξεκινάμε λοιπόν;

Pancakes με αλεύρι καρύδας, ρόδι και σος κρέμας τυριού

υλικά (για 6-8 τηγανίτες)

2 κουταλιές αλεύρι καρύδας
2 αυγά
2 κουταλιές λάδι καρύδας (λιωμένο)
5 κουταλιές γάλα αμυγδάλου ή αγελαδινό
1/4 κουταλάκι baking powder
1 κουτάλι μέλι
1 κουταλάκι σκόνη πρωτεϊνης (προαιρετικά)
2 κουταλιές σπόρους από ρόδι

για την σος κρέμας τυριού
3 κουταλιές τυρί κρέμα
1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη
2-3 κουταλιές γάλα καρύδας ή αγελαδινό

πώς θα το φτιάξω;

1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη ζύμη των pancakes. Χρησιμοποιήστε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι ή αν δεν έχετε βουτυρώστε καλά το τηγάνι σας για να μην κολλήσουν οι τηγανίτες και να είναι εύκολο το "γύρισμα". Ζεστάνετε το τηγάνι σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
2. Πάρτε μια κουταλιά και λίγο παραπάνω ζύμης και τοποθετήστε στο κέντρο του τηγανιού. Θα παρατηρήσετε πως αρχίζει να "απλώνεται" η ζύμη σας. Μόλις δείτε ότι περιφερικά αρχίζει να "σηκώνεται" η ζύμη ή να δημιουργούνται μικρές φουσκάλες στο κέντρο πάρτε μια σπάτουλα μεγάλη και με προσοχή αναποδογυρίστε την τηγανίτα από την άλλη μεριά. Ψήστε για ακόμη 1 λεπτό περίπου και τοποθετήστε τη τηγανίτα σε ένα πιάτο. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ποσότητα ζύμης.
3. Αφού τελειώσετε με τις τηγανίτες ανακατέψτε με ένα μίξερ το τυρί κρέμα, το γάλα και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να δημιουργηθεί ένα λεπτόρευστο μείγμα.
4. Για σερβίρισμα πασπαλίστε τα pancakes με λίγη από τη σος που φτιάξατε και από πάνω προσθέστε λίγους σπόρους από ρόδι. Απολαύστε αμέσως!






No comments :

Post a Comment