Monday 21 March 2016

QUINOA PORRIDGE ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΣΟΣ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ



     Τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα της άνοιξης, πάντα θέλω να τον γιορτάζω με την εισαγωγή χρωμάτων στην καθημερινότητά μου. Φεύγουν τα μουντά μπουφάν και τα χουχουλιάρικα φούτερ και τη θέση τους παίρνουν πιο ανάλαφρα και πολύχρωμα υφάσματα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην κουζίνα... Έρχονται τα ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά και πλημμυρίζουν την κουζίνα με χρώμα και άρωμα. Αυτό είχα στο μυαλό μου σήμερα το πρωί και μου ήρθε ιδέα για ένα γευστικό πρωινό που θα ανεβάσει την πεσμένη μου διάθεση, καθώς τις τελευταίες ημέρες δεν είμαι πολύ καλά σωματικά και ξυπνάω σχεδόν κάθε μέρα με πονοκέφαλο. 
     Ως λάτρης του κλασικού porridge με βρώμη δεν θα μπορούσα να μην δοκιμάσω να αντικαταστήσω τη βρώμη με την κινόα. Ένα δημητριακό χωρίς γλουτένη, που περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Μαγειρεύεται όπως το ρύζι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί αυτού σε σαλάτες, σούπες, μπάρες δημητριακών και στο porridge. Για να μην παρεξηγηθώ το porridge πρόκειται για την βρετανική εκδοχή του oatmeal ή χυλού από βρώμη ή άλλα δημητριακά. Είναι το ιδανικό πρωινό που χορταίνει και σας κρατάει σε φόρμα χωρίς να σας βαραίνει. Εάν έχετε πρωινό ξύπνημα σαν εμένα τότε με καταλαβαίνετε!



     Το διαφορετικό με την κινόα που παρατήρησα είναι ότι δεν χυλώνει τόσο πολύ όσο η βρώμη με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πιο λεπτόρευστο μείγμα. Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ και με κράτησε αρκετά χορτασμένη για κάποιες ώρες. Ο συνδυασμός με το γάλα καρύδας και την σος από κόκκινα φρούτα ήταν μοναδικός. Είναι ένα πολύ εύκολο και σχετικά γρήγορο πρωινό που μπορείτε να απολαύσετε όταν θέλετε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας λίγο παραπάνω. Επιπλέον, δεν χρειάζεστε να έχετε φρέσκα κόκκινα φρούτα. Τα κατεψυγμένα δημιουργούν μια εξίσου τέλεια σος και δεν λιώνουν τόσο εύκολα όσο τα φρέσκα.

Quinoa porridge με καβουρδισμένα αμύγδαλα και σος από κόκκινα φρούτα

υλικά (για 2 άτομα)
1 κούπα κινόα 
1 1/2 κούπα νερό
1 κούπα γάλα καρύδας
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
4 κουταλάκια αμύγδαλα φιλέ
1 κούπα κόκκινα φρούτα (βατόμουρα, φράουλες, φραγκοστάφυλα, κράμπερις)
2 κουταλιές μέλι

για σερβίρισμα (προαιρετικά)
φυστικοβούτυρο
φέτες μπανάνας
τσιπς καρύδας

Πώς θα το φτιάξω;

1. Αρχικά καβουρδίστε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσοχή μην σας αρπάξουν. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.
2. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε αρχικά το νερό και την κινόα και ανακατεύετε σταδιακά σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίζει να βράζει το μείγμα προσθέστε το γάλα και τη βανίλια. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα και να έχει μορφή λεπτόρευστης κρέμας. Μόλις είναι έτοιμο μοιράστε το μείγμα σε δύο μπολ και πασπαλίστε με τα αμύγδαλα που καβουρδίσατε πιο πριν.
3. Για να φτιάξετε τη σος από κόκκινα φρούτα απλώς προσθέστε τα φρούτα σας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το μέλι και ζεστάνετέ τα μέχρι να δημιουργηθεί μια σος από τον χυμό των φρούτων. Δεν χρειάζεται πολύ, περίπου 1-2 λεπτά. Περιχύστε το porridge σας με τη σος. Προαιρετικά προσθέστε μερικές φέτες από μπανάνα & τσιπς καρύδας ή μια κουταλιά φυστικοβούτυρο.



No comments :

Post a Comment