Η έμπνευση για εμένα είναι ένα περίεργο πράγμα. Έρχεται από εκεί που δεν την περιμένω και μπορεί να εξαφανιστεί στο λεπτό. Χαρακτηρίζομαι για την τάση μου να βαριέμαι πράγματα και καταστάσεις, εάν και στην προσωπική μου ζωή έχω αρκετές ρουτίνες (όπως το πρωινό μου γεύμα ή το πως προτιμώ τα μακαρόνια μου...al dente φυσικα!) που με διαμορφώνουν σαν προσωπικότητα. Έτσι, λοιπόν, τις προάλλες είχα σκοπό να φτιάξω μια πανακότα με γιαούρτι κατσικίσιο και να τη συνοδεύσω με μια σάλτσα από μούρα. Η συνταγή ήταν πολύ καλή και πετυχημένη, όμως, αστόχησα στο να χρησιμοποιήσω τα κατάλληλα καλούπια για το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμούσα.
Για να μην σας τα πολυλογώ, η πανακότα κατέληξε στον κάδο των αχρήστων. Μετά από λίγα λεπτά βέβαια έτυχε να με πάρει τηλέφωνο το αγόρι μου (ο μάγειρας) και να μου πει πως μπορούσα να την ξαναζεστάνω και να την βάλω πάλι σε φόρμα. Αλλά ήταν πλέον αργά... η πανακότα βρισκόταν αλλού και η έμπνευσή μου μαζί της. Δεν ασχολήθηκα παραπάνω με τη μαγειρική εκείνη την ημέρα, καθώς είχα απογοητευτεί λιγάκι. Την επόμενη ημέρα ενώ ετοιμαζόμουν για δουλειά, είδα πως είχαν μείνει μερικά βρασμένα παντζάρια στο ψυγείο και σκέφτηκα τι θα μπορούσα να τα κάνω. Σαλάτα ήταν η πρώτη σκέψη, αλλά πόση σαλάτα να φάω η γυναίκα; Ήθελα κάτι πιο γαργαλιστικό. Τότε μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω κάτι αλμυρό που θα περιείχε παντζάρι και μια τάρτα με κατσικίσιο τυρί (γιατί άλλο δεν είχα) ήρθε ως μάνα εξ' ουρανού.
Η συνταγή για αυτή την τάρτα δεν θα πρέπει να σας τρομάζει. Το μόνο δύσκολο κομμάτι της είναι η ζύμη για την τάρτα που παρόλο που έχω φτιάξει αμέτρητες τάρτες δεν πετυχαίνω ποτέ τη σωστή βαθμίδα "κρατσανιστής" ζύμης. Οδηγίες για την ζύμη τάρτας θα βρείτε λεπτομερώς παρακάτω στη συνταγή, αλλά σκέφτομαι να φτιάξω ένα ξεχωριστό ποστ μόνο για τα διάφορα είδη ζύμης και πως να τα "χειρίζεστε". Η γέμιση είναι πολύ εύκολη και δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο στην προετοιμασία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε από την προηγούμενη ημέρα ή βράδυ είναι να βράσετε τα παντζάρια και να τα έχετε έτοιμα την επόμενη ημέρα.
Αλμυρή τάρτα με πατζάρι και κατσικίσιο τυρί
υλικά
2 παντζάρια βρασμένα, καθαρισμένα και τριμμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκκομένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/4 κούπας βαλσάμικο
2 αυγά
150 ml κρέμα γάλακτος
λίγο αλάτι
150γρ κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο
για τη ζύμη
200γρ ή 1 1/3 κούπας αλεύρι
100γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
1/4 κούπας παγωμένο νερό
πώς θα το φτιάξω;
1. Πρώτο βήμα είναι να ετοιμάσουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατέψτε μαζί το αλεύρι και το βούτυρο με τα χέρια σας ή με μίξερ, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα που θα θυμίζει χοντρή άμμο. Τέλος, προσθέστε το νερό και αρχίστε να πλάθετε με τα χέρια σας τη ζύμη. Μην το παρακάνετε γιατί δεν θέλουμε να πάρει πολύ αέρα η ζύμη. Τυλίξτε σε μια ζελατίνα και αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα.
2. Έπειτα, βουτυρώστε ένα ταψί για τάρτα και αλευρώστε μια καθαρή επιφάνεια όπου θα δουλέψετε τη ζύμη. Ανοίξτε τη ζύμη αρκετά με ένα ρολό και έπειτα καλύψτε την επιφάνεια του ταψιού φροντίζοντας να μην υπάρχει κενό στη ζύμη σε κάποιο σημείο. Ό,τι περισσεύει από το πλάι βάλτε το σε κάποιο σημείο που είναι πιο λεπτή η ζύμη. Τρυπήστε τη ζύμη με ένα πηρούνι αρκετές φορές και έπειτα τοποθετήστε ένα χαρτί ψησίματος και φασόλια από πάνω. Ψήστε τη ζύμη στους 180C για 15 λεπτά και έπειτα αφαιρέστε τα φασόλια και το χαρτί ψησίματος και ψήστε για άλλα 15-20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη αποσύρετε από το φούρνο.
3. Προσθέστε το ελαιόλαδο σε ένα μεσαίο τηγάνι και τσιγαρίστε αρχικά το κρεμμύδι μέχρι να κοκκινίσει ελαφρά. Έπειτα, προσθέστε το τριμμένο παντζάρι, το μπαλσάμικο, μισή κούπα νερό και λίγο αλάτι. Μαγειρέψτε για περίπου 5-10 λεπτά ή μέχρι το μείγμα για ρουφήξει τα υγρά του.
4. Μεταφέρετε τη γέμιση στη βάση της τάρτας και πασπαλίστε από πάνω το θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί.
5. Σε ένα μπολ αναμείξτε μαζί τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και περιχύστε τα πάνω από τη γέμιση της τάρτας. Ψήστε την τάρτα για 35 λεπτά στους 180C.
No comments :
Post a Comment