Friday 17 June 2016

ΠΕΝΝΕΣ ΜΕ ΣΟΛΩΜΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΩΔΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ


     Η περίοδος των διακοπών πλησιάζει όλο και πιο πολύ και τα σχέδια για απόδραση είναι πολλά. Επίσης, το άγχος είναι αρκετό... Θα βρούμε πού θα πάμε; Πού θα μείνουμε; Θα πάρουμε αυτοκίνητο; Και άλλες αμέτρητες σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας λίγο πριν μπούμε επιτέλους στο πλοίο ή αεροπλάνο του προορισμού που επιλέξαμε. Εκτός από αυτές τις αγχώδεις σκέψεις υπάρχουν και οι όμορφες, εκείνες που βλέπουμε τους εαυτούς μας βραδάκι να απολαμβάνουμε μια μπυρίτσα ή λίγο κρασί μαζί με έναν μεζέ. Απλά μαγεία! Μαγεία είναι επίσης αυτή η συνταγή από πέννες με φιλέτο σολoμού και κρεμώδη σάλτσα από τσίπουρο.
     Γενικότερα, λατρεύω το σολoμό. Θα μπορούσα να τον τρώω σχεδόν κάθε μέρα, αλλά το αποφεύγω λόγω των βαρέων μετάλλων που υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουν. Παρόλα αυτά μου ήρθε μια νόστιμη ιδέα να φτιάξω ένα εύκολο πιάτο που θα ικανοποιούσε και την ανάγκη για ψάρι, αλλά και θα ήταν λίγο πιο διασκεδαστική από ένα απλό ψητό φιλέτο σολoμού. Έτσι, ο συνδυασμός του σολoμού με πέννες και μια κρεμώδη σάλτσα ήταν ο ιδανικός για αυτή την περίπτωση.

     


     Στη συγκεκριμένη συνταγή θα ταίριαζε πάρα πολύ η βότκα, που ήταν και η αρχική μου σκέψη, όμως, δεν είχα εύκαιρη στο σπίτι. Παρόλα αυτά και το τσίπουρο έκανε τη δουλειά του προσθέτοντας ένα μεθυστικό άρωμα και τέλεια γεύση στα ζυμαρικά. Η ελαφριά γεύση της κρέμας γάλακτος στο τέλος απογείωσε το πιάτο. Το συστήνω ανεπιφύλακτα για μικρές φιλικές συγκεντρώσεις, όταν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας αλλά δεν έχετε πολύ χρόνο ή...μαγειρικές ικανότητες. 

Πέννες με σολομό και κρεμώδη σάλτσα από τσίπουρο (*αρχικά παρουσιασμένη στο Savoir Ville)

(υλικά για 4-6 μερίδες)

1 φιλέτο σολωμού 400γρ
1 πακέτο κρέμα γάλακτος (200ml)
500gr πέννες βρασμένες
1 σφηνάκι τσίπουρο
1/2 κούπα νερό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλατο
λίγο αλάτι/πιπέρι
χυμό από ένα λεμόνι
1/4 κουταλάκι τζίντζερ
λίγα φύλλα θυμαριού

πώς θα το φτιάξω;

1. Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού μαζί με το τζίντζερ και μαρινάρετε το φιλέτο σολωμού σε αυτό το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο. Έπειτα από 1 ώρα ψήστε το φιλέτο σας στο γκριλ ή όπως το ψήνεται συνήθως (για περίπου 20 λεπτά). Φροντίστε να μην έχει παραψηθεί.
2. Προετοιμάστε τις πέννες σας σύμφωνα με τις οδηγίες βρασίματος του κατασκευαστή, αποσύρωντας όμως από τη φωτιά 2 λεπτά νωρίτερα απ’ όσο προτείνει. Σουρώστε τα και επαναφέρετε στην κατσαρόλα μαζί με λίγο βούτυρο ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
3. Τσιγαρίστε το κρεμμύδι σας σε ένα μεγάλο τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Αλατοπιπερώστε άφθονα και έπειτα σβήστε το κρεμμύδι με το σφηνάκι τσίπουρου. Μόλις αρχίσει να βράζει και έχει εξατμιστεί αρκετή ποσότητα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και την κούπα νερό. Ανακατέψτε καλά.
4. Κόψτε σε κομμάτια μικρά τον ψημένο σολωμό και μεταφέρετέ τον προσεχτικά στο τηγάνι με την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε ακόμη μια φορά και προσθέστε τα φύλλα θυμαριού.
5. Τέλος μεταφέρετε αρκετή ποσότητα από τα μακαρόνια και ανακατεύετε σταδιακά μέχρι να καλύψει όλα τα μακαρόνια η σάλτσα και να έχετε προσθέσει όλα τα μακαρόνια.
6. Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε με λίγο λευκό παγωμένο κρασί. Αποφύγετε την παρμεζάνα ή κάποιο άλλο είδος τυριού από πάνω, γιατί θα χαλάσει η γεύση.



2 comments :

  1. Δεν το περίμενα ότι ταιριάζει το θυμάρι! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε μιας και αγαπάμε και εμείς πολύ το σολωμό και τα μακαρόνια φυσικά! Γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πολύ ωραία συνταγή και εύκολη! Πιστεύω πως θα ταιριάζει και με βότκα, αλλά και το τσίπουρο έκανε τη δουλειά του!

      Delete