Monday 25 July 2016

ΑΥΓΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ


     Όσα τυχαίνουν στη ζωή είναι ωραίο να τα βιώνεις με παρέα. Για παράδειγμα, όταν την τελευταία μέρα του ταξιδιού σου με μηχανή ξεμένεις από μπαταρία και αναγκάζεσαι να φτάσεις με τα χίλια ζόρια στο σπίτι σου, προσευχόμενος ότι δεν θα σε αφήσει στη μέση της λεωφόρου Ποσειδώνος. Επισήμως επέστρεψα εχθές από τις διακοπές μου και ομολογώ πως αισθάνομαι ξεκούραστη και αναζωογονημένη, παρά την τελευταία ταλαιπωρία που μας βρήκε. Βοηθάει το γεγονός ότι δεν κάνει τόση ζέστη στην Αθήνα όση θα περίμενα. Αλλά ο Αύγουστος δεν έχει έρθει ακόμη και ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα τον βρει τις επόμενες ημέρες. Δεν παραπονιέμαι γιατί θα χρειαστώ όση βιταμίνη D μπορώ να κλέψω από τον ελληνικό ήλιο, καθώς από το Σεπτέμβριο θα σας γράφω από τη βροχερή Ζυρίχη. 
     Περισσότερα για αυτό το θέμα και την καινούργια μου ζωή θα σας πω όταν έρθει η ώρα. Προς το παρόν θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια υπέροχη και πολύ εύκολη συνταγή που έφτιαξα στις διακοπές μαζί με το φίλο μου ένα πρωινό που πεινούσαμε πάλι (καθόλου περίεργο για εμάς). Το όμορφο της συνταγής αυτής είναι ότι χρησιμοποιήσαμε αυγά και κατσικίσιο τυρί από ντόπιους συγχωριανούς της Σάμου, στο χωριό Άμπελος όπου και μέναμε. Αυτές είναι οι ομορφιές του χωριού που δύσκολα μπορείς να βρεις στα αστικά κέντρα και όσο βρίσκεσαι στο χωριό καλό είναι να απολαμβάνεις. Εκτός από αυγά και τυρί ήπιαμε και φρέσκο κατσικίσιο γάλα που καμία σχέση δεν είχε με το τυποποιημένο.  


  Πρόσφατα διάβασα σε ένα άρθρο πως ορισμένα εστιατόρια, όπως εκείνα των ξενοδοχείων The Margi και Costa Navarino, έχουν αναπτύξει τις δικές τους φάρμες ή εκτάσεις που εκμεταλλεύονται για καλλιέργεια προϊόντων που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους. Μάλιστα η The Margi Farm κάθε Παρασκευή προσφέρει την υπηρεσία "Farm to Fork" όπου μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τη φάρμα, να συλλέξει φρούτα ή άλλα τρόφιμα και έπειτα να απολαύσει φαγητό μαγειρεμένο με προϊόντα από τη φάρμα. Κάτι τέτοιο γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια πολύ έντονα στην Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης (κυρίως Σκανδιναβία). Άνθρωποι με αγάπη προς τη φύση και το φαγητό συγκεντρώνονται και δημιουργούν πιάτα με φρέσκα υλικά που αναδεικνύουν τα αρώματα και τα χρώματά τους.
     Κάτι ανάλογο συνέβη με εμάς στις διακοπές μας όπου διαθέταμε αρκετά φρέσκα αυγά και κατσικίσιο τυρί και είπαμε να πειραματιστούμε με ό,τι είχαμε. Η αλήθεια είναι πως λατρεύω τα αυγά και ό,τι φαγητό τα περιλαμβάνει, οπότε καταλαβαίνετε πως η αντίδρασή μου σε αυτό το έδεσμα ήταν ενθουσιώδης. Ο συνδυασμός δε με το κατσικίσιο τυρί ήταν εντυπωσιακός. Σας προτείνω να το φτιάξετε για αρκετά άτομα και να το συνοδεύσετε με πολλές φέτες ψωμιού που θα φρυγανίσετε. 

Αυγά με ντομάτα και κατσικίσιο τυρί

υλικά (για 2 άτομα)
4 φρέσκα αυγά
2 τομάτες τριμμένες
1/2 κούπα χυμό τομάτας
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
50γρ κατσικίσιο τυρί σε κύβους
ρίγανη, πιπέρι, αλάτι

πώς θα το φτιάξω;

1. Αρχικά, σωτάρετε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, προσθέστε την τριμμένη τομάτα και το χυμό και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφριά σάλτσα που να κρατάει ακόμα τα υγρά της και χαμηλώστε τη φωτιά.
2. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά μαζί με λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Μεταφέρετε το μείγμα στο τηγάνι μαζί με τη σάλτσα τομάτας και ανακατεύεται με ένα κουτάλι μέχρι να μαγειρευτούν τα αυγά μαζί με τη τομάτα. 
3. Όταν είναι έτοιμα προσθέστε το κατσικίσιο τυρί και μαγειρέψτε λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
4. Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε με λίγο φρυγανισμένο ψωμί.



No comments :

Post a Comment