Friday 22 July 2016

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


     Πάντα διάβαζα για ανθρώπους που βρίσκανε την ηρεμία ψυχής και τη δύναμη να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους κάνοντας μια απλή βόλτα δίπλα στη θάλασσα, πηγαίνοντας σε κάποιο μακρινό νησί για να κάνουν yoga ή διαλογισμό μακριά από την τρέλα της καθημερινής ζωής και του άγχους της εργασίας που σε θέλει να δουλεύεις για 8 ώρες ασταμάτητα κάνοντας αυτό που πληρώνεσαι να κάνεις, πολλές φορές με κόστος την προσωπική σου θέληση και δημιουργικότητα. Τελευταία διάβαζα ένα άρθρο στο αγγλικό Harper's Bazaar που έλεγε για πολλούς ανθρώπους που τελείως αυθόρμητα τα παρατούσαν όλα (συνήθως υπό κάποιο αγχωτικό ή στρεσογόνο γεγονός) και έκλειναν ένα ταξίδι σε κάποιο εξωτικό μέρος (π.χ. Ταυλάνδη) όπου παρακολουθούσαν workshops που είχαν να κάνουν με αγιουβέρδα ή yoga ή οτιδήποτε άλλο τους έφερνε πιο κοντά με την εσωτερική τους ισορροπία και γαλήνη. 
     Σε μια παρόμοια κατάσταση εσωτερικής σκέψης βρήκα τον εαυτό που περπατώντας δίπλα στη θάλασσα σε μια μαγευτική παραλία εδώ στη Σάμο (την Ψιλή Άμμο), όπου σκεφτόμουν τις τελευταίες αποφάσεις που πήρα στη ζωή μου, δηλαδή να παραιτηθώ από τη δουλειά μου και να φύγω μαζί με το φίλο μου για κάποια άλλη χώρα με την ελπίδα πως εκεί θα καταφέρω να κάνω κάποια από τα πράγματα που θέλω. Εκείνη τη στιγμή που περπατούσα αισθάνθηκα μέσα μου πλήρης και χαρούμενη και κατάλαβα πως πήρα τη σωστή απόφαση, όσο και αν μέσα μου φοβόμουν. 
     


     Έχω πολλά σχέδια για το μέλλον που τα περισσότερα περιλαμβάνουν τη μαγειρική, το blogging και τη φωτογραφία και ανυπομονώ να τα μοιραστώ μαζί σας. Η χαρά μου αυτές τις μέρες είναι τόσο μεγάλη που εμπνέομαι καθημερινά και αρχίζω να σημειώνω ιδέες που μου έρχονται συνεχώς. Μια έμπνευση της στιγμής ήταν και αυτή η απλή κοτόπιτα με λαχανικά που έφτιαξα με το φίλο μου με απλά υλικά και σκεύη. Η ετυμηγορία ήταν μία...νοστιμότατη! Το ίδιο θα αναφωνήσετε και εσείς μόλις τη φτιάξετε. Η μόνη δυσκολία είναι το δίπλωμα της ζύμης στις άκρες ώστε να μην σας "ανοίξει" το φύλλο όταν την ψήνετε. Γι αυτό το σκοπό έχω φωτογραφίσει όλα τα βήματα από την προσθήκη της γέμισης μέχρι το "κλείσιμο" της πίτας για να διευκολυνθείτε. Έχω μόνο μια τελευταία συμβουλή πριν σας παρουσιάσω τη συνταγή. Φροντίστε να τη φάτε λίγα λεπτά αφότου κρυώσει ή την επόμενη μέρα κρύα, είναι το ίδιο νόστιμη.


Κοτόπιτα με λαχανικά

υλικά (για 1 μεσαίο πυρίμαχο ταψί για πίτες)

2 φύλλα σφολιάτας (σε θερμοκρασία δωματίου)
3 στήθη κοτόπουλο
3 καρότα κομμένα σε κύβους
2 πιπεριές κομμένες σε κύβους
250γρ καλαμπόκι κατεψυγμένο
250ml κρέμα γάλακτος
150γρ τυρί regatto τριμμένο
1 κρόκος αυγού
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

πώς θα το φτιάξω;

1. Με ίσιο μαχαίρι κόψτε τα στήθη κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε λίγη ρίγανη και με τα χέρια σας ανακατέψτε τα κομμάτια κοτόπουλου.
2. Σε μια ρηχή κατσαρόλα σωτάρετε το κοτόπουλο σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ψηθεί. Έπειτα, προσθέστε το καρότο και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να σωταριστεί και αυτό καλά.
3. Στη συνέχεια προσθέστε τις πιπεριές και το καλαμπόκι και σωτάρετε ακόμη για 5 λεπτά φροντίζοντας να ακατεύετε όλα τα υλικά της κατσαρόλας ώστε να μην κολλήσουν.
4. Μόλις ψηθούν όλα τα υλικά περιχύστε την κρέμα γάλακτος στο μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφρώς πηχτή σάλτσα. Κατόπιν, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά το τυρί. Ανακατέψτε πολύ καλά ώσπου να λιώσει τελείως το τυρί.
5. Πάρτε το πυρίμαχο ταψί και τοποθετήστε το πρώτο φύλλο ζύμης σφολιάτας. Πιέστε ελαφρά με τα δάκτυλά σας το φύλλο ώστε να ‘κάτσει’ σωστά στο ταψί. Με ένα μαχαίρι κόψτε περιμετρικά τη περισσευούμενη ζύμη.
6. Αδειάστε το μείγμα της πίτας στο ταψί και με ένα κουτάλι μετακινείστε το μείγμα ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια του ταψιού. Έπειτα, τοποθετήστε το δεύτερο φύλλο ζύμης και κόψτε με το μαχαίρι πάλι τη ζύμη που περισσεύει στο πλάι. Με τα χέρια σας κλείστε τη ζύμη γύρω γύρω διπλώνοντας τις άκρες στο εσωτερικό της πίτας (όπως φαίνεται στις εικόνες).
 





7. Χρησιμοποιώντας τον κρόκο αυγού αλείψτε την επιφάνεια της πίτας. Με ένα μικρό μαχαίρι χαράξτε την επιφάνεια της πίτας σε 3 παράλληλα σημεία για να ψηθεί στο εσωτερικό της.
8. Ψήστε την πίτα σας στους 180 C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει στην επιφάνειά της η πίτα. Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά για λίγα λεπτά και σερβίρετε την ζεστή.


No comments :

Post a Comment