Tuesday, 13 December 2016


     Oh the glorious days of Christmas baking continued. Moments like this, the whole family gathers around the kitchen to smell the butter that is melting, the spices that are being used and the warm athmosphere that surrounds the kitchen. Usually mums hold this role with young children helping around or grabing bites of baked goodies. Christmas songs playing on the background (my favourites are those of Frank Sinatra) and everyone is having a jolly time. 
     This year my role as a hostess or lady of the house was defined. After baking the most delicious Gingersnap cookies, I was found inside the kitchen once again, baking greek holiday cookies this time. In Greece, we have a lot of holiday treats, but this type of butter dough cookies called "Kourabyedes" are something every family bakes or at least buys from bakeries. It is my second favourite, as my number one holiday treat is another type of cookies, called "Melomakarona", which is cookies containing olive oil, orange zest and walnuts drowned in a syrop of honey and spices. Yummy, yummy! But...as these cookies take some time to make, and I don't have a lot of time these days, I decided to bake my second favourite which I present to you today.

Traditional Greek butter cookies (Kourabyedes)

ingredients (for about 40 cookies)

400gr softened butter
600gr all purposes flour shifted
150gr icing sugar shifted
30gr brandy (like Metaxa)
20gr rose water
100gr toasted almonds slightly chopped
1 teaspoon vanilla essence

How do I make it?

1. First step, put your butter on a bowl of standing mixer and start mixing it on medium to high speed for about 3 minutes until really soft. If you have a hand mixer, do the same (though harder). Add the icing sugar to the butter and continue mixing in the same speed for 2 more minutes.
2. Next, start adding the flour to the mixture little at a time and lower your mixing speed. A type of soft dough will start being created.
3. When your dough is formed add the brandy, vanilla and rose water and mix a bit more. Add your chopped almonds and mix for a final time.
4. Start preheating your oven to 180 C. In a clean surface spread your dough and start rolling it until you reach a thickness of about 1,5 to 2 cm. With your cookie cutters, cut the shapes of dough and transfer them carefully to a parchment paper placed on a pan. Do this for all the remaining dough. If you don't have cookie cutters you can shape your own cookies by shaping small balls close to the size of ping pong balls.
5. Bake your cookies for 15 to 18 minutes. It's essential that you have a look at your cookies around that time of baking because they might need less of more time depending on your oven. You want them barely golden at the sides.
6. When they are baked remove the pan immediately from the oven and let them cool. Dust a generous ammount of icing sugar on top and enjoy a couple of those with some coffee or alone.


Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες

υλικά (για περίπου 40 κομμάτια)

400γρ μαλακό βούτυρο
600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη 
30γρ κονιάκ (τύπου Metaxa)
20γρ ανθόνερο
100γρ ψημένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Πώς θα το φτιάξω;

1. Σαν πρώτο βήμα, τοποθετήστε το βούτυρο στο κάδο ενός μίξερ και χτυπήστε το βούτυρο σε μεσαία με υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει πολύ. Αν έχετε μίξερ χειρός πρέπει να κάνετε το ίδιο με λίγη παραπάνω δυσκολία. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίστε την ανάμειξη για 2 ακόμα λεπτά στην ίδια ένταση. 
2. Έπειτα, ξεκινήστε να προσθέτετε το αλεύρι σιγά σιγά και μειώστε την ταχύτητα ανάμειξης. Ένα είδος μαλακής ζύμης θα δημιουργηθεί.
3. Όταν η ζύμη σας έχει δημιουργηθεί προσθέστε το κονιάκ, τη βανίλια και το ανθόνερο και αναμείξτε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε τα αμύγδαλα και αναμείξτε για τελευταία φορά.
4. Ξεκινήστε την προθέρμανση του φούρνου στους 180C. Σε μια καθαρή επιφάνεια ρολάρετε την ζύμη σας με έναν πλάστη μέχρι να έχει πάχος 1,5 με 2 εκατοστά. Κόψτε σχήματα με τα κουπάτ σας για όλη τη ζύμη. Εάν δεν έχετε κουπάτ πλάστε μικρές μπαλίτσες στο μέγεθος της μπάλας του πινγκ πονγκ. Προσεχτικά μεταφέρετε τα άψητα μπισκότα σε ένα χαρτί ψησίματος που θα έχετε τοποθετήσει πάνω σε μεγάλο ταψί.
5. Ψήστε τους κουραμπιέδες για 15 με 18 λεπτά. Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάτε το ψήσιμό τους, διότι μπορεί να χρειάζονται λιγότερο ψήσιμο. Δεν θέλουμε να παραψηθούν οι κουραμπιέδες, απλά να ροδίσουν ελαφρά στις άκρες.
6. Όταν είναι έτοιμα βγάλτε τα απευθείας από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Προσθέστε από πάνω αρκετή ποσότητα ζάχαρη άχνη και απολαύστε τα με μια κούπα ζεστό καφέ ή σκέτα.

No comments :

Post a Comment