Saturday 7 November 2020

WHITE AND SOUR TARHANA (ΤΡΑΧΑΝΑΣ) WITH PORK SAUSAGE


     Hello friends! Everything seems so different nowadays, depending on where everyone is staying. Whatever the situation you are living in, there are always positive things to look forward to or to fight for. We took a bit of a big break this year, with only one recipe posted in June. With everything that was happening in our personal lives (hint: we got married!) and the global pandemic. There were good and bad things that happened this year, but towards the end of it we are keeping only the good ones and hoping for better days ahead.
---
     Γεια σας φίλοι μου! Όλα φαίνονται τόσο διαφορετικά πλέον, ανάλογα με το πού μένει ο καθένας. Όποια και να είναι η κατάσταση εκεί που μένετε, υπάρχουν πάντα θετικά πράγματα να λαχταράς ή να πολεμάς για αυτά. Πήραμε ένα σχετικά μεγάλο διάλειμμα  αυτή τη χρονιά, με μόνο μια συνταγή τον Ιούνιο. Με όλα αυτά που συμβαίναν στην προσωπική μας ζωή (παντρευτήκαμε βρε!) και την παγκόσμια πανδημία. Υπήρξαν καλά και κακά συμβάντα αυτόν τον χρόνο, αλλά κοντά στο τέλος της χρονιάς συγκρατούμε μόνο τα θετικά και ελπίζουμε για καλύτερες μέρες μπροστά.



     Since the weather is getting colder by the days, it's the perfect time to start craving (and cooking) for richer foods. The ones we all like to call "comfort foods". Comfort is what brings us joy during the freezing winter and brings us closer to friends and family.  
     We wanted to bring to you a recipe that is easy to make, doesn't take a lot of time, but is definitely something you don't make every day. Grains are so versatile and can be a side-kick to a glorious main dish or be the star of a main dish on their own. In this recipe the star is a not so popular grain, the tarhana. Tarhana is a dried mixture of fermented grain with yoghurt or milk. Mainly found in Southeast and Middle East cuisines. The Greek type, called "trachanas" contains cracked wheat or a couscous-like paste and fermented milk (Wikipedia). We are making this type of tarhana today and enjoying it with some grilled sausage and a glass of wine. Perfect for a night at home.
---
    Μιας και ο καιρός αρχίζει να κρυώνει καθώς περνάν οι μέρες, είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να λαχταράμε (και να μαγειρεύουμε) πιο πλούσια φαγητά. Εκείνα που μας αρέσει να αποκαλούμε "comfort foods" (φαγητά της άνεσης/ανακούφισης). Η άνεση μας φέρνει χαρά τις κρύες ημέρες του χειμώνα και μας φέρνει πιο κοντά με φίλους και οικογένεια.  
     Θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μια συνταγή που είναι εύκολη, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο, αλλά σίγουρα είναι κάτι που δεν μαγειρεύεται κάθε μέρα. Τα σιτηρά είναι τόσο πολύπλευρα και μπορούν είτε να συνοδεύουν εξαίσια ένα υπέροχο κυρίως πιάτο, είτε να είναι μόνα τους ο σταρ του κυρίως πιάτου. Σε αυτή την συνταγή ο σταρ είναι ένα όχι τόσο δημοφιλές σιτηρό, ο τραχανάς. Ο Τραχανάς είναι ένα ξηρό μείγμα ζυμωμένου σιτηρού με γιαούρτι ή γάλα. Κυρίως ανευρίσκεται στις νοτιοανατολικές ή Μέσης Ανατολή κουζίνες. Ο ελληνικός τραχανάς αποτελείτε από σπασμένο σιτάρι και ζυμωμένο γάλα (Wikipedia).  Εμείς μαγειρεύουμε αυτό τον τύπο του τραχανά και το συνοδεύουμε με λίγο ψητό λουκάνικο και ένα πέοτήρι κρασί. Υπέροχο για μια νύχτα στο σπίτι.


WHITE AND SOUR TARHANA WITH PORK SAUSAGE

Ingredients
1 medium carrot (in small cubes)
1 large onion (chopped in small pieces)
200gr tarhana (white, sour)
50gr parmesan or Gruyère cheese
5gr butter
500ml vegetable or meat broth
salt, pepper
2 meat (or vegetable) sausages of choice

How do I make it?
1. Place the two sausages in a small pan with protective baking paper and cook in the oven until the sausages are brownish a bit and still have juices. This depends on the type of sausage and the size. We cooked ours for 20 minutes in 180C.
2. In a medium pot, sauté together in medium heat the carrot and onion in some extra virgin olive oil until a bit soft (about 3 minutes). Add the tarhana and continue to sauté for about 2 more minutes. At this point add some salt and pepper according to wish.
3. Start adding the broth in the pot slowly. You may need more or less than 500ml. The consistence should be similar to that of risotto. Continue cooking until the tarhana starts softening and the mixture starts becoming a bit sticky and it's difficult to stir it with a spoon.
4. Once tarhana has soften and you have the desired consistency, take the pot off the heat and add the butter and cheese. Stir well until the cheese and butter have melted into the tarhana. Give it a taste to see if you want to add more salt or pepper. Let the tarhana cool down for 5 minutes before serving.
5. To serve, place a generous amount of tarhana on a deep plate or bowl and place on top the sausage in small pieces. Enjoy immediately!
---
ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΙ ΞΙΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

Υλικά
1 μεσαίο καρότο (κομμένο σε κυβάκια)
1 ξηρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
200γρ τραχανάς
50γρ τυρί παρμεζάνα ή τύπου Gruyère
5γρ βούτυρο
500ml ζωμός λαχανικών ή κρέατος
αλάτι, πιπέρι
2 λουκάνικα κρέατος (ή χορτοφαγικά) επιλογής

Πώς θα το φτιάξω;
1. Τοποθετείστε τα λουκάνικα σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και μαγειρέψτε στο φούρνο μέχρι τα λουκάνικα να έχουν πάρει όμορφο καφετί χρώμα και διατηρούν ακόμα τα ζουμιά τους. Αυτό εξαρτάται από το είδος λουκάνικων  και το μέγεθος. Εμείς μαγειρέψαμε τα δικά μας για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
2. Σωτάρετε σε μια μεσαία κατσαρόλα το καρότο και το κρεμμύδι σε μεσαία φωτιά με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 3 λεπτά). Προσθέστε τον τραχανά και συνεχίστε το σωτάρισμα για περίπου 2 λεπτά ακόμα. Σε αυτό το σημείο προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα.
3. Ξεκινήστε να προσθέτετε τον ζωμό σε μικρές δόσεις. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο από 500ml. Η πυκνότητα θα πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή του ριζότου. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι ο τραχανάς να μαλακώσει και το μείγμα αρχίσει να γίνεται ελαφρά κολλώδες και να είναι δύσκολο το ανακάτεμα με ένα κουτάλι.
4. Μόλις ο τραχανάς έχει μαλακώσει και έχετε την επιθυμητή πυκνότητα, κλείστε τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο και το τυρί. Ανακατέψτε καλά τον τραχανά μέχρι να λιώσουν τελείως το βούτυρο και το τυρί. Δοκιμάστε για αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τον τραχανά να κρυώσει ελαφρά για 5 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
5. Για το σερβίρισμα, προσθέστε σε ένα βαθύ πιάτο ή μπωλ μια γενναιόδωρη ποσότητα τραχανά και προσθέστε από πάνω το λουκάνικό σας σε κομμάτια. Απολαύστε άμεσα!


No comments :

Post a Comment