Wednesday 18 November 2020

DANISH RYE BREAD ROLLS STYLED TWO WAYS

     There is nothing better than waking up on a Sunday morning only to smell some freshly brewed coffee and something being baked in the oven. Especially in winter months, this is my favourite way to wake up. That and my dog sniffing my face and wailing her tail. Last Sunday I was so happy that we had put some delicious dough into a big bowl to rise the night before and we could just pop it in the oven to bake. Currently, my obsession is rye bread and I thought "What better way to enjoy the cloudy days by having a delicious and homemade bread"?

---

     Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξυπνάς πρωί Κυριακής και να μυρίζεις φρέσκο καφέ και κάτι να ψήνεται στον φούρνο. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες αυτός είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να ξυπνάω. Αυτός και το σκυλί μου να μυρίζει το πρόσωπό μου και να κουνάει χαρούμενα την ουρά της. Την περασμένη Κυριακή ήμουν τόσο χαρούμενη που είχαμε αφήσει λίγη ζύμη να σηκωθεί σε ένα μπολ το προηγούμενο βράδυ και το πρωί απλά μπορούσαμε να τη βάλουμε στο φούρνο να ψηθεί. Αυτή τη στιγμή το κόλλημά μου είναι το ψωμί σίκαλης και σκέφτηκα "Τι καλύτερος τρόπος να απολαύσεις τις συννεφιασμένες ημέρες από το να έχεις ένα νοστιμότατο και χειροποίητο ψωμί";



    I admire the Scandinavians for their simplicity. Similar to the Japansese, they apply minimalism in their internal designs and food. They have simple recipes that are inspired by the local agriculture and climate, but definitely they are unique and tasty. The Dasish in particular have a staple in their homes called Rugbrød. This bread can be found in several varieties, but essentially is a rye based bread that contains rye flour, rye kernels and other seeds (pumpkin, sunflower and other). A simple slice of Rugbrød with butter is the basis of a Smørrebrød (open sandwich). In this recipe, we're not making the rye bread that I described exactly, but instead bread rolls that are close enough to a danish Rugbrød. We thought of showing different toppings, and the two chosen for this recipe were the winners!
---
     Θαυμάζω τους Σκανδιναβούς για την απλότητά τους. Παρόμοια με τους Ιάπωνες, εφαρμόζουν τον μινιμαλισμό στον εσωτερικό σχεδιασμό και στο φαγητό. Έχουν απλές συνταγές που εμπνέονται από την τοπική γεωργία και το κλίμα, αλλά σίγουρα είναι μοναδικές και νόστιμες. Οι Δανοί έχουν ειδικότερα ένα βασικό προϊόν στα σπίτια τους που ονομάζεται Rugbrød. Αυτό το ψωμί μπορεί να βρεθεί σε διάφορες ποικιλίες, αλλά ουσιαστικά είναι ένα ψωμί με βάση τη σίκαλη που περιέχει αλεύρι σίκαλης, σπόρους σίκαλης και άλλους σπόρους (κολοκύθα, ηλίανθος και άλλα). Μια απλή φέτα Rugbrød με βούτυρο είναι η βάση ενός Smørrebrød (ανοιχτό σάντουιτς). Σε αυτήν τη συνταγή, δεν φτιάχνουμε το ψωμί σίκαλης που περιέγραψα ακριβώς, αλλά αντ 'αυτού ψωμάκια που είναι αρκετά κοντά σε ένα δανέζικο Rugbrød. Σκεφτήκαμε να δείξουμε διαφορετικά toppings, και οι δύο επιλογές που επιλέχθηκαν για αυτή τη συνταγή ήταν οι νικητές!


Danish Rye Bread Rolls Styled Two Ways

Ingredients

For the rye bread rolls (makes about 8 rolls) / recipe inspired by Bronte Aurell in The ScandiKitchen
50gr rye kernels
25gr sunflower seeds (about 20gr more for topping)
25gr pumpkin seeds (about 20gr more for topping)
25gr crushed flaxseeds
7gr dried yeast
50ml lukewarm water
125 ml buttermilk
2 Tablespoons sunflower oil (or other vegetable oil)
1 teaspoon salt
1 teaspoon molasses 
100gr rye whole wheat flour
250gr white flour (preferably strong type)
egg yolk for brushing

Topping 1: soft egg and trout
1 egg poached (can also use soft-boiled)
50gr trout in small pieces
handful of baby leaves (like spinach)
bean spread or other spread of choice
1 teaspoon chopped chives
balsamic cream

Toppin 2: cherry jam with "tomme fleurette" cheese 
2 teaspoons cherry jam (or other not very sweet jam)
30gr "tomme fleurette" cheese (in Switzerland) or brie
handful of rucolla salad
handful of chopped walnuts

How do I make it?

For the bread rolls
1. Place the rye kernels, sunflower seeds, pumpkin seeds and flaxseeds in a medium pot with some water to cover. Boil the mixture for a few minutes in medium heat (approx. 5 minutes). Pour the mixture in a strainer and let cold water run through to cool and clean. Let to the side.
2. Pour the lukewarm water and dried yeast in a bowl and whisk well. Cover the bowl with plastic wrap and let it rest for 15 minutes.
3. Gently warm the buttermilk in a pan to lukewarm. Pour the buttermilk and activated yeast in a bowl of a stand mixer. Add the oil, salt, molasses and rye flour and mix well with a dough hook. Then add the rye kernels and seeds mixture from step 1. Start slowly adding the white flour until you get a slightly sticky and elastic dough. Cover the bowl with an elastic wrap and leave to rise overnight (best) or for 2 hours at least.
4. Flour a clean surface and transfer the dough which should be double in size at this stage. Knead the dough and add some flour if the dough is still sticky. Once the dough is ready and using a rolling pin (or hands) roll the dough to a 10 x 20 rectangle about 5cm thick. Cut the dough into 8 equal squares. Brush the surface of the rolls with the egg yolk and sprinkle some sunflower and pumpkin seeds on top.
5. Place the rolls in a pan with baking sheets. Cover them with a clean towel and let them rise for 30 minutes again. Bake the rolls in preheated oven at 180C for 15 minutes. Remove from the over and let them cool.

For the Topping 1
Cut one bread roll carefully in half sideways. Place the bottom of the roll in a plate and cover with your spread of choice. Top with the handful of salad, then the pieces of trout. Finally, put the egg on top. Sprinkle with the chives and the balsamic creme. Enjoy!

For the Topping 2
Cut one bread roll carefully in half sideways. Place the bottom of the roll in a plate and place a handful of rucolla salad. Top with the soft cheese of choice and then with the cherry jam. To finish, sprinkle some walnuts on top. Double enjoy!

Δανέζικο ψωμί σίκαλης με δύο τρόπους

Συστατικά

Για τα ψωμάκια σίκαλης (κάνει περίπου 8 ψωμάκια) / συνταγή εμπνευσμένη από την Bronte Aurell στο The ScandiKitchen
50γρ πυρήνες/σπόροι σίκαλης
25γρ σπόροι ηλίανθου (περίπου 20 γραμμάρια περισσότερο για το τέλος)
25γρ σπόροι κολοκύθας (περίπου 20 γραμμάρια περισσότερο για το τέλος)
25γρ αλεσμένος λιναρόσπορος
7γρ ξηρή μαγιά
50 ml χλιαρό νερό
125 ml βουτυρόγαλα (buttermilk)
2 κουταλιές ηλιέλαιο (ή άλλο φυτικό έλαιο)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μελάσα
100γρ αλεύρι ολικής αλέσεως σίκαλης
250γρ. λευκό αλεύρι (κατά προτίμηση σκληρό)
κρόκος αυγού για το τέλος

Εκδοχή 1: μαλακό αυγό και πέστροφα
1 αυγό ποσέ (μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί soft-boiled)
50γρ πέστροφα σε μικρά κομμάτια
χούφτα φύλλα baby spinach
spread φασολιών ή άλλη επιλογή
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
βαλσάμικο κρέμα

Εκδοχή 2: μαρμελάδα κεράσι με τυρί "tomme fleurette"
2 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα κεράσι (ή άλλη όχι πολύ γλυκιά μαρμελάδα)
30γρ τυρί "tomme fleurette" (στην Ελβετία) ή brie
χούφτα σαλάτα rucolla
χούφτα ψιλοκομμένα καρύδια

Πώς το φτιάχνω;

Για τα ψωμάκια
1. Τοποθετήστε τους πυρήνες σίκαλης, τους ηλιόσπορους, τους σπόρους κολοκύθας και τους λιναρόσπορους σε μια μεσαία κατσαρόλα με λίγο νερό για να το καλύψετε. Βράζουμε το μείγμα για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά (περίπου 5 λεπτά). Ρίξτε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι και αφήστε το κρύο νερό να περάσει για να κρυώσει και να καθαριστεί. Αφήστε το μείγμα στο πλάι.
2. Ρίξτε το χλιαρό νερό και την ξηρή μαγιά σε ένα μπολ και χτυπήστε καλά. Καλύψτε το μπολ με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
3. Ζεστάνετε απαλά το βουτυρόγαλα σε μια κατσαρόλα για να γίνει χλυαρό. Ρίξτε το βουτυρόγαλα και την μαγιά σε ένα μπολ stand mixer. Προσθέστε το έλαιο, το αλάτι, τη μελάσα και το αλεύρι σίκαλης και ανακατέψτε καλά με ένα γάντζο ζύμης. Στη συνέχεια, προσθέστε τους πυρήνες σίκαλης και το μείγμα σπόρων από το βήμα 1. Ξεκινήστε αργά προσθέτοντας το άσπρο αλεύρι μέχρι να έχετε μια ελαφρώς κολλώδη και ελαστική ζύμη. Καλύψτε το μπολ με ένα ελαστικό περιτύλιγμα και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί όλη τη νύχτα (καλύτερα) ή τουλάχιστον για 2 ώρες.
4. Αλευρώστε μια καθαρή επιφάνεια και μεταφέρετε τη ζύμη που θα πρέπει να έχει διπλό μέγεθος σε αυτό το στάδιο. Ζυμώνουμε τη ζύμη και προσθέτουμε λίγο αλεύρι εάν η ζύμη είναι ακόμα κολλώδης. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη και χρησιμοποιώντας έναν πλάστη (ή τα χέρια) ρολλάρετε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο 10 x 20 επιφάνειας και πάχους περίπου 5 εκατοστών. Κόψτε τη ζύμη σε 8 ίσα τετράγωνα. Βουρτσίστε την επιφάνεια των κυλίνδρων με τον κρόκο του αυγού και πασπαλίστε μερικούς σπόρους ηλίανθου και κολοκύθας στην κορυφή.
5. Τοποθετήστε τα ρολά σε ένα ταψί με φύλλα ψησίματος. Καλύψτε τα με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τα να σηκωθούν ξανά για 30 λεπτά. Ψήνουμε τα ρολά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 15 λεπτά. Αφαιρέστε από πάνω και αφήστε τα να κρυώσουν.

Για το Topping 1
Κόψτε προσεκτικά ένα ρολό ψωμιού στη μέση πλαγίως. Τοποθετήστε το κάτω μέρος του ψωμιού σε ένα πιάτο και καλύψτε με το spread της επιλογής σας. Προσθέστε τη χούφτα σαλάτας και μετά την πέστροφα. Τέλος, βάλτε το αυγό στην κορυφή. Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο και την κρέμα βαλσάμικο. Απολαύστε!

Για το Topping 2
Κόψτε προσεκτικά ένα ρολό ψωμιού στη μέση πλαγίως. Τοποθετήστε το κάτω μέρος του ψωμιού σε ένα πιάτο και τοποθετήστε μια χούφτα σαλάτα rucolla. Γεμίστε με το μαλακό τυρί της επιλογής και στη συνέχεια με τη μαρμελάδα κεράσι. Για να τελειώσετε, πασπαλίστε μερικά καρύδια στην κορυφή. Διπλή απόλαυση!









1 comment :

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete