Easter time is one of the most celebrated periods in Greek culture. It's a time where the family mostly gets together and celebrates, among the religious part of Easter the gastronomic part as well. One of the most common and loved recipe is the one for Easter cookies. It's also a very loved and special one for me, as it reminds me a lot of my late grandmother who used to make these cookies a bit before Easter Sunday, when we could finally eat them. This recipe speaks of memories of love and family moments.
---
Το Πάσχα είναι μια από τις πιο εορτασμένες περιόδους στην ελληνική κουλτούρα. Είναι μια περίοδος που όλη η οικογένεια μαζεύεται μαζί και γιορτάζει, εκτός από το θρησκευτικό κομμάτι του Πάσχα, το γαστρομικό επίσης. Μια από τις πιο συχνές και αγαπημένες συνταγές είναι αυτή για πασχαλινά κουλουράκια. Είναι ακόμη μια πολύ αγαπημένη και ιδιαίτερη συνταγή για εμένα, καθώς μου θυμίζει πολύ τη γιαγιά μου η οποία έπλαθε τα κουλουράκια λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα, όποτε και μπορούσαμε να τα φάμε. Αυτή η συνταγή ξεχυλίζει από αναμνήσεις αγάπης και οικογενειακών στιγμών.
The recipe is quite simple in ingredients and this makes it easy for everyone to make. The addition of orange zest in the dough gives the cookies a citrusy flavour and smell and sets them apart from other vanilla cookies. Of course the shape of the cookies can be anything you want, but here in this recipe presentation, we show the most traditional shape that is commonly used in greek families.
---
Η συνταγή είναι αρκετά απλή σε συστατικά και αυτό την κάνει εύκολη για όλους στην εφαρμογή. Η προσθήκη ξύσματος πορτοκαλιού στη ζύμη δίνει στα κουλούρια μια εσπεριδοειδή γεύση και μυρωδιά και τα ξεχωρίζει από άλλα κοτλο´τρια βανίλιας. Φυσικά το σχήμα μπορεί να είναι όπως θέλετε εσείς, αλλά σε αυτή την παρουσίαση συνταγής, εμείς σας δείχνουμε το πιο παραδοσιακό σχήμα πλεξούδας που χρησιμοποιείται πιο συχνά στις ελληνικές οικογένειες.
Greek Easter Cookies
ingredients
175 gr butter in room temperature
175 gr icing sugar (in powder form)
90 gr milk
1 medium egg
2 yolks from medium to small eggs
25 gr honey
525 gr flour for all purposes
1 teaspoon baking powder
zest from one orange
1 teaspoon vanilla extract
extra egg for coating
How do I make it?
1. Put in a bowl of a standing mixer the butter, icing sugar, orange zest, vanilla extract and honey. Mix ingredients very well in medium speed for about 1 minute. Then increase the speed and continue mixing until the mixture becomes fluffy.
2. In another bowl, mix together with a hand mixer or a whisk the milk, egg and egg yolks until all ingredients are well incorporated.
3. Go back to the bowl of standing mixer from step 1 and pour in slowly the liquid mixer you created from step 2. Mix well in medium speed until the ingredients are incorporated together. Don't worry if your mixture looks a bit lumpy at this point. It
4. Take the bowl out of the standing mixer and you will be using a rubber spatula or scraper. Start pouring inside the bowl the flour and baking powder in small doses, while you use your spatula to mix everything together. The reason we do this is we don't want to overwork the dough. In the end you should get a soft and easy to handle dough. Cover the dough in a plastic membrane and place in the fridge for one hour.
5. After one hour has passed, take out your dough. It's time to shape those cookies! Take a small amount from the dough and shape it in a long line. Then roll the dough in the shape of a braid (please see photo example below after recipe in Greek). Place each braided cookie in a large pan covered with baking sheet. You can do other shapes if you want. Once you've run out of dough to shape, coat the top of each cookie with egg using a small brush.
6. Bake the cookies in a pre-heated oven at 180C for 15 to 20 minutes. Start with 15 minutes (that's how much it took us) and check the cookies after that if you like the colour the cookies have. Also, if you want the cookies a bit on the crunchier side, you should bake them for about 20 minutes or more based on how strong your oven is.
7. Let the cookies cool down a bit before eating them.
---
Πασχαλινά κουλουράκια
υλικά
175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
175 γρ. ζάχαρη άχνη (σε μορφή σκόνης)
90 γρ. γάλα
1 μεσαίο αυγό
2 κρόκους από μεσαία ή μικρά αυγά
25 γρ. μέλι
525 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
επιπλέον αυγό για επικάλυψη
Πώς το φτιάχνω;
1. Βάλτε σε ένα μπολ μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα από πορτοκάλι, το εκχύλισμα βανίλιας και το μέλι. Ανακατέψτε τα συστατικά πολύ καλά σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια, αυξήστε την ταχύτητα και συνεχίστε την ανάμιξη έως ότου το μείγμα γίνει αφράτο.
2. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε με ένα μίξερ χειρός ή χτυπήστε ελαφρά με έναν αυγοδάρτη το γάλα, το αυγό και τους κρόκους αυγού έως ότου ενσωματωθούν όλα τα συστατικά.
3. Επιστρέψτε στο μπολ του μίξερ από το βήμα 1 και ρίξτε αργά το υγρό μείγμα που δημιουργήσατε από το βήμα 2. Ανακατέψτε καλά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα συστατικά. Μην ανησυχείτε αν το μείγμα σας φαίνεται λίγο άμορφο σε αυτό το σημείο.
4. Βγάλτε το μπολ από το μίξερ και θα χρησιμοποιήσετε μια λαστιχένια σπάτουλα ή χούφτα ζαχαροπλαστικής σε αυτό το σημείο. Ξεκινήστε να ρίχνετε μέσα στο μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μικρές δόσεις, ενώ χρησιμοποιείτε τη σπάτουλα σας για να ανακατέψετε τα πάντα. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ότι δεν θέλουμε να ανακατέψουμε πολύ τη ζύμη. Στο τέλος θα πρέπει να έχετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Καλύψτε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τη στο ψυγείο για μία ώρα.
5. Αφού περάσει μία ώρα, βγάλτε τη ζύμη σας. Ήρθε η ώρα να πλάσετε τα κουλούρια! Πάρτε μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη και πλάστε την σε μια μακριά λωρίδα. Στη συνέχεια, τυλίξτε τη ζύμη σε σχήμα πλεξούδας (δείτε το παρακάτω παράδειγμα φωτογραφίας μετά τη συνταγή στα ελληνικά). Τοποθετήστε κάθε κουλούρι σε ένα μεγάλο ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος. Μπορείτε να κάνετε άλλα σχήματα εάν θέλετε. Μόλις πλάσετε όλη τη ζύμη, καλύψτε την επιφάνεια κάθε κουλουριού με αυγό χρησιμοποιώντας μια μικρή βούρτσα.
6. Ψήστε τα κουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 15 έως 20 λεπτά. Ξεκινήστε να ψήνετε με 15 λεπτά (εμάς τόσο μας πήρε) και κοιτάξτε τα κουλούρια αν σας αρέσει το χρώμα που έχουν. Επίσης, αν θέλετε τα μπισκότα λίγο πιο τραγανά, θα πρέπει να τα ψήσετε για περίπου 20 λεπτά ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας.
7. Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν λίγο πριν τα φάτε.
No comments :
Post a Comment