Sunday 16 May 2021

COLD PASTA SALAD WITH ASPARAGUS, FETA CHEESE AND LEMON YOGHURT DRESSING

 


     The temperatures have risen (not everywhere) and we are one step closer to sunny summer. The difference can be seen in our food choices as well. A refreshing smoothie for breakfast, a lighter salad for lunch or a barbecue for dinner. Whatever it is, it's a sign that we no longer crave heavier foods. But still when we think of comfort, we think of pasta. One of my favourite meal to eat during the warmer days that is filling and doesn't require a lot of effort are cold pasta salads. In this salad we propose today, the stars are the green asparagus and feta cheese. A perfect combination if you ask me.
---
     Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει (όχι παντού) και βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο ηλιόλουστο καλοκαίρι. Η διαφορά μπορεί να φανεί ήδη στις επιλογές φαγητού μας. Ένα δροσερό σμούδι για πρωϊνό, μια ελαφριά σαλάτα για μεσημεριανό ή ένα μπάρμπεκιου για δείπνο. Ό,τι και να είναι, είναι σημάδι πως δεν επιθυμούμε πλέον "βαριά" φαγητά. Αλλά ακόμα όταν σκεφτόμαστε για φαγητό comfort, σκεφτόμαστε τα ζυμαρικά. Ένα αγαπημένο μου πιάτο που μου αρέσει να τρώω τις πιο ζεστές ημέρες που χορταίνει και δεν απαιτεί αρκετή προσπάθεια είναι η σαλάτες με ζυμαρικά. Στη σαλάνα που προτείνουμε σήμερα οι σταρ είναι το πράσινο σπαράγγι και η φέτα. Ένας τέλειος συνδυασμός αν με ρωτάτε.



Cold Pasta Salad with Asparagus, Feta Cheese and Lemon Yoghurt Dressing

ingredients (for 3-4 persons)
300gr dry whole wheat penne
15 asparagus spears
100gr button mushrooms (thin sliced)
200gr feta cheese cut in cubes
salt, pepper

for the dressing
juice from one large lemon
200gr strained yoghurt (thick Greek Yoghurt type)
2 garlic cloves
4 tablespoons olive oil or avocado oil
2 tablespoons tahini
2 tablespoons soy sauce

How do I make it?
1. Cook your whole wheat pasta according to instructions. When they are cooked, place them in a strainer and let cold water run through them for several minutes. We want them to stop cooking and also cool down for the salad. Leave them on the side.
2. Fill a large pot with water and turn heat on medium. Clean your asparagus with a peeler by removing the skin from the main body, not the tip. You can also take out the last part of the asparagus by cutting out about 1/4 of the asparagus end. Once the water in the pot is shimmering (not boiling!), put the asparagus spears inside and let them cook for 5 minutes. Remove them immediately and place them in a large bowl with water and ice cubes you've prepared before. Once they are cooled down, cut them in small pieces.
3. Use a pan to cook the mushrooms by adding some olive oil or butter, for better flavour. Add some salt and pepper to your taste. Cook the mushrooms until they have soften for about 10 minutes in medium heat. 
4. It's time to make your dressing. Put all the ingredients for the dressing in a blender and mix well for 2 minutes or until well incorporated. Taste a bit the dressing and add more soy sauce or more lemon juice according to your preference.
5. To make the salad use a large bowl and place the cooked pasta. Then add the cooked mushrooms, the asparagus and feta cheese and mix with a large spoon. Finally add the dressing and mix one more time, but this time make sure the sauce goes everywhere and covers all the ingredients. Serve in small bowls and add some pepper or additional feta on top. Enjoy!
---
Κρύα Σαλάτα Ζυμαρικών με  Σπαράγγια, Τυρί Φέτα και dressing Γιαούρτι Λεμόνι

υλικά (για 3-4 άτομα)
300γρ ξηρές πέννες ολικής αλέσεως
15 σπαράγγια
100γρ μανιτάρια (σε λεπτές φέτες)
200γρ τυρί φέτα κομμένο σε κύβους
αλάτι, πιπέρι

για το dressing
χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
200γρ στραγγιστό γιαούρτι 
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο
2 κουταλιές ταχίνι
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας

Πώς το φτιάχνω;
1. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν μαγειρευτούν, τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι και αφήστε κρύο νερό να περάσει μέσα από αυτά για αρκετά λεπτά. Θέλουμε να σταματήσουν να μαγειρεύονται και επίσης να κρυώσουν για τη σαλάτα. Αφήστε τα στο πλάι.
2. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ανάψτε σε μεσαία φωτιά. Καθαρίστε τα σπαράγγια σας με αποφλοιωτή αφαιρώντας το δέρμα από το κύριο σώμα και όχι από την κεφαλή του σπαραγγιού. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε το τελευταίο μέρος των σπαραγγιών κόβοντας περίπου το 1/4 του άκρου σπαραγγιού. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα κοχλάσει (δεν βράζει!), βάλτε τα σπαράγγια μέσα και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 5 λεπτά. Αφαιρέστε τα αμέσως και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και παγάκια που έχετε προετοιμάσει από πριν. Μόλις κρυώσουν, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.
3. Χρησιμοποιήστε ένα τηγάνι για να μαγειρέψετε τα μανιτάρια προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, για καλύτερη γεύση. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση σας. Μαγειρέψτε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
4. Ήρθε η ώρα να φτιάξετε το dressing. Βάλτε όλα τα συστατικά για τη σάλτσα σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε καλά για 2 λεπτά ή μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Δοκιμάστε λίγο το dressing και προσθέστε περισσότερη σάλτσα σόγιας ή περισσότερο χυμό λεμονιού ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
5. Για να φτιάξετε τη σαλάτα χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετήστε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά. Στη συνέχεια προσθέστε τα μαγειρεμένα μανιτάρια, το σπαράγγι και το τυρί φέτα και ανακατέψτε με ένα μεγάλο κουτάλι. Τέλος, προσθέστε το dressing και ανακατέψτε μία ακόμη φορά, αλλά αυτή τη φορά βεβαιωθείτε ότι το dressing πηγαίνει παντού και καλύπτει όλα τα συστατικά. Σερβίρετε σε μικρά μπολ και προσθέστε λίγο πιπέρι ή επιπλέον φέτα από πάνω. Απολαύστε!





No comments :

Post a Comment