Saturday 13 June 2015

LEMON CURD ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΣΟΔΑΣ


     Τον τελευταίο καιρό συνηθίζω να θέλω κάτι αλμυρό για πρωινό και συνήθως επιλέγω μια φέτα ψωμιού με λίγο λιωμένο αβοκάντο και βραστό ή ποσέ αυγό από πάνω. Απλά το λατρεύω! Όμως, κάποιες φορές ξυπνάω και λιγουρεύομαι κάτι πιο γλυκό που συνήθως να περιέχει και φρούτα. Λίγη μαρμελάδα με μια ζεστή φετούλα ψωμί ακούγεται ονειρική για τα πρωινά που ξυπνάς χωρίς ξυπνητήρι και χωρίς έννοιες.
     Αποφάσισα να φτιάξω μια διαφορετική μαρμελάδα, που δεν την είχα δοκιμάσει ποτέ ξανά, όμως, την είχα δει να τριγυρίζει σε food blogs και ιδιαίτερα στο pinterest. Η lemon curd έχει ιδιαίτερο άρωμα λεμονιού, χωρίς να είναι πολύ γλυκιά, και αφήνει μια γλυκόξινη γεύση στο τέλος. Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από μια αγαπημένη food blogger, την Renee Kemps, η οποία έχει αυτή την απλότητα και τον μινιμαλισμό που εκφράζει τους Σκανδιναβούς. Ζει στο Άμστερνταμ, σπουδάζει Αγγλική Φιλολογία και οι φωτογραφίες της είναι τόσο καθαρές και γεμάτες ζωντανό χρώμα που θέλεις να αγγίξεις το φαγητό από την οθόνη και να το φας! 


     Μια μικρή παραλλαγή στη συνταγή, η προσθήκη καστανής ζάχαρης, εκτός ότι άλλαξε λίγο το χρώμα της συνηθισμένης lemon curd, την έκανε λιγότερο γλυκιά. Όμως, χωρίς ζεστό ψωμάκι τι να την κάνεις την lemon curd; Μια φρέσκια και εύκολη συνταγή από ένα βιβλίο που έχω αγαπήσει, το Πεντανόστιμα Ψωμιά. Για όσες είστε τεμπέλες ή απλά δεν έχετε χρόνο για ζυμώματα ξανά και ξανά, αυτή η συνταγή για ψωμί σόδας θα σας απαλλάξει από κουραστικές διαδικασίες. Το ψωμί φουσκώνει αρκετά μόνο του εξαιτίας του συνδυασμού της μαγειρικής σόδας και του γάλακτος (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξινόγαλα).



     Lemon Curd (εμπνευσμένη από τη συνταγή της Renee Kemps)

υλικά (για ένα μέτριο βαζάκι)

200ml χυμό λεμονιού
2 αυγά
3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές βούτυρο
ξύσμα από 4 λεμόνια

πώς θα το φτιάξω;

    Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε μαζί τα αυγά, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέστε το βούτυρο και μειώστε την ένταση της φωτιάς συνεχίζοντας να ανακατεύετε για λίγο ακόμα. Βγάλτε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Έπειτα μεταφέρετέ το σε ένα βαζάκι και βάλτε το στο ψυγείο.

     Ψωμί σόδας (από το βιβλίο Πεντανόστιμα Ψωμιά)

υλικά (για ένα μικρό καρβελάκι)

250 γρ. σκληρό αλεύρι ή αλεύρι ολικής αλέσεως
6 γρ. αλάτι
4 γρ. μαγειρική σόδα
260 γρ. πλήρες γάλα ή βουτυρόγαλα

πώς θα το φτιάξω;

1. Ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα σε ένα μπωλ.
2. Προσθέτετε το γάλα ή βουτυρόγαλα στο προηγούμενο μείγμα. Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένα καλό μείγμα, αλλά μην το παρακάνετε. 
3. Αλευρώστε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας. Μεταφέρετε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια.
4. Πλάστε τη ζύμη σε μια μικρή μπάλα και πιέστε την ελαφρά. Κυλίστε την σε αρκετό άσπρο αλεύρι ή ολικής άλεσης. 
5. Χαράξτε έναν βαθύ σταυρό στην επιφάνεια του ψωμιού.
6. Τοποθετείστε το ψωμί σε ταψί όπου θα έχετε λαδώσει ή θα έχετε τοποθετήσει λαδόκολλα.
7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (ελέγξτε εάν ο φούρνος σας έχει ειδικές οδηγίες για ψήσιμο ψωμιού και ακολουθείστε αυτές) για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά. Ένα κόλπο για να ξέρετε εάν είναι έτοιμο το ψωμί σας είναι να το αναποδογυρίσετε και να το χτυπήσετε ελαφρά στο κάτω μέρος. Αν ακούγεται κούφιο, τότε είναι έτοιμο.
8. Όταν είναι έτοιμο το τοποθετείτε σε μια σχάρα για να κρυώσει.



No comments :

Post a Comment