Thursday 9 July 2015

GRANOLA ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ


     Η θερμοκρασία έχει ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες και όλοι οι Έλληνες ψάχνουν για λίγο ελεύθερο χρόνο να ξεφύγουν σε κοντινές παραλίες. Και εγώ μαζί με εκείνους, όποτε βρίσκω χρόνο, προσπαθώ να απολαμβάνω τον ελληνικό ήλιο σε κάποια κοντινή παραλία πίνοντας κάποιο χυμό ή καφέ. Σε αντίθεση με τον καιρό που ζεσταίνει όσο πάει, το φαγητό το καλοκαίρι γίνεται πιο δροσιστικό και ελαφρύ. 
     Αυτή τη σκέψη είχα όταν πριν λίγες μέρες ήθελα να φάω κρέμα βρώμης (oatmeal) και σκέφτηκα πως παραείναι χειμωνιάτικο έδεσμα για πρωινό. Έτσι, αναρωτήθηκα γιατί να μην φτιάξω σπιτική (ναι, σπιτική όχι από εκείνες του σουπερμάρκετ) και crunchy γκρανόλα βρώμης, μιας και μου περίσσευαν μερικά αποξηραμένα σύκα και αρκετοί ξηροί καρποί. Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμαζα να φτιάξω granola, αλλά τελικά ήταν πιο εύκολο και σίγουρα πολύ πιο νόστιμο απ' ότι περίμενα. 


   Η συνταγή που σας δίνω είναι μια βασική συνταγή κυρίως για την αναλογία των στερεών και των υγρών υλικών. Μπορείτε να κάνετε παραλλαγές είτε στα αποξηραμένα φρούτα, είτε στους ξηρούς καρπούς. Ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε και αρωματικά φυτά όπως θυμάρι και λεβάντα. Σε αρκετές συνταγές που είδα στο εξωτερικό χρησιμοποιούν πολύ το λάδι καρύδας. Εγώ αρκέστηκα σε λίγο σησαμέλαιο, γιατί το ελληνικό ελαιόλαδο μου φάνηκε αρκετά βαρύ και ότι δεν θα άφηνε ελαφριά γεύση. 
     Το ωραίο με την γκρανόλα είναι ότι απολαμβάνεται με πολλούς τρόπους. Με λίγο γάλα το πρωί ή πασπαλισμένη πάνω από το γιαούρτι μαζί με φρούτα και λίγο μέλι. Σε ένα smoothie bowl (θα κάνω αναφορά σε αυτό με κανονική συνταγή), αλλά και σε smoothie ρόφημα για να δώσει μια πιο τραγανή υφή! Και το καλύτερο; Τρώγεται σκέτο και σε μεγάλες ποσότητες. Πραγματικά είναι εθιστικό αυτό το κρατς-κρατς και η γλυκιά γεύση της! Θα με καταλάβετε μόλις τη δοκιμάσετε. 


Granola βρώμης με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

υλικά

3 κούπες νιφάδες βρώμης
1 κούπα ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους κλπ) χοντροκομμένοι
1/2 κούπα αποξηραμένα φρούτα (σύκα, cranberries, βερίκοκα, μπανάνα)
1/4 της κούπας μέλι
2 κουταλιές σησαμέλαιο ή λάδι καρύδας
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι αλάτι

πώς θα το φτιάξω;

1. Αναμείξτε σε ένα μπολ μεγάλο τη βρώμη με την κανέλα, το αλάτι και τους ξηρούς καρπούς.
2. Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε το μέλι και το σησαμέλαιο και με τη βοήθεια ενός πηρουνιού ανακατέψτε με γρήγορες κινήσεις ώσπου να ρευστοποιηθεί αρκετά το μείγμα σας. 
3. Προσθέστε το υγρό μείγμα μελιού-σησαμέλαιου στο στερεό μείγμα και ανακατέψτε καλά μέχρι να είναι ομοιογενές το μείγμα. Θα σας φανεί δύσκολο στην αρχή αλλά συνεχίστε το ανακάτεμα και θα φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 
4. Τοποθετήστε σε ένα μεγάλο ταψί ένα χαρτί ψησίματος και απλώστε το μείγμα της άψητης γκρανόλα ώστε να πάει παντού. Ψήστε σε προθεσμασμένο φούρνο στους 160 C για συνολικά 40 λεπτά περίπου.
5. Στα πρώτα 10-15 λεπτά ανοίξτε το φούρνο και ανακατέψτε το μείγμα ώστε να ψηθεί παντού. Αυτό θα το κάνετε άλλες δύο με τρεις φορές μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος. 
6. Τα αποξηραμένα φρούτα προσθέστε τα προς το τέλος του ψησίματος, αφού έχουν περάσει 20 λεπτά από την στιγμή που τοποθετήσατε το ταψί στο φούρνο. Μπορείτε να προσθέσετε και μερικά άψητα στο τελικό ψημένο μείγμα.

Απολαύστε το με: γιαούρτι στραγγιστό, γάλα, μέλι, τυρί ρικότα (ricotta cheese) ή τυρί cottage



No comments :

Post a Comment