Sunday 20 September 2015

SUNDAY BRUNCH: ΑΥΓΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ RICOTTA ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ


     Τα αυγά έχουν μπει στην καθημερινότητά μου τον τελευταίο χρόνο. Σε όλες τις μορφές τους. Έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή στο χώρο των blogs, αλλά και στο instagram. Πολύ συχνά παίζουν το ρόλο της γαρνιτούρας σε ποσέ ή τηγανιτή μορφή. Προσωπικά τα λατρεύω γιατί δίνουν μια κρεμώδη υφή σε κάθε μπουκιά και αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνης και άλλων απαραίτητων για τον οργανισμό στοιχείων.
    Δεν μπορούν, λοιπόν, να απουσιάζουν από το κυριακάτικο πρωινό ή brunch (ό,τι  από τα δύο επιλέξετε να απολαύσετε σήμερα). Σας ετοίμασα μια πάρα πολύ εύκολη συνταγή που δεν θα σας πάρει πάνω από 20 λεπτά συνολικά (ψήσιμο και προετοιμασία). Επιπλέον, είναι άκρως απολαυστική σε σημείο εθισμού. Ένα άλλο γευστικό συστατικό που περιέχει η σημερινή συνταγή είναι το τυρί ricotta. Είναι ιταλικής προέλευσης με αποτέλεσμα να είναι ένα πολύ φινετσάτο τυρί, σαν το ξαδερφάκι του το "mascarpone". Οι Ιταλοί το χρησιμοποιούν συχνά σε γλυκά, όπως το cheesecake και τα cannoli. Συνδυάζεται υπέροχα με διάφορα λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα (kale), τρυπώνει μέσα σε λαχταριστά λαζάνια και γενικότερα δίνει μια πλούσια γεύση, χωρίς να είναι ιδιαίτερα λιπαρό. 


     Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι πολύ απλά. Μερικά αυγά, τυρί ρικότα, σπανάκι, λίγη παρμεζάνα και ελαιόλαδο. Και μερικά μπολάκια για σουφλέ. Σε λίγα λεπτά θα μπορείτε να απολαύσετε ένα πολύ γρήγορο και εντυπωσιακό πιάτο.

Αυγά φούρνου με τυρί ricotta και σπανάκι

υλικά (για 4 άτομα)

4 αυγά
2 κούπες σπανάκι baby 
250 γρ τυρί ricotta
4 κουταλιές τυρί παρμεζάνα
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
4 μπολ για σουφλέ

πώς θα το φτιάξω;

1. Ανακατέψτε σε ένα μπολ μαζί το τυρί, το σπανάκι και την παρμεζάνα. Προσθέστε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατέψτε ελαφρά.
2. Επαλείψτε με ελαιόλαδο τα μπολ για σουφλέ και προσθέστε προσεχτικά με ένα κουτάλι μικρή ποσότητα από το μείγμα της ricotta και στα 4 μπολ. Φροντίστε να προσθέσετε περίπου ίδιες ποσότητες.
3. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 C. 
4. Τοποθετήστε τα μπολ σε ένα ταψί και όταν είναι έτοιμος ο φούρνος σπάστε από ένα αυγό πάνω σε κάθε μπολ. Προσέξτε να μην διαλυθεί ο κρόκος σας.
5. Βάλτε το ταψί με τα μπολ στο φούρνο και ψήστε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα ασπράδια και οι κρόκοι να έχουν ένα ζωηρό πορτοκαλί χρώμα.
6. Αφήστε τα να κρυώσουν και φρυγανίστε μερικές φέτες ψωμιού. Κόψτε τες στη μέση και προσθέστε τις ως γαρνιτούρα, βυθίζοντας κάθε φέτα ψωμιού μέσα στα ψημένα αυγά.



No comments :

Post a Comment