Κάθε φορά που φτιάχνω κάτι το οποίο δεν έχω ξαναδοκιμάσει είμαι επιφυλακτική. Είχα εδώ και καιρό ένα σακουλάκι με σπόρους κινόα και σήμερα αποφάσισα να το δοκιμάσω. Το κινόα (quinoa) για όσους δεν το γνωρίζουν είναι ένα είδος δημητριακού, όπως το σιτάρι, η βρώμη ή το κριθάρι. Θα ανακαλύψετε πως αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι κινόα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν μεγάλη ποσότητα νερού και να μεγαλώνουν σε μέγεθος όταν μαγειρευτούν. Επιπλέον, διαθέτει τεράστια θρεπτική αξία σε πρωτεϊνη (για όσους είναι χορτοφάγοι) και φυτικές ίνες.
Μαγειρεύεται με παρόμοιο τρόπο με το ρύζι και σε γεύση είναι λιγότερο έντονο. Μπορεί ακόμη να μαγειρευτεί με γάλα για πρωϊνή κρέμα, όπως η βρώμη, πασπαλίζοντας μερικά καρύδια και λίγο μέλι από πάνω.
----
Κινόα με μανιτάρια, παρμεζάνα και λευκό κρασί
υλικά
1 κούπα κινόα
2 κούπες νερό
2 κούπες μανιτάρια
1 κρεμμύδι κόκκινο
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
λίγο ζωμό λαχανικών
λίγη τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι
πώς θα το φτιάξω?
- Ξεκινήστε βρέχοντας τη κινόα με λίγο νερό σε ένα μικρό κόσκινο ώστε να ξεπλυθεί καλά και να μην πικρίζει όταν μαγειρευτεί. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το νερό.
- Όταν αρχίσει το νερό να βράζει ανακατέψτε με μια κουτάλα και χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε να βράσει ακόμα για 10-15 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να είναι μαλακή η κινόα.
- Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε το σε ένα μεγάλο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σε μεσαία φωτιά. Αφού πάρει χρώμα, προσθέστε τη σκελίδα σκόρδου (πολτοποιημένη).
- Καθαρίστε τα μανιτάρια και κόψτε τα σε μικρές φετούλες. Προσθέστε τα στο τηγάνι και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά ακόμη. Όταν μαλακώσουν, ρίξτε το ποτήρι κρασί και το ζωμό από λαχανικά και αφήστε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε την έτοιμη βρασμένη κινόα. Σερβίρετε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα από πάνω.
----
Quinoa with mashrooms, parmesan and white wine
ingredients
1 cup uncooked quinoa
2 cups water
2 cups mushrooms
1 red onion
1 clove of garlic
1 glass of white wine
a bit of vegetable broth
grated parmesan
salt and pepper
how do I make it?
- Start by rinsing the quinoa with a little water in a small bowl to rinse well and not be bitter when cooked. After you drain it, put it in a saucepan with the 2 cups of water.
- When the water starts to boil stir with a spoon and lower the heat. Allow to boil for 10-15 minutes or until all the water is absorbed and the quinoa is soft.
- Nicely chop the onion and saute in a large pan with little olive oil over medium heat. Once golden brown, add the garlic clove (minced).
- Clean the mushrooms and cut them into small slices. Add them to the pan and cook for a few minutes. When tender, pour the glass of wine and vegetable broth and leave on low heat to simmer until the alcohol evaporates.
- Season with salt and pepper and mix well. Remove from heat and add the cooked quinoa. Serve with a little grated parmesan on top.
No comments :
Post a Comment