Monday 24 November 2014

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΤΖΙΝΤΖΕΡ - ORANGE MINI PIES WITH GINGER


Για ακόμη μια φορά η κουζίνα μοσχομύρισε. Ο καιρός άρχισε να χαλάει ακόμα περισσότερο και η επιθυμία για κάτι γλυκό και ελαφρώς φρουτώδες χτύπησε κόκκινο. Νομίζω πως ελάχιστοι από εσάς δεν έχετε γευτεί πορτοκαλόπιτα παραδοσιακή κάποια στιγμή στη ζωή σας. Και αν όχι, αυτή η "έκδοση" θα σας πείσει. Να ομολογήσω πως δεν είχα σκοπό να φτιάξω πορτοκαλόπιτα, όμως, είχε περισσέψει λίγο φύλλο κρούστας στο ψυγείο και μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό. Λόγω της μικρής ποσότητας φύλλου αποφάσισα να δοκιμάσω μια παραδοσιακή συνταγή σε μικρό μέγεθος. Ελπίζω να σας αρέσει!

-----

Once again the kitchen smelled all over. The weather began getting worse  and so the desire for something sweet and slightly fruity hit red. I think very few of you who have not tasted a traditional greek orange pie sometime in your life. And if not, this "version" will convince you. To say that I had not intended to make orange pie, however, I had little leftover pastry crust in the fridge and that thought came straight to mind. Due to the small amount of pastry I decided to try a mini recipe. Hope you like it!


H διαδικασία του γλυκού ήταν πολύ εύκολη και ιδιαίτερα ευχάριστη. Το πορτοκάλι και το τζίντζερ δημιουργούν ένα υπέροχο γευστικό και αρωματικό δίδυμο. Τα είχα συνηθίσει μαζί σε ένα μείγμα τσαγιού που πίνω συχνά και έτσι σκέφτηκα, γιατί όχι, και στην πορτοκαλόπιτα.

----
The process of making the pies was very easy and very pleasant. The orange and ginger create a wonderfly tasty and fragrant duo. I was used to them together in a mixture of tea I drink often and so I thought, why not put ginger in the orange pies.

Πορτοκαλοπιτάκια με άρωμα τζίντζερ

υλικά

για 4 πιτάκια
200 γρ. φύλλο κρούστας
100ml αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο
65 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 μεσαία πορτοκάλια
2 αυγά
1 κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι τζίντζερ

για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
180ml νερό
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

πώς θα το φτιάξω;

- Ανοίγουμε το φύλλο σε ένα ταψί και το αφήνουμε να "ξεραθεί" για λίγα λεπτά. Θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε φύλλο που σας έχει περισσέψει. Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Θρυμματίζουμε το φύλλο σε μικρά κομματάκια. 
- Σε ένα μπωλ χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι, κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Παίρνουμε το ξύσμα και το χυμό από 2 πορτοκάλια. Τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το baking powder, το γιαούρτι και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μείγμα τα θρυμματισμένα φύλλα κρούστας και ανακατεύουμε ώστε να ποτιστούν όλα τα φύλλα με το υγρό μείγμα.
- Σε 4 μικρά φορμάκια (εγώ χρησιμοποίησα αυτά για το σουφλέ σοκολάτας) μοιράζουμε το μείγμα μας ομοιόμορφα. Τοποθετούμε ένα χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και τα φορμάκια μας από πάνω. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
- Αφού ψηθούν τα πιτάκια τα αφήνουμε να κρώσουν αρκετά.
- Για το σιρόπι τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην μας αρπάξει το σιρόπι.
- Ξεφορμάρουμε με προσοχή τα πιτάκια, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα και τα περιχύνουμε προσεχτικά με το σιρόπι. Το σιρόπι θα απορροφηθεί αμέσως, οπότε μη φοβηθείτε την ποσότητα.

----

Orange mini pies with ginger

ingredients

for the pies
200 gr pastry crust
100ml sesame oil
65 gr granulated sugar
180 gr strained yogurt
3 medium sized oranges
2 eggs
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspooon ground ginger

for the syrup
200 gr granulated sugar
180 ml water
1/2 cup orange juice

how do I make it?

- Roll the crust into a pan and let it "dry" for a few minutes. It would be preferable to use left over crust. Meanwhile, preheat the oven to 180 C. Crush the crust into small pieces.
- In a large bowl, beat the sugar with the oil, then add the eggs and continue beating until the mixture is fluffy.
- Take the zest and juice of 2 oranges. Add to the mixture together with the baking powder, yogurt and ginger. Mix well.
- Then pour in the mixture your crust and stir to moisten all the crust with the liquid mixture.
- In 4 small molds (I used the ones for the chocolate souffle) pour this mixture evenly. Place a baking paper on a baking pan and put the molds on top. Bake for 35-40 minutes.
- Once cooked pies let them sanction enough.
- For the syrup place all your ingredients in a saucepan and boil for 5 minutes, stirring often as not the syrup gets burned.
- Carefully take out your pies from the molds, place them on a resting rack and carefully pour the syrup. The syrup will immediately be absorbed, so do not be afraid of quantity.




No comments :

Post a Comment