Tuesday 24 February 2015

ΚΡΕΜΥΔΟΤΥΡΟΠΙΤΑ Ή ΚΡΟΜΙΔΟΠΙΤΑ ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΗ


Δεν ξέρω πόσοι από εσάς το γνωρίζετε, αλλά το νησί Μύκονος, εκτός από τα αμέτρητα μπαρ και παραλίες κοσμικών, προσφέρει πολύ καλά και νόστιμα ντόπια προϊόντα. Μερικά από αυτά είναι η κάππαρη, το παξιμάδι και η τυροβολιά Μυκόνου. Την τελευταία έτυχε να μας την φέρει ο θείος μου (σε ποσότητα) από τη Μύκονο και έτσι μου έδωσε την ιδέα να φτιάξω δύο παραδοσιακές μυκονιάτικες συνταγές, μία αλμυρή και μία γλυκιά. Αλλά για να είμαι ειλικρινής την συνταγή αυτού του ποστ την έφτιαξε η μαμά μου.


Η κρεμμυδοτυρόπιτα ή αλλιώς κρομμυδόπιτα Μυκόνου είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή και συνδυάζει το κρεμμύδι με την τυροβολιά Μυκόνου. Η μαμά μου δεν χρησιμοποιεί μόνο τυροβολιά, αλλά προσθέτει και λίγο ανθότυρο με φέτα, καθώς η τυροβολιά έχει λίγο έντονη οσμή και γεύση.

υλικά 
(για ένα ταψί 45χ28 ή λίγο μεγαλύτερων διαστάσεων)

300γρ τυροβολιά Μυκόνου
150γρ ανθότυρο άγλυκο
150γρ φέτα μαλακιά
3 αυγά
1 κρεμμύδι 
2-3 κρεμμυδάκια πράσινα
μισό ματσάκι άνιθο
λίγο γάλα
πιπέρι
1 πακέτο φύλλο κουρού ή χειροποίητο δικό σας
λίγο σουσάμι

πώς θα το φτιάξω;

- Με ένα πιρούνι ομογενοποιούμε όλα τα τυριά μεταξύ τους σε ένα μεγάλο μπωλ. Έπειτα προσθέτουμε τα 3 αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά. 
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σουρώνουμε πολύ καλά να φύγουν τα υγρά του. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα ανακατεύουμε μαζί με το κρεμμύδι πολύ καλά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα χορταρικών στο μείγμα τυριών ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Εάν προσέξουμε ότι το τελικό μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα ώσπου να γίνει μαλακό το μείγμα.
- Αλείφουμε το ταψί μας με λίγο ελαιόλαδο ή άλλο λάδι. Ανοίγουμε λίγο το πρώτο φύλλο ώστε καλύψει τα τοιχώματα του ταψιού μέχρι πάνω και το τοποθετούμε στο ταψί. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα και το φύλλο που εξέχει στα τοιχώματα το διπλώνουμε πάνω από το μείγμα γύρω γύρω. 
- Το δεύτερο φύλλο εάν είναι στο μέγεθος του ταψιού δεν το ανοίγουμε, διότι θέλουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Αφού το τοποθετήσουμε και αυτό, με ένα πιρούνι το "κολλάμε" με το άλλο φύλλο. 
- Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο λαδάκι πάλι (προαιρετικά πασπαλίστε λίγο σουσάμι) και με ένα μαχαίρι χαράσουμε παράλληλες γραμμές με το στενό μέρος του ταψιού. Οι γραμμές να απέχουν 3-4 δάκτυλα μεταξύ τους.
- Το ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

tip: για να μην σηκωθεί το φύλλο στο ψήσιμο το βρέχουμε με ένα σπρέυ νερού και με ένα πιρούνι τρυπάμε κατά διαστήματα το φύλλο για να φεύγει ο αέρας.


No comments :

Post a Comment