Wednesday 4 March 2015

ΜΕΛΟΠΙΤΑ ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΗ


Όπως σας υποσχέθηκα, η δεύτερη συνταγή με τυροβολιά Μυκόνου θα είναι γλυκιά. Η παραδοσιακή συνταγή της μυκονιάτικης μελόπιτας γίνεται με φύλλο σφολιάτας. Σε αυτή τη συνταγή η μελόπιτα έχει μια παραλλαγή και μοιάζει περισσότερο με γλυκιά τάρτα, παραμένοντας το ίδιο νόστιμη.
Δεν ξέρω πως σας φαίνονται τα γλυκά που συνδυάζουν κάποιο αλμυρό συστατικό στην παραγωγή τους, όπως το cheesecake. Εμένα με ενθουσιάζει η γλυκόξινη γεύση που αφήνει αυτή η μελόπιτα και ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας. Είναι ιδιαίτερο γλυκό που πιστεύω θα λατρέψετε μερικοί, ενώ άλλοι ίσως να παραμείνετε αδιάφοροι. Πάντως αξίζει να το δοκιμάσετε εάν σας περισσεύει λίγη τυροβολιά!




Μελόπιτα με τυροβολιά Μυκόνου

υλικά (για μία ταρτιέρα)

για τη ζύμη
300γρ αλεύρι λευκό
150γρ μαργαρίνη ή βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
100γρ ζάχαρη
1 αυγό
3 κουταλιές ποτό/λικέρ της αρεσκίας σας
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

για τη γέμιση
300γρ τυροβολιά μαλακή
300γρ ανθότυρο
6 γεμάτες κουταλιές μέλι
2 αυγά
2 κουταλιές κανέλα


πώς θα το φτιάξω;
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε με τα χέρια σας όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Έπειτα, απλώστε τη ζύμη σε έναν πάγκο που θα αλευρώσετε με τη βοήθεια ενός πλάστη. Ανοίξτε τη ζύμη στο μέγεθος της ταρτιέρας και λίγο παραπάνω για να καλύψει τα τοιχώματα γύρω-γύρω. Μεταφέρετε προσεχτικά τη ζύμη στην ταρτιέρα και πιέστε σπρώχνοντας την προς τα τοιχώματα και αφαιρέστε τη ζύμη που περισσεύει. 
- Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Το περιχύνετε έπειτα στη βάση της τάρτας φροντίζοντας η επιφάνεια να είναι λεία στο τέλος.
- Σε καλά προθερμασμένο φούρνο, ψήνετε στους 180 C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η γέμιση και η ζύμη της τάρτας. Αφού κρυώσει καλά η μελόπιτα προσθέστε λίγο μέλι από πάνω για επιπλέον νοστιμιά!

No comments :

Post a Comment