Friday 1 April 2016

ΛΕΥΚΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΦΩΛΙΑ ΑΠΟ ΚΙΝΟΑ


     Αυτή την περίοδο βιώνω πολλά συναισθήματα μαζί στην καθημερινότητά μου. Από την μια μεριά έχω μερικά υπέροχα, φανταστικά νέα που θέλω να φωνάξω δυνατά ώστε να τα ακούσουν όλοι και από την άλλη θέλω να σιωπήσω από φόβο μήπως κάτι δεν πάει καλά. Πολλά πράγματα μάλλον θα αλλάξουν αρκετά σύντομα και δεν ξέρω πως να τα διαχειριστώ ακόμη. Βέβαια, ετοιμάζω ένα σύντομο ταξιδάκι στην μαγευτική Ρώμη σε λίγες μέρες που ξέρω πως θα με κάνει να χαλαρώσω, να σκεφτώ πιο ήρεμα και χωρίς αποσπάσεις, να δω τη ζωή αλλιώς! Ίσως τότε μπορέσω να κινητοποιηθώ και να δράσω όπως πρέπει σε τέτοιες περιστάσεις. Περισσότερα θα σας πω σε λίγο καιρό.
     Αλλάζοντας θέμα, έχω να πω πως η καλύτερη εποχή έχει επισήμως φτάσει! Η εποχή των σπαραγγιών εννοώ... Λευκά ή πράσινα, αυτά τα λαχανικά δεν παύουν να διατηρούν την τραγανιστή τους υφή και να αποτελούν ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα. Αγαπημένος μου συνδυασμός; Σπαράγγια με αυγά. Είναι λες και αυτά τα δύο υλικά δημιουργήθηκαν για να είναι μαζί. Κάτι σαν το Gin και το Tonic. Απλά ταιριάζουν και δεν υπάρχει γιατί. Εάν είστε σαν εμένα, λοιπόν, και αγαπάτε τα αυγά θα ξετρελαθείτε με την συνταγή που έχω να σας προτείνω για αυτό το Σαββατοκύριακο (γιατί θέλει λίγη δουλίτσα εάν δεν έχετε χρόνο τις καθημερινές).



     Σε αυτή τη συνταγή ίσως προσέξατε ότι χρησιμοποίησα κινόα. Αυτό το δημητριακό που στην αρχή μου είχε φανεί λίγο ξένο και περίεργο, άρχισα να το αγαπώ. Καταρχάς είναι εύπεπτο (σε σύγκριση με το ρύζι), περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνης και μπορεί να αντικαταστήσει το ξαδερφάκι του το ρύζι πολύ εύκολα. Βράζει με τον ίδιο τρόπο και μπορείτε να το συνοδέψετε μαζί με κρέατα ή ψάρια ή να το προσθέσετε στις σαλάτες σας. Ταιριάζει γάντι δε σε αυτό το πιάτο και το κάνει το ιδανικό γεύμα για μεσημέρι ή βράδυ. Για το ποσέ αυγό δεν θα πω τίποτα. Τα ξέρετε ήδη...


Λευκά σπαράγγια πάνω σε φωλιά από κινόα (συνοδευμένα με ποσέ αυγό)

υλικά (για 2 άτομα)

1 ματσάκι σπαράγγια
1 κούπα ωμή κινόα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 ποτήρι ζωμό και 2 ποτήρια νερό
2 φρέσκα αυγά
λίγο πιπέρι και αλάτι

πώς θα το φτιάξω;

1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε το εξωτερικό των σπαραγγιών που αποτελείται αποκλειστικά από ίνες. Με τη βοήθεια ενός αποφλοιωτή καθαρίστε προσεχτικά κάθε σπαράγγι. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορείτε να απολαύσετε τα σπαράγγια σας λόγω των ενοχλητικών ινών που δεν μασιούνται. Αφού τα καθαρίσετε καλά σιγοβράστε τα για 5 λεπτά σε άφθονο νερό και μόλις περάσει ο χρόνος μεταφέρετέ τα απευθείας σε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα έχετε γεμίσει με πάγο. Έτσι, δεν συνεχίζουν να βράζουν και κρατάνε την τραγανή υφή τους.
2. Παράλληλα μαγειρέψτε την κινόα σας, αφού την ξεπλύνετε πρώτα καλά με λίγο νερό για να φύγει η πικρή της γεύση. Σε ένα κατσαρολάκι θα προσθέσετε 1 κούπα κινόα, 1 κούπα από ζωμό λαχανικών και 2 κούπες νερό. Το αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφήσει το νερό η κινόα και να διογκωθεί, όπως και στο ρύζι. Όταν έχει ρουφήξει το περισσότερο νερό σβήστε τη φωτιά και καλύψτε με μια στεγνή πετσέτα το κατσαρολάκι.
3. Σε ένα τηγάνι προσθέστε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί περάστε τα σπαράγγια σας ώστε να καψαλιθούν και από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα σβήστε με το ποτήρι κρασιού.
4. Τέλος, ήρθε η ώρα για τα ποσέ αυγά σας. Έχω γράψει αναλυτικά τον τρόπο που μπορείτε να το κάνετε εδώ. Επίσης, πολύ καλές οδηγίες δείξει ο αγαπημένος Jamie Oliver.
5. Για το σερβίρισμα απλώστε λίγη ποσότητα κινόα στα πάτια. Προσθέστε προσεχτικά από πάνω τα σπαράγγια και τέλος τα ποσέ αυγά. Αλατοπιπερώστε όσο χρειάζεται.



No comments :

Post a Comment