Sunday 3 April 2016

SUNDAY BRUNCH: ΨΗΜΕΝΗ ΒΡΩΜΗ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙ, ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ


   Αφού πέρασε η πρωταπριλιά και καμία φάρσα δεν πραγματοποιήθηκε σας έχω ευχάριστα νέα. Σε περίπου μία ημέρα θα ταξιδέψω στην κοντινή και ιστορική αιώνια πόλη, τη Ρώμη. Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να την επισκεφτεί κανείς καθώς είναι άνοιξη, ο καιρός έχει ηρεμήσει και γλυκάνει (γύρω στους 23-25 C θα έχει όταν πάω) και ακόμη δεν γίνεται ο πανικός από κόσμο που συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάνω προετοιμασία από τώρα στους σιελογόνους αδένες μου για όσα πανίνι, πίτζες, πάστα και gelato θα δοκιμάσω. Φυσικά να αναμένετε αμέτρητες φωτογραφίες από σοκάκια, όμορφες πόρτες (το έχει αυτό η πόλη), μνημεία, εκκλησίες, φαγητά και ό,τι άλλο μου συμβεί στην πανέμορφη Ρώμη. Arrivederci λοιπόν!
     Πριν φύγω όμως, σας έχω μια συνταγούλα για σήμερα που είναι Κυριακή και πεινάτε λίγο παραπάνω. Αν είστε λάτρεις της βρώμης (αλλά και να μην είστε θα γίνετε μόλις δοκιμάσετε) τότε η ψημένη βρώμη θα σας ικανοποιήσει. Μοιάζει με τη συνηθισμένη χυλωμένη βρώμη, όμως, απαιτεί ψήσιμο, είναι λίγο πιο gourmet (όσο γίνεται με τη βρώμη σαν κυρίως υλικό) και μπορείτε να την ψήνετε ενώ προετοιμάζετε κάτι άλλο παράλληλα. Βρήκα πρόσφατα μια συνταγή από την γλυκύτατη Izzy Hozzack του Top with Cinnamon και αποφάσισα να τη χρησιμοποιήσω σαν βάση. Η συνταγή της Izzy αφορά μια μερίδα ατομική, ενώ η συνταγή του μπλογκ αφορά 4 άτομα ή λιγότερα αναλόγως την πείνα. Ο βασικός συνδυασμός με μαύρη σοκολάτα και αχλάδια διατηρήθηκε πάντως γιατί πιστέψτε με...ταιριάζει πολύ!



     Αυτό που θα χρειαστείτε οπωσδήποτε για αυτή τη συνταγή είναι ένα καλό πυρίμαχο σκεύος για το φούρνο. Εγώ χρησιμοποίησα το αγαπημένο μου σκεύος για τάρτες ή quiche και δεν με απογοήτευσε. Επιπλέον, προμηθευτείτε με καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα. Θα πρότεινα να είναι στο 80% συγκέντρωση κακαόμαζας ή αν δεν την αντέχετε τόσο να είναι έστω στο 70%. Λιγότερο από αυτό δεν είναι μαύρη σοκολάτα. Επίσης, από ξηρούς καρπούς μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον κάσιους, όπως έκανα εγώ, αλλά νομίζω πως ένας δυνατός καρπός όπως το αμύγδαλο συνδυάζεται καλύτερα με την έντονη γεύση της σοκολάτας.

Ψημένη Βρώμη με αχλάδι, μαύρη σοκολάτα (80%) και αμύγδαλα

υλικά (για 4 άτομα)

1 κούπα νιφάδες βρώμης
1 κούπα γάλα αμυγδάλου
2 κούπες νερό
2 αχλάδια
80γρ μαύρη σοκολάτα χοντροκομμένη
1 κούπα αμύγδαλα
2 κουταλιές μέλι*

πώς θα το φτιάξω;

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε τη βρώμη, το νερό, το γάλα και το μέλι και ανακατέψτε πολύ καλά.
2. Στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για το φούρνο μεταφέρετε προσεχτικά το μείγμα σας. Στη συνέχεια, πασπαλίστε με τα κομματάκια σοκολάτας και τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα). Τέλος, κόψτε σε λεπτές φέτες τα αχλάδια και στολίστε από πάνω με αυτά. 
3. Ψήστε τη βρώμη για 40 λεπτά ή μέχρι να έχει απορροφηθεί το υγρό με προσοχή να μην σας "αρπάξει" από πάνω.
4. Σερβίρετε απευθείας ενώ είναι ακόμα ζεστό!

*Tips: αντί για μέλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας ή ακόμα και πολτοποιημένους χουρμάδες. Για το τελευταίο φροντίστε να έχετε μουλιάσει καλά τους χουρμάδες για 1 ώρα πριν.




2 comments :

  1. Wow! Έτσι μάλιστα την τρώω τη βρώμη και την ευχαριστιέμαι κιόλας! Να είσαι καλά για τη συνταγή! Χάρηκα πολύ που σε βρήκα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να 'σαι καλά Κωνσταντίνα μου! Ναι οντως με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο άγευστη και βαρετή η βρώμη!

      Delete