Friday 6 May 2016

BISCOTTI ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΛΙΚΕΡ AMARETTO


     Είναι όμορφο να ανακαλύπτεις πως υπάρχουν τόσα πράγματα ακόμα να βιώσεις και να δεις και πως όσο και να μεγαλώσεις κάποια πράγματα δεν παύουν να σε συγκινούν και να σε κάνουν να νιώθεις αυτό το περίεργο αίσθημα ευχαρίστησης. Σήμερα κλείνω τα 27 και πραγματικά αισθάνομαι σαν να είμαι ακόμα 20, αλλά με μυαλό 30αρας. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό. Τα 27 μου με βρίσκουν σε μια μεταβατική φάση στη ζωή μου όπου κάτι καινούργιο πρόκειται να ξεκινήσει και τα συναισθήματά μου είναι ανακατεμένα. Αισθάνομαι ανυπομονησία και ενθουσιασμό και από την άλλη αγωνία και άγχος. Η αλλαγή όμως πάντα έρχεται όταν την αναζητάς και εγώ την αναζήτησα. Μένει μόνο ο χρόνος να δείξει εάν ήταν η σωστή αλλαγή που είχα ανάγκη.
    Ας αφήσω, όμως, λίγο στην άκρη τις φιλοσοφίες για το νόημα της ζωής και ας μπω σε κάτι πιο νόστιμο και ενδιαφέρον. Πάντα τα ταξίδια μου αφήνουν εκτός από αναμνήσεις και περίεργες λιγούρες για τοπικά εδέσματα. Κάτι ανάλογο συνέβη όταν μπήκα στην διαδικασία να φτιάξω τα γνωστά και αγαπημένα biscotti των Ιταλών με μπόλικο αμύγδαλο (όπως τα τρώνε) και λικέρ αμυγδάλου (amaretto). Είναι ιδιαίτερα τραγανιστά και θέλουν λίγη παραπάνω προσπάθεια από τα απλά μπισκότα που θα φτιάξετε. Όμως, σίγουρα το αξίζουν αν κρίνω από τα επιφωνήματα ευχαρίστησης και ενθουσιασμού που εξέλαβα από όσους τα δοκίμασαν.


     Αυτά τα μπισκότα μπορείτε σε μεγάλη ποσότητα (η συνταγή είναι για 40 biscotti) και να τα φυλάξετε σε ένα αεροστεγές μπολ. Είναι ιδανική επιλογή για τον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ ή απλώς σαν ένα ελαφρύ γλύκισμα. Αν σας ξετρελαίνει το αμύγδαλο σαν εμένα τότε σίγουρα θα τα λατρέψετε. Η συνταγή αυτή μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για άλλες δημιουργίες, πχ εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα στα biscotti ή ακόμη να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα. Δοκιμάστε να φτιάξετε την απλή συνταγή που σας δείχνω παρακάτω και έπειτα εάν είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα δημιουργήστε ελεύθερα!

     Biscotti αμυγδάλου με λικέρ amaretto

υλικά (για περίπου 40 biscotti)


110 γρ βούτυρο ανάλατο (λιωμένο)
1 κούπα ζάχαρη καστανή
1 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
3 κουταλιές αμαρέττο
1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
3 αυγά
2 ¾  κούπες αλεύρι
1 ½ κουταλάκι baking powder
¼ κουταλάκι αλάτι

Πώς θα το φτιάξω;

1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο, το αμαρέτο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα, προσθέστε τα αμύγδαλα που θα τα έχετε καβουρδίσει και χοντροκόψει.
2. Τέλος, προσθέστε στο μπολ σε μικρές ποσότητες το αλεύρι μαζί με το baking powder και το αλάτι, έως σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Καλύψτε το μπολ με μια ζελατίνα και αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 C και καλύψτε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Έπειτα, βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και κόψτε την στα δύο. Σχηματίστε με τα χέρια σας δύο μικρά και μακρόστενα καρβελάκια ζύμης (σε σχήμα ψωμιού) και ψήστε τα για 30 λεπτά.
4. Αφού ψηθούν βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε τις ζύμες να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Κατόπιν, κόψτε το κάθε καρβελάκι σε μικρές φέτες (κομμάτια). Όταν τελιώσετε τοποθετήστε τα biscotti σας σε καθαρό ταψάκι με χαρτί ψησίματος από την μεριά της μεγάλης επιφάνειάς τους. Ψήστε στους 175 C για ακόμη 20-25 λεπτά ή έως να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα biscotti. Αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε τα με ένα ζεστό εσπρέσσο.




No comments :

Post a Comment