Sunday 8 May 2016

SUNDAY BRUNCH: ΑΛΜΥΡΕΣ ΒΑΦΛΕΣ ΜΕ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ


     Από σήμερα αγαπώ τον εσπρέσο με μαστίχα. Έτυχε να τον δοκιμάσω σε ένα υπέροχο μέρος στη Γλυφάδα και να μείνω πολύ ευχαριστημένη. Στην ουσία πρόκειται για μονή δόση καφέ εσπρέσο και συνοδεύεται από ένα σφηνάκι λικέρ Μαστίχας. Υπάρχουν δύο τρόποι να το δοκιμάσετε. Είτε να πιείτε μια γουλιά από τον καφέ και μια γουλιά από το λικέρ, είτε να ρίξετε το λικέρ μέσα στον καφέ (συνιστώ τη δεύτερη). Κάτι σαν ιρλανδέζικο καφέ (irish coffee) με γεύση μαστίχας. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται μετά από ένα πλούσιο κυριακάτικο γεύμα καθώς η μαστίχα είναι χωνευτική, αλλά και ο εσπρέσο σκέτος. Σας προκαλώ να το δοκιμάσετε και να μου πείτε απόψεις!
    Η δεύτερη Κυριακή του Μαϊου μετά την Κυριακή του Πάσχα τυχαίνει να είναι και η γιορτή της μητέρας. Εκείνου του πλάσματος που πάντοτε θα μας αγαπάει και θα μας ανέχεται άνευ όρων. Έτσι, λοιπόν, σήμερα αποφάσισα να μαγειρέψω για τη δική μου μανούλα που συνήθως ό,τι φτιάχνει το κάνει με το πολύ αγάπη. Στην αρχή είχα σκεφτεί να φτιάξω κάτι γλυκό, όπως τηγανίτες με κάποια μαρμελάδα ή σος από πάνω. Όμως, μου ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσω τη μηχανή για βάφλες και να δοκιμάσω να φτιάξω μια αλμυρή εκδοχή. Στην ουσία δηλαδή, χρησιμοποίησα μια βάση για τις βάφλες και πρόσθεσα έπειτα τα αλμυρά συστατικά. 



     Το όμορφο με τη βάφλα, όπως και με τη τηγανίτα, είναι ότι μπορείς να τη συνοδέψεις με οτιδήποτε θέλεις ή ακόμη να προσθέσεις μέσα στη ζύμη υλικά που σου αρέσουν. Στη σημερινή συνταγή που είναι ιδανική για το κυριακάτικο brunch χρησιμοποιήθηκαν η παρμεζάνα και το σπανάκι, ενώ συνόδεψα τις βάφλες με ένα έτοιμο ντιπ από γιαούρτι και αντζούγιες. Η μητέρα μου έμεινε πολύ ενθουσιασμένη με το γευστικό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν όσο αλμυρό έπρεπε. Υποσχεθήκαμε να τις ξαναφτιάξουμε πολύ σύντομα!

Αλμυρές βάφλες με παρμεζάνα και σπανάκι

υλικά (για 4 μικρές βάφλες)

1 κούπα αλεύρι
1 κούπα γάλα
1 αυγό
4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 κουταλάκι baking powder
1 κούπα flakes παρμεζάνας
1 κούπα σπανάκι ψηλοκομμένο

συνοδευτικά: ντιπ γιαουρτιού/άνηθου, τηγανιτό ή ποσέ αυγό, μπέικον

Πώς θα το φτιάξω;

1. Το πρώτο βήμα είναι να ζεστάνετε καλά τη βαφλιέρα σας. Έπειτα, σε ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το γάλα με το αυγό και το baking powder. Ανακατέψτε πολύ καλά φροντίζοντας να μην δημιουργηθούν σβόλοι. 
2. Έπειτα, προσθέστε το τυρί και το σπανάκι στο μείγμα και ανακατέψτε ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
3. Προσθέστε μικρή ποσότητα με τη βοήθεια μιας κουτάλας στο κέντρο της βαφλιέρας και ψήστε σύμφωνα με τις οδηγίες του μηχανήματος. Συνήθως χρειάζονται 5 λεπτά ψήσιμο.
4. Σερβίρετε τες ζεστές σε πιάτα και συνοδέψτε με τα αγαπημένα σας συνοδευτικά.



No comments :

Post a Comment