Friday 27 May 2016

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΚΙΝΟΑ, ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ, ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ


     Είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι μακριά από τον άνθρωπό σου, το ταίρι σου. Συνεχώς σκέφτεσαι πόσο πιο όμορφα θα ήταν να του λες όσα γίνονται στη ζωή σου από κοντά και όχι από το τηλέφωνο, να τον πάρεις μια αγκαλιά και να δεις το χαμόγελό του. Εδώ και ένα μήνα βιώνω αυτή την κατάσταση και ενώ σε λίγο καιρό πρόκειται να είμαστε μαζί όλη μέρα δεν παύει να είναι αρκετά δύσκολο. Πολλά πράγματα θα αλλάξουν στη ζωή μου μετά το καλοκαίρι και όντας υποστηρικτής των αλλαγών δεν μπορώ από το να ενθουσιαστώ για αυτές που πρόκειται να έρθουν.
     Μέσα στην καλοκαιρινή τρέλα και αναμονή, ψάχνω μανιωδώς το μέρος όπου θα απολαύσω τις φετινές καλοκαιρινές μου διακοπές. Πριν λίγες μέρες μπήκε στο μυαλό μου να επισκεφτώ τα πανέμορφα Χανιά με τις μοναδικές παραλίες και τα γραφικά σοκάκια. Σαν άλλη αρχαία Ελληνίδα φαντάζομαι τον εαυτό μου να φοράει ένα ολόλευκο φόρεμα και ένα ζευγάρι μαύρα σανδάλια που δένουν λίγο κάτω από το γόνατο. Δίπλα μου θα βρίσκεται είτε ένα πιάτο με φρούτα είτε ένα πιάτο με σαλάτα, δηλαδή αυτά κυρίως που τρώμε την περίοδο του καλοκαιριού. Γι αυτό σας ετοίμασα μια ωραία καλοκαιρινή σαλάτα με ρόκα, κινόα, ξηρούς καρπούς και φυσικά φράουλες.


     Πρόκειται για μια σαλάτα που αποτελεί πλήρες και χορταστικό γεύμα. Ίσως σας φανεί ελαφρώς γλυκιά. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να μην προσθέσετε την κρέμα από βαλσάμικο που προτείνω ως dressing στη συνταγή. Θέλει λίγη παραπάνω προσπάθεια από μια χωριάτικη σαλάτα, όμως, εάν έχετε βαρεθεί να τρώτε συνέχεια το ίδιο είδος σαλάτας και θέλετε να αλλάξετε γεύση, τότε σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Οι φράουλες είναι το αγαπημένο μου ανοιξιάτικο φρούτο και κάθε χρόνο προσπαθώ να τρώω όσες περισσότερες γίνεται. Μετά έρχεται η εποχή των νεκταρινιών και πνίγω τον πόνο της απώλειας της φράουλες (λόγω τέλους εποχής) σε αυτά.

Σαλάτα με ρόκα, κινόα, κουκουνάρι, κολοκυθόσπορο και φράουλες

υλικά (για 1 άτομο)

1 κούπα βρασμένη κινόα
2 κούπες ρόκα, καθαρισμένη
1 αγγούρι μεσαίο
1 κουταλιά κουκουνάρι
1 κουταλιά κολοκυθόσπορο
8 φράουλες
2 κουταλιές νιφάδες παρμεζάνας
αλάτι, ελαιόλαδο
κρέμα μπαλσάμικο ή 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι

πώς θα το φτιάξω;

1. Αρχικά πλύντε καλά τη ρόκα σας. Χοντροκόψτε την φροντίζοντας να πετάξετε τα κοτσάνια της και να αφήσετε μόνο τα φύλλα της.
2. Ξεφλουδίστε το αγγούρι και κόψτε το σε μικρούς κύβους. Βράστε τη κινόα σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
3. Σε ένα τηγάνι καβουρδίστε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά το κουκουνάρι και τον κολοκυθόσπορο. Προσοχή να μην σας αρπάξουν!
4. Σε ένα μεγάλο πιάτο προσθέστε τη ρόκα στη βάση, από πάνω τους κύβους από το αγγούρι. Συνεχίστε απλώνοντας την κινόα, ενώ από πάνω περιχύστε το καβουρδισμένο κουκουνάρι και τους κολοκυθόσπορους. Αλατίστε όσο επιθυμείτε και προσθέστε 2 με τρεις κουταλιές ελαιόλαδο.
5. Προσθέστε μερικές νιφάδες από παρμεζάνα. Τέλος, κόψτε τις φράουλες στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια εάν είναι μεγάλες. Τοποθετήστε τες στην κορυφή της σαλάτας και περιχύστε με λίγη κρέμα από βαλσάμικο ή εάν δεν έχετε κρέμα, τότε κανονικό βαλσάμικο ξύδι. Απολαύστε αμέσως!



No comments :

Post a Comment