Thursday 7 July 2016

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΕΣ


    Λίγες ημέρες ακόμη έμειναν μέχρι να βρίσκομαι σε μια απέραντη έκταση γαλάζιας θάλασσας, με ένα βιβλίο στο χέρι (πιθανότα εκμάθησης Γερμανικών), απολαμβάνοντας την ηρεμία, τη χαλάρωση και το φυσικό χυμό από φρούτα που θα πίνω. Ανυπομονώ να συμβούν όλα αυτά και τα επόμενα που θα έρθουν σύντομα. Η απόσταση με τον άνθρωπο που αγαπάς είναι δύσκολη, προσπαθείς να είσαι δίπλα του κάθε στιγμή, και ειδικά τώρα με τα skype και facetime είναι ακόμη πιο εύκολο. Ή μήπως είναι ακόμα πιο δύσκολο να τον βλέπεις μέσω μιας μικρής οθόνης και να ξέρεις πως σας χωρίζουν τόσα χιλιόμετρα; Είμαι άνθρωπος που του αρέσει η κατά πρόσωπο επικοινωνία με τον άλλον και χαίρομαι που σύντομα θα τελειώσει το μαρτύριο του facetime και θα τα λέμε κάθε μέρα από κοντά.
     Όμως, ας μιλήσουμε και λίγο για φαγητό. Τι θα λέγατε τώρα που ξεκινήσατε πιο οργανωμένα τις εξορμήσεις στην παραλία να παίρνατε μαζί σας ένα γλυκό σνακ στην παραλία; Και αν όχι στην παραλία, απλά να το απολαύσετε στην άνεση του σπιτιού σας; Φέτος τα κεράσια ήταν πιο γλυκά από ποτέ και έχω φάει περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκα να δημιουργήσω μερικές ατομικές κερασόπιτες που θα ξετρελάνουν κάθε γλυκατζή! Η τραγανή ζύμη δένει μοναδικά με τα ζουμερά κεράσια και σίγουρα αξίζει να τα εκμεταλλευτείτε ακόμα που είναι η εποχή τους.



     Η συνταγή χρειάζεται ένα βαθμό προσπάθειας, κυρίως στην προετοιμασία της. Εάν είστε γνώστες του ζυμώματος και της πίτας γενικότερα δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα. Εάν είστε σαν εμένα που δεν έχω φτιάξει πολλές φορές πίτες, ίσως δυσκολευτείτε λίγο στην τεχνική. Για μένα το κυρίως πρόβλημα κατά την προετοιμασία ήταν ότι έβαζα πολύ γέμιση (η οποία είχε υγρά) και δεν μπορούσα εύκολα να "κλείσω" τις πίτες με αποτέλεσμα αρκετό από το περιεχόμενο της γέμισης να βγει απ' έξω. Σαν γευστικό αποτέλεσμα ήταν εξαίσιο, μόνο από εμφάνιση ορισμένες πίτες ήταν λίγο κάπως γι αυτό και δεν τις συμπεριέλαβα στη φωτογράφηση. 

Ατομικές κερασόπιτες

υλικά (για 8 κερασόπιτες)

– για τη ζύμη

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
225 γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους
2-3 κουταλιές παγωμένο νερό
1 κουταλιά ζάχαρη
¼ κουταλάκι αλάτι

-για τη γέμιση

2 κούπες φρέσκα κεράσια χωρίς το κουκούτσι
½ κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές νεσεστέ ή cornstarch
2 κουταλιές νερό
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 ασπράδι αυγού και 1 κρόκο

πώς θα το φτιάξω;

1. Για τη ζύμη σε ένα μπολ προσθέστε το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατέψτε μεταξύ τους με τα χέρια σας, πιέζοντας το βούτυρο να τριφτεί με το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα χοντρού αλευριού που θα μοιάζει με την άμμο. Προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατέψτε πάλι. Η ζύμη που θα σχηματιστεί θα είναι μαλακή και ανάλαφρη. Εάν χρειάζεται και άλλο νερό προσθέστε ελάχιστο. Τυλίξτε τη ζύμη με μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο.
2. Για τη γέμιση, προσθέστε σε ένα κατσαρολάκι τα κεράσια, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν οι χυμοί των κερασιών, αλλά μην τα παραμαγειρέψετε γιατί δεν θέλουμε να είναι πολύ υγρό το μείγμα.
3. Διαλύστε το νεσεστέ μαζί με το νερό με γρήγορες κινήσεις ώστε να μην κολλήσει και προσθέστε το στο κατσαρολάκι με το μείγμα κερασιών. Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τη γέμιση να κρυώσει. Καθώς κρυώνει θα σφίξει περισσότερο.
4. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε την σε μια επιφάνεια που θα έχετε αλευρώσει ελαφρά. Με ένα κόφτη για πίτσα κόψτε 8 παραλληλόγραμμα κομμάτια περίπου ίδιου μεγέθους.
5. Πάρτε ένα κομμάτι ζύμης και βρέξτε τις άκρες περιμετρικά με το ασπράδι αυγού. Γεμίστε το κέντρο της ζύμης με τη γέμιση (αποφεύγοντας τα πολλά υγρά) με 2 κουταλάκια του γλυκού και έπειτα γρήγορα ενώστε τη μία άκρη του κομματιού με την απέναντί του και «κλείστε» τη ζύμη γύρω γύρω ώστε να μην διαρρεύσει η γέμιση. Τοποθετήστε το πιτάκι σε ένα χαρτί αντικολλητικό ψησίματος που θα έχετε τοποθετήσει σε ένα μεγάλο ταψί.
6. Ολοκληρώστε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια ζύμης. Τέλος, με το κρόκο αυγού πασπαλίστε όλες τις πίτες. Μπορείτε από πάνω να πασπαλίσετε λίγη ζάχαρη κρυσταλλική εάν επιθυμείτε.
7. Ψήστε τις πίτες στους 180 C για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Αφήστε τες να κρυώσουν για 10 λεπτά και απολαύστε τες ζεστές με λίγο παγωτό λεμόνι για έξτρα απόλαυση.






No comments :

Post a Comment