Saturday 6 August 2016

ΚΡΥΑ ΣΟΥΠΑ ΑΠΟ ΠΑΤΖΑΡΙΑ, ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ


     Έχω να δηλώσω πως ξαναερωτεύτηκα το ροζ αυτό το καλοκαίρι. Για κάποιο λόγο το είχα εξοστρακίσει από την γκαρνταρόμπα μου (και τη ζωή μου) και φέτος το καλοκαίρι κάτι σαν να έκανε πάλι κλικ. Σε συνδυασμό με ένα τζιν σορτσάκι ή με ένα ψηλόμεσο λευκό σορτς, τα ροζ μπλουζάκια ή πουκάμισα που κυκλοφορούν στην αγορά δείχνουν τόσο όμορφα και προσδίδουν μια χαμένη ανεμελιά που έλειπε από τη μουντάδα της χειμωνιάτικης ενδυμασίας. Αν δεν σας αρέσει το πολύ έντονο ροζ υπάρχει και η παλέτα των παστέλ χρωμάτων που ταιριάζει εξίσου όμορφα σε αυτό το καλοκαίρι του 2016. 
     Το έντονο και ζωντανό ροζ δεν μπορεί να απουσιάζει από το πιάτο μας. Και το ιδανικό τρόφιμο για να αποδώσει μια απόχρωση σχεδόν μοναδική είναι το παντζάρι. Δεν ήμουν πάντοτε φαν των παντζαριών. Μάλιστα απορούσα που η μητέρα μου τα έτρωγε πολύ συχνά το καλοκαίρι σε συνδυασμό με σκορδαλιά (που ούτως ή άλλως αντιπαθώ). Έτσι, χρόνια πήγαν χαμένα χωρίς να έχω απολαύσει τη γεύση τους και συνειδητοποίησα πως είναι αρκετοί εκείνοι στους οποίους δεν αρέσουν. Το όμορφο με τα παντζάρια, πέρα από το χρώμα που αποδίδουν σε οποιοδήποτε φαγητό συμμετέχουν, είναι η γλυκιά τους γεύση και το πόσο αρμονικά δένουν με το γάλα καρύδας και την πιπερόριζα (ginger). 



     Τους καλοκαιρινούς μήνες η σούπα δεν είναι κάτι που σκέφτεται κάποιος να φάει μέσα στον καύσωνα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Όμως, είναι ορισμένες σούπες που τρώγονται μόνο κρύες (όπως τα gazpacho) ή γίνονται καλύτερες όταν κρυώνουν. Η gazpacho σούπα είναι μια ισπανική κρύα σούπα που κυρίως φτιάχνεται από ντομάτα και είναι αρκετά πηχτή και νόστιμη. Η δική μου πρόταση είναι να δοκιμάσετε μια κρύα σούπα φτιαγμένη κυρίως από παντζάρια και εμπλουτισμένη με ελαφρύ γάλα καρύδας. Ένας μοναδικός συνδυασμός γεύσεων που θα σας ικανοποιήσει, ειδικά εάν είστε λάτρεις της καρύδας. Εκτός από γεύση δίνει μια πιο πηκτή υφή στη σούπα κάνοντάς την ιδανικό και χορταστικό γεύμα.

Κρύα σούπα από παντζάρια, πιπερόριζα και γάλα καρύδας

υλικά (για 4 άτομα)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κουταλιές φρέσκια πιπερόριζα (ginger) ψιλοκομμένη
2 μεγάλα παντζάρια καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
1 σφυνάκι λευκό κρασί
2 κούπες ζωμό κοτόπουλου
1 1/2 κούπα γάλα καρύδας
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

συνοδευτικά: φέτα, παξιμάδι ολικής άλεσης, ψημένα φιστίκια Αιγίνης

πώς θα το φτιάξω;

1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς να κοκκινίσουν. Μετά από λίγο προσθέστε τα καρότα και τα παντζάρια και συνεχίστε το σωτάρισμα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση.
2. Μόλις αρχίσουν να πίνουν τα ζουμιά τους προσθέστε το κρασί και αφήστε το για λίγο να εξατμιστεί. Έπειτα, προσθέστε το ζωμό από κοτόπουλο και σκεπάστε την κατσαρόλα. Αφήστε τα λαχανικά να βράσουν για λίγο μέσα στο ζωμό. Ελέγξτε αν έχουν βράσει τα καρότα και τα παντζάρια με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Όταν είναι έτοιμα κλείστε τη φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά.
3. Σε ένα μπλέντερ προσθέστε το γάλα καρύδας και έπειτα τα βρασμένα λαχανικά μαζί με το υγρό τους και θέστε σε γρήγορη λειτουργία το μπλέντερ για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά μια πηχτή μάζα.
4. Αφήστε τη σούπα να κρυώσει για λίγο και σερβίρετε σε βαθιά μπολ. Συνοδέψτε με λίγη φέτα και παξιμάδια ολικής άλεσης εάν θέλετε. Εναλλακτικά μπορείτε να πασπαλίσετε λίγα ψημένα φυστίκια Αιγίνης.


Follow my blog with Bloglovin

2 comments :

  1. Υπέροχο δεν έχω λόγια! Θα το δοκιμάσω μόνο και μόνο για το εντυπωσιακό του θέματος! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ και εγώ για το σχόλιό σου. Δοκίμασε την και θα εκπλαγείς το πόσο υπέροχα ταιριάζει το γάλα καρύδας με τα παντζάρια!

      Delete